Karsan Avrupa'ya elektrikli "Jest" yaptı

Ototeknikveri     12 Kasım 2018 11:05

Bursa merkezli Karsan, BMW’nin i3 ve i8’deki motor ve bataryalarını kullanan %100 elektrikli minibüsü Jest'i Almanya’da tanıttı. Firma teslimatları başlayan Jest sayesinde Avrupalıları minibüsle tanıştıracak.

Karsan Avrupa'ya elektrikli "Jest" yaptı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yarım asırdan beri Bursa’daki fabrikasında ticari araç üretimi yapan Karsan, BMW ile gerçekleştirdiği işbirliği sonrasında elektrikli araçlarla yeni bir döneme adım attı. BMW’nin i3 ve i8 modellerinde kullanılan motor, batarya ve şarj ünitelerinden faydalanarak Jest’i %100 elektrikli hale getiren marka, şimdi Avrupa’ya uzanıyor. Yeni elektrikli minibüsün Avrupa tanıtımını BMW’nin Münih’teki test pistinde gerçekleştiren Karsan, şimdiden siparişleri de toplamaya başladı. 

 

SİLİKON VADİSİ’NDE TEST EDİLİYOR

İlk defa bir Türk ticari araç markasının, yurtdışında özellikle Münih gibi bir lokasyonda böyle bir organizasyon düzenlediğinin altını çizen Karsan CEO’su Okan Baş, “Jest Electric farklı bir araç, Avrupa’da olmayan bir sınıfta kendi pazarını kendisi yaratacak. Seri üretime bu ay başladığımız Jest Electric, yoğun ilgi gördü. Romanya’daki Suceava Belediyesi’nin açtığı ihaleyi kazandık ve 5 adetlik Jest Electric için anlaşma yaptık. Bununla beraber, Portekiz, Fransa ve Slovakya gibi Avrupa’nın birçok farklı ülkesinden de daha şimdiden 15 adede yakın sipariş aldık. Hatta Amerika’dan, bir firmanın talebi doğrultusunda Jest Electric’i Silikon Vadisi’ne yolladık. Şu anda Silikon Vadisi’nde testleri devam ediyor” dedi. 

 

Bursa’da ara hatlarda büyük otobüslerden vazgeçilerek Jest’e dönüldüğünü belirten Okan Baş, “Şu ana kadar 50 adet alındı. Sonuç olarak taşınan yolcu sayısının %50 arttığı ve verimliliğin yeniden kazanıldığı tarafımıza bildirildi” diye konuştu. 

 

20 ÜLKEYE İHRACAT

Bursa’da 5 metreden 25 metreye kadar farklı boyutlarda araçlar ürettiklerini ve son iki yılda ihracat pazarlarına yöneldiklerini söyleyen Okan Baş, “12 ülkede distribütörlerimiz var. Yıl sonunda 20 farklı ülkeye yaymak istiyoruz. Bu yıl geçen yıla kıyasla ihracat adedimizi yüzde 20 artırdık. İhracat ciromuz ise 2.5 kat artarak yüzde 66’ya çıkardık. Bu yıl 170 milyon euroya ulaşmak üzereyiz. 2,5 saatte şarj olabilen ve 300 km’ye kadar menzil sunan Atak Electric’te de önümüzdeki sene seri üretime geçmeyi planlıyoruz” dedi. 

200 KM’DEN UZUN MENZİL

Karsan Jest Electric’te kullanılan BMW üretimi elektrikli motor, 170 beygir güç ve 290 Nm tork üretirken, tek oranlı şanzımanla çalışıyor. Batarya sayısına göre aracın menzili 210 km’ye kadar yükseliyor. Kapasitesi 24 kişiye kadar yükselen araç hızlı şarj üniteleriyle 0.7 saatte şarj edilebiliyor. 190 bin eurodan başlayan fiyatlarla Avrupa’da satışa sunulan Jest Electric, 10,1 inçlik geniş dokunmatik ekranlı dijital gösterge paneliyle binek otomobillerle yarışıyor.

 

Okan Baş, seri üretimi başlayan yeni elektrikli Jest'e yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Son Güncelleme : 13 Kasım 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo