Carlos Ghosn hücre hapsinde

Ototeknikveri     25 Kasım 2018 11:00

Japonya’da tutuklanıp tüm görevlerinden alınan Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının CEO’su Carlos Ghosn, Tokyo’nun kuzeyinde bir cezaevinde hücrede tutuluyor.

Carlos Ghosn hücre hapsinde
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Tek kişilik hücrede tutulan Ghosn, bu 12 katlı cezaevinde ömür boyu ceza almış mahkumlarla birlikte kalıyor. Günde yarım saat fiziksel egzersiz yapma hakkı bulunan Ghosn’un cezaevi kuralları gereği haftada 2 gün de banyo izni var. Cezaevinin ışıkları ise akşam saat 21.00'de kapanıyor. 

 

Özel jetle geldi

RENAULT - Nissan - Mitsubishi ittifakının kurulmasına öncülük ederek dünyanın bir numaralı otomotiv devini oluşturan 64 yaşındaki Carlos Ghosn, Pazartesi günü Gulfstream G650 özel jeti ile Tokyo Haneda Havaalanı’na indi. Ghosn, jetten iner inmez havaalanında polisler tarafından tutuklandı ve Tokyo Cumhuriyet Savcısı’nın bürosuna götürüldü. Aynı anda Nissan’ın genel merkezinde de incelemeler yapan Tokyo Savcılığı, Brezilya’da doğan Lübnan asıllı Fransız vatandaşı Carlos Ghosn’un vergi kaçırmak için 2011 - 2015 yılları arasında beş kez ücretini düşük gösterdiği ve maaşını 44 milyon dolar düşük göstererek yanlış bildirimde bulunduğunu açıkladı. Savcılık, Ghosn’un tutuklanmasına karar vererek, Tokyo’nun kuzeyinde göçmenlerin tutulduğu bir cezaevine yerleştirdi.

 

Yerine Thiery Bollore gelecek

Ghosn’un vergi kaçırmasının yanı sıra Nissan’ın parasıyla Fransa, Brezilya, Lübnan ve Hollanda’da arsa ve evler alıp ranta çevirdiği iddia ediliyor. Carlos Ghosn’a görevine ilişkin kötü haberler önce Fransa, sonra Japonya’dan geldi. Renault’da %15 hisseye sahip olan Fransız devleti, Renault’dan Ghosn’un yokluğunda “geçici bir yönetim oluşturmasını” istedi. Ünlü CEO’ya Fransa’nın ünlü işadamı Vincent Bollore’nin yeğeni Thierry Bollore’nin vekalet edeceği açıklandı. Nissan, önceki gün yaptığı yönetim kurulu toplantısında oy birliğiyle Carlos Ghosn’u görevden aldı. 

 

Nissan’ın Fransız ortağı Renault son anda oylamanın ertelenmesi talebinden vazgeçti. Nissan yeni başkanı 20 Aralık’taki yönetim kurulu toplantısından önce belirlemek istiyor. Nissan yönetim kurulunda Renault’yu temsil eden üyelerin de destek verdiği ve oybirliğiyle alınan bu karar, Ghosn’un hafta başında tutuklanmasıyla başlayan yönetim krizinin sonuna gelindiğinin işareti olabilir.

 

İttifakın geleceği belirsiz mi?

Carlos Ghosn’un maaşı Toyota’nın patronundan 7 kat daha fazlaydı. Japonlar bu durumdan bir süredir rahatsızdı. Ghosn'un yaptığı büyük harcamalar da dikkat çekiyordu. Ghosn'un tutuklanmasının ittifakı ne şekilde etkileyeceği henüz bilinmiyor. Bazılarına göre, bu olay ittifaktaki üç şirket arasındaki gerilimleri gün yüzüne çıkartabilir.

Son Güncelleme : 26 Kasım 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo