Toyota’nın otonom araçlarının içi böyle görünecek

Ototeknikveri     28 Aralık 2018 07:43

Las Vegas Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 8 Ocak’ta başlayacak. Toyota Boshoku etkinlikte otonom araçlar için hazırladığı iki yeni iç mekan konseptini tanıtacak.

Toyota’nın otonom araçlarının içi böyle görünecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Konseptlerden ilkinin adı ACES (Active Confort Engaging Space) ve 4. seviye otonom sürüş teknolojileri içn tasarlanmış. Tam otonom araçları desteklemediği için, kabinde hala bir direksiyon simidi bulunuyor.

 

Konseptte kontrol paneli konsola projeksiyonla yansıtılıyor. Ayrıca geleneksel bir multimedya sistemi, kameralı yan aynalar ve ön koltuklar için iki “yüzer” tipte kontrol aracı bulunuyor.

 

Toyota kontroller hakkında pek bilgi vermedi ancak konseptte “fizik ve postür algılama sistemi” bulunuyor. Sistem kamera ve koltuk sensörlerini kullanarak kişinin göz pozisyonunu, boyunu/genişliğini ve duruş şeklini tespit edebiliyor. Bu sayede koltuk ve emniyet kemeri kullanıcının boyuna, kilosuna, duruş şekline göre en konforlu olacak şekilde otomatik ayarlanıyor.

Konseptte ayrıca kişisel klima sistemi de bulunuyor. Sistem her kişinin çevresindeki sıcaklığı ayrı ölçüyor. Eğer öndeki yolcu üşümüşse sadece onun çevresi ısıtılıyor.

 

ACES ayrıca kullanıcının ruh halini tespit edebilen bir sisteme de sahip. Buna göre araç içindeki ortam aydınlatması ve koku ayarlanarak, stres altındaki kullanıcı sakinleştirilebiliyor.

Sürücünün bu seviyedeki otonom teknolojide hala zaman zaman aracı kontrol etmesi gerektiği için, konseptte bir aktif sürücü müdahale sistemi de bulunuyor. Sensörler sürücünün uykulu ya da yorgun göründüğünü tespit ettiğinde müzik ve titreşimle uyanık kalması sağlanıyor.

 

ACES’in yanı sıra, fuarda Moox konsepti de tanıtılacak. Toyota bu konsept hakkında henüz fazla bilgi vermedi ancak “ticaretten eğlenceye farklı tipte pek çok hizmeti destekleyecek şekilde, tamamen esnek oturma düzeni bir dizi gerekli fonksiyonlarla” tasarlandığını belirtti. İnternet temelli özelliklerin ağırlıkta olduğu düşünülen konseptte, ekranlar önemli bir rol oynuyor. Yolcular otomobil seyir halindeyken video konferansa katılmak gibi etkinlikleri gerçekleştirebilecekler.

Son Güncelleme : 28 Aralık 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo