Ford, Toyota ve FCA Türkiye’deki krizden olumsuz etkilendi

Ototeknikveri     01 Ocak 2019 05:02

Ford, Toyota ve Fiat Chrysler Automobiles gibi otomobil üreticileri Türkiye’deki ekonomik krizden olumsuz etkilendi. Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle 2018’de yeni otomobil fiyatları yükselince satışlar üçte bir oranında düştü.

Ford, Toyota ve FCA Türkiye’deki krizden olumsuz etkilendi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford Avrupa CEO’su Steve Armstrong Türk Lirası’ndaki değer kaybının Avrupa’daki kayıplarını telafi etmeye çalışan firması için ciddi sorun yarattığını söyledi. Ford, Transit ve Transit/Tourneo Custom modellerini Türkiye’de Otosan ortaklığıyla üretiyor ve hafif ticari araç kategorisinde yerel piyasanın %25’ine hakim. Binek otomobiller dahil, Ford Türkiye’de %12 piyasa payına sahip.

 

Toyota Türkiye otomotiv piyasasının 2019’da yarı yarıya küçüleceğini öngörüyor. Toyota Motor Avrupa CEO’sy Johan van Zyl açıklamasında “Türkiye piyasasında şartlar giderek daha zorlu hale geliyor. Satış hacminde küçülme yaşanacak.” dedi. Toyota Türk Lirası’ndaki değer kaybından ihracat bakımından fayda sağlayamıyor çünkü araç parları euro ile satın alınıyor. Fiyatların artması iç piyasayı da küçültüyor ve bu da firmayı olumsuz etkiliyor.

 

Toyota Corolla sedan modelini hem ihracat hem de iç piyasa için Türkiye’de üretiyor ve C-HR kompakt SUV’nin burada üretilerek Avrupa’ya ihracı için kısa süre önce 400 milyon dolar yatırım yaptı.

 

LMC Automotive analisti Carol Thomas, Fiat Chrysler ve Renault’nun Türkiye faaliyetlerinin de ekonomik durum nedeniyle sıkıntıda olduğunu belirtti. Başka modellerin yanı sıra Fiat Tipo/Egea kompakt modelini Türkiye’de üretiyor. Renault ise Clio küçük otomobilinin üretimini burada yapıyor.

 

Enflasyon ve faizde artış

Analist Carol Thomas, “Türkiye piyasası döviz kuru, enflasyondaki artış ve faizlerin aşırı artışından olumsuz etkilendi.” diye konuştu.

 

LMC’ye göre, 2018’de 609.000 aracın satıldığı Türkiye’de satışlar 2019’da 450.000 adete kadar düşebilir. Öte yandan, vergi indirimleri devam ettirilirse bu rakamın biraz daha yukarıda olabileceği belirtiliyor.

 

ODD (Türkiye Otomotiv Distribütörleri Derneği) geçtiğimiz günlerde 2018’in ilk 11 ayında satışların %34 düşüşle 543.231 adette kaldığını açıklamıştı. Kasım ayında satışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla %42 düşerek 58.204 adette kaldı.

 

2017’de 1.66 milyon adet olan taşıt üretimi, 2018’de 1.5 milyon adete düşerken, LMC’nin tahminlerine göre 2019’da 1.4 milyon adete kadar inecek. 2018’in ilk 11 ayında üretim %8 düşüşle 1.43 milyon adette kaldı. İhracat ise Türkiye Otomotiv Sanayii Derneği’nin verilerine göre 1.22 milyon adet araçla ciddi bir düşüş ya da artış olmadan durumunu korudu.

 

Türkiye düşük maliyetli üretim imkanı, eğitimli işgücü ve Avrupa Birliği ile Orta Doğu’ya yakın merkezi konumu nedeniyle otomobil üreticlerini cezbediyor.

 

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan IHS Markit analisti Fawad Ahmat “Enerji Avrupa’dan çok daha ucuz, ayrıca Türkiye Avrupa ülkelerine yakın bir konumda, bu da ihracatı kolaylaştırıyor.” dedi.

 

Otomobil üreticileri Türkiye’deki müşterilerin beklentilerne göre otomobillerini yeniden düzenleyerek sedan modellere ağırlık verdi. Ülkemizde hatchback otomobilleri tercih eden Avrupa’nın aksine sedan otomobiller daha çok talep görüyor. Sedan otomobiller piyasanın yarısını oluşturuyor.

 

JATO Dynamics verilerine göre, Türkiye’de Renault ve Dacia otomobillerin satışları 2018’in ilk 11 ayında %34 düşerek 100.993 adet oldu. Ford’un hafif ticari araç ve binek otomobil satışları %39 düşüşle 57.692 adet oldu. Fiat Chrysler’in satışlarıysa %42 düşüşle 60.450 adet oldu. Toyota markasının satışları %19 düşüşle 30.479 adette kaldı.

Son Güncelleme : 01 Ocak 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo