2019’da otomotiv sektöründe yavaşlama bekleniyor

Ototeknikveri     01 Ocak 2019 07:48

Avrupa piyasaları 2013’ten bu yana kesintisiz büyümesini sürdürüyordu. 2019’da ise bunun sona ermesi bekleniyor. Analistler Brexit, ABD’nin getirdiği ithalat vergileri, İtalya gibi bazı ülkelerdeki ekonomik istikrarsızlıklar ve WLTP prosedürüne geçiş sürecinin bu yıl satışlarda ciddi bir düşüş olmasa bile yavaşlama getireceğini öngörüyor.

2019’da otomotiv sektöründe yavaşlama bekleniyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

IHS Markit’in Avrupa analizlerinden sorumlu direktörü Martin Benecke, “2019’da büyüme yavaşlayacak.” dedi. IHS 2018’deki %1.6 büyümeye kıyasla bu yılki büyümenin %1.3’le sınırlı kalacağını tahmin ediyor.

 

LMC Automotive’in öngörüsü ise büyümenin %0.9 ile sınırlı kalacağı yönünde. UBS, Rusya dahil Avrupa için %0.6 büyüme, Batı Avrupa’da %0.9 düşüş öngörüyor. 

 

Moody’s Batı Avrupa için %1 büyüme tahmininde bulunuyor ancak firma 2018 yılı için %2 olan öngörüsünü daha sonra %0.7’ye çekmişti. Bu düşüş özellikle Almanya için büyük oranda WLTP prosedürüne geçişe bağlanıyor. 

 

Otomotivde beklentiler düşük

Avrupa Birliği için 2019’da ekonomik büyüme beklentisi %2 olarak açıklandı. En düşük büyüme yaşanan sektörlerden birisinin ise otomotiv olması bekleniyor. İngiltere, Almanya, Fransa gibi Batı Avrupa ülkeleri için beklentiler düşük tutulurken, Doğu Avrupa ekonomilerinde %3 - %4 büyüme bekleniyor. Bu bölgede tüketimin %1.6 artacağı öngörülüyor.

 

ABD’nin getirdiği ithalat vergilerinin ise en çok Almanya’yı olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Volkswagen Grubu, BMW, Mercedes gibi otomotiv devlerini bünyesinde barındıran ülke ABD’ye de yüksek miktarlarda ihracat yapıyor. 

 

İtalya’ya bakıldığında, gayri safi yurt içi hasılanın 2018’in üçüncü çeyreğinde düşüşe geçtiği görülüyor. Bu durum ülkede 2014’ten bu yana ilk kez yaşandı. Dolayısıyla ülkedeki büyüme beklentileri düşük. 

 

İspanya ise 2019’da en fazla büyüme potansiyeline sahip görülen Avrupa ülkelerinden. 2018 yılında 1.33 milyon otomobilin satıldığı ülkede %4 büyüme bekleniyor. 

 

Brexit’te yolun sonuna geliniyor

Üç yıldır devam eden Brexit süreci de Avrupa’da otomobil üretimini ve satışlarını olumsuz etkileyen faktörlerden birisi. Bu yıl 29 Mart’ta süreç sona eriyor ve AB ile bir anlaşma yapılsa da yapılmasa da artık İngiltere birlikten çıkmış olacak. 

 

Eğer Avrupa Birliği ile büyük tavizler gerektirmeyen iyi bir anlaşma yapılırsa İngiltere’de 2019’da satışlarda %1.5 büyüme olabileceği öngörülüyor. Ülkenin Avrupa Birliği’nden herhangi bir anlaşma yapamadan çıkması halindeyse piyasada yaklaşık %7’lik bir düşüş bekleniyor.

 

WLTP prosedürüne geçiş sürecinin etkileri de 2019’da özellikle yılın ilk çeyreğinde devam edecek. Özellikle sürece hazırlıksız yakalanan Audi ve Porsche gibi Volkswagen Grubu markalarının süreçten olumsuz etkilenmeye devam etmesi bekleniyor ancak 2018 sona ermeden tüm modellerini WLTP’ye uyumlu hale getiren markalar önemli bir sorun yaşamayacak. 

 

SUV’de yavaşlama, hibrit ve elektriklide büyüme

2019 yılı için önemli tahminlerden birisi de son yıllarda devam eden SUV ve crossover patlamasının düşüşe geçmese bile yavaşlayacağı yönünde. Büyüme bu yıl elektrikli ve hibrit otomobillere doğru kayacak. Mercedes EQC, Audi e-tron, Jaguar I-Pace ve Tesla Model 3 gibi elektrikli modeller bu yıl Avrupa’da yola çıksa da bunların etkisi sınırlı kalacak, 2020 ve 2021 yıllarında ise elektrikli modellerin sayısında ve satış rakamlarında asıl önemli artış görülecek. Otomobil üreticilerinin bu tarihe kadar Avrupa Birliği’nin getirdiği 95 gr/km filo CO2 emisyonu sınırını yakalamaları gerekiyor. Otomobil üreticilerinin son dakikaya kadar bekleyip 2020’den sonra uygun fiyatlı hibrit ve elektrikli modellerini piyasaya süreceği tahmin ediliyor.

 

Tam elektrikli otomobillerin yaygınlaşması biraz daha zaman alacak olsa da, hibrit otomobilleri bu yıldan itibaren yollarda çok daha fazla göreceğiz.

Son Güncelleme : 01 Ocak 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo