Toyota beş farklı konseptle tekerlekli sandalyeyi yeniden yorumladı

Ototeknikveri     07 Ocak 2019 11:25

Toyota Mobilite Vakfı, “Sınırsız Mobilite” yarışmasının beş finalistini Las Vegas Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) açıkladı.

Toyota beş farklı konseptle tekerlekli sandalyeyi yeniden yorumladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yürüme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için düzenlenen yarışmada mühendisler ve tasarımcılardan bu amaca uygun cihazlar yaratmaları istendi.

 

Bu çabanın bir parçası olarak Toyota kullanıcıların hayatlarına ve çevrelerine kusursuz uyum sağlayacak, aynı zamanda konforlu ve kullanımı kolay mobilite cihazları üzerinde çalışıyor. Bu sayede engelliler daha bağımsız olabilecek ve günlük hayata daha çok katılabilecekler.

 

Yarışmada finale kalanlardan ilki ABD merkezli Evolution Devices tarafından geliştirilen Evowalk oldu. Kullanıcının bacağına takılan bu cihaz, sensörler sayesinde kişinin ne zaman yürüdüğünü algılayabiliyor. Yürüme esnasında Evowalk kasları uyararak kullanıcının hareket etmesini kolaylaştırıyor.

Bir diğer finalist ise yine ABD’den IHMC & Myolyn tarafından geliştirilen Quix oldu. Elektrikli bir exoskeleton olarak nitelendirilen bu cihaz hızlı, istikrarlı ve dinamik bir yürüyüş sağlıyor.

 

Nissan GT-R 50 gibi otomobil tasarımlarıyla bilinen Italdesign da Moby adı verilen bir cihazla yarışmaya katıldı. Tekerlekli bir platform olan Moby’nin üzerine manuel tekerlekli sandalye yerleştirilebiliyor. Elektrikli platform, manuel tekerlekli sandalyenin yapabileceklerini geliştiriyor. Bu platformların halka açık yerlere yerleştirilmesi ve akıllı telefon uygulamasıyla aktive edilmesi planlanmış. Bu modeli elektrikli bisiklet kiralama sistemlerine benzetebiliriz.

Hafif ve akıllı tekerlekli sandalye Phoenix Ai Ultralight Wheelchair ve “hem oturarak hem de ayakta kullanılabilen tekerlekli exoskeleton” olarak tarif edilen Qolo da yarışmanın diğer finalistleri oldu.

 

Tüm finalistler konseptlerini daha da geliştirebilmeleri için 500 bin dolar destek alacak. Kazanan proje 2020’de açıklanacak ve 1 milyon dolar ile ödüllendirilecek.

Son Güncelleme : 08 Ocak 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo