"Gerekirse yeni teşvikler getirerek, hibrit satışlarını yükseltmek kararındayız"

Ototeknikveri     29 Ocak 2019 11:27

Toyota fabrikasında düzenlenen "Yeni Toyota Corolla"nın hattan çıkış töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hibrit modellere verilen vergi teşvikleri ile yapılan yatırımların karşılık bulmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını, bu tip araçların satışını yükseltmekte kararlı olduklarını belirtti.

"Gerekirse yeni teşvikler getirerek, hibrit satışlarını yükseltmek kararındayız"
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Toyota fabrikasında düzenlenen "Yeni Toyota Corolla"nın hattan çıkış töreninde açıklamalarda bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2016'da üretime başlayan hibrit teknolojisi SUV modelinin ardından, Corolla'nın hibrit modelinin de Türkiye'de üretilmeye başlanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, diğer firmaların da benzer açılımları olduğunu, bu çabaları desteklemek için hibrit otomobillere vergi avantajları sağlandığını, yüzde 50'ye varan tasarruf oranıyla çalışan hibrit araçlar için yüzde 50'yi bulan vergi indirimleri getirildiğini anlattı.

 

Böylece hibrit otomobillere yapılan yatırımların karşılık bulmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Oktay, "Ülkemiz, hibrit ve elektrikli otomobil satışları konusunda henüz emekleme aşamasındadır. Örneğin, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 4 bine yakın hibrit, sadece 155 adet de elektrikli otomobil satışı oldu. Oysa ki toplam otomobil satışı, yarım milyona yakındır. Gerekirse yeni teşvikler getirerek, bu rakamları mutlaka yükseltmek kararındayız. Sakarya'da üretilen Toyota araçlarının 150 ülkeye ihraç ediliyor olması, bizim için ayrıca önemlidir" dedi.

 

Hibrit ve elektrikli otomobil teknolojilerinde sağlanan hızlı gelişmelere dikkat çeken Fuat Oktay, "Bunların yakında büyük ölçüde konvansiyonel motorların yerini alması ihtimaller dahilinde. Türkiye olarak bu sürecin gerisinde kalmamak için, her iki alanda da mesafe kat etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede milli otomobil markamızla ilgili çalışmalarda önceliğin hibrit ve elektrikli modellere verilmesi arzumuzu her fırsatta ifade ediyoruz" diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, hibrit ve elektrikli otomobil üretimine yatırım yapan mevcut firmaları da desteklediklerini belirterek, kapalı mekanlarda sigaranın insanlara verdiği zarar neyse, açık havada dizel atıklarının insan sağlığına verdiği zararın da, aşağı yukarı aynı olduğunun tespit edildiğini anlattı.

 

Avrupa'nın, özellikle dizel motorlu araçlarda zararlı emisyon oranının, izin verilenin çok üzerinde çıkması karşısında, sıkı önlemler almaya başladığını aktaran Oktay, Avrupa'daki son 30 yılın eğilimlerine bakıldığında dizel kullanımının yüzde 55'lerden yüzde 30'lara gerilediğini vurguladı. Oktay, Türkiye'de ise tam tersine yüzde 20'lerden yüzde 60'lara varan bir yükseliş görüldüğünü anlattı.

 

Pek çok ülkenin, dizelden başlayarak, petrol türevleriyle çalışan motorları yasaklama hazırlığı içinde olduğuna değinen Oktay, dünyanın kaynaklarının sınırsız olmadığını, evrenin havasıyla, suyuyla, yeşiliyle, üzerindeki yaşayan tüm canlılarıyla korumanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

 

Fuat Oktay, Türkiye'nin ise kullandığı akaryakıtın neredeyse tamamına yakınını ithal eden bir ülke olarak, bu gelişmeleri yakından takip etmek durumunda bulunduğunu kaydetti.

Son Güncelleme : 30 Ocak 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo