"Otomotivin Geleceği" zirvesi gerçekleştirildi

Ototeknikveri     06 Şubat 2019 11:25

CEO Club Buluşmaları kapsamında "Otomotivin Geleceği" zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede, otomotiv sektöründeki yeni trendler, iş modelleri, üretim metotları ve dijitalleşme masaya yatırıldı.

"Otomotivin Geleceği" zirvesi gerçekleştirildi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club Buluşmaları kapsamında "Otomotivin Geleceği" zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede, otomotiv özelinde yeni trendlerin, iş modellerinin, üretim metotlar ve dijitalleşme masaya yatırıldı.

 

Zirve kapsamında Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Başkanlar Oturumu’nda konuşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, otomotivdeki dijitalleşmenin iyi düşünülmeden hayata geçirilmesi halinde şirketlere zarar verebildiğini kaydetti.

 

Dijitalleşmenin hem devlette hem özel sektörde hem de otomotivde bir vizyon çerçevesinde hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Yenigün, "Dijitalleşme otomotivin önümüzdeki 20-30 yılına baktığımızda kaçınılmaz nokta. Burada dikkat edilmesi gereken şey yapılan her bir yatırımın, verilen her kararın son noktadaki hedefe hizmet ediyor olması gerekiyor" dedi.

 

Kısa vadeli yapılan dijitalleşmenin katma değer sağlamayacağını belirten Yenigün, "Şirketler öncelikle altyapılarını dijitale çevirmeli. Dijitalleşme basamak basamak hayata geçirilmeli. Şirketin vizyonu dijitalleşmeye uygun olmalı" ifadesini kullandı.

 

"Fiyatlar tüketicinin cebine sığmıyor"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise Türkiye'deki yetkili satıcı örgütünün 100 bin direkt istihdamının bulunduğu bilgisini verdi.

 

Vergi indirimlerinin sektöre olumlu katkısı olduğunu kaydeden Şahsuvaroğlu, "Kasım ve aralıkta sektör uçurumun kenarından geriye döndü. Ocak ayı 14 bin 373 adetle kapandı, fakat bunun bir diğer sebebi ekim ayında açıklanan ÖTV-KDV indirimlerinin 31 Aralık'ta bitecek olmasıydı. her ne kadar vergi indirimleri uzatılsa da, tüketiciler satın alma eğilimini öne doğru çekti" dedi.

 

Şahsuvaroğlu, geçen yıl otomotiv sektörünün satışlarının 640 bin adet seviyesinde kapandığını hatırlatarak, "Bütün yapılanmamız satışların 1 milyon adedin üzerine doğru olması şeklinde kurgulanmış durumda" dedi.

 

Şahsuvaroğlu, kur baskısı sonrası fiyatların özellikle ağustos ayı ile birlikte ciddi şekilde arttığını belirterek, "Fiyatlar, tüketicinin cebine sığmayan şekilde arttı. 2013'te BDDK otomobil kredilerindeki vadeyi 60 aydan 48 aya düşürmüştü. O da şu anda aşmamız gereken bir problem" diye konuştu.

 

2018'de finansmana erişimde sıkıntılar çektiklerini anlatan Şahsuvaroğlu, "Bu gibi konuları kısa vadede aşmalıyız. Avrupa ve ABD'de örnekleri var. Üretici ve ithalatçı artık otomobilini ve hafif ticari aracının satılmasını istiyorsa finansını da çözmek zorunda. İşler kötüye gidiyorsa kredi verme iştahı ciddi manada düşüyor. Dolayısıyla üretici ve ithalatçı firmanın da bayiyi rahatlatmak ve bayisine sahip çıkmak adına bu işin finansmanını düşünmeli" dedi.

 

"Otomobildeki yazılımlar artık uçaklardan 15 kat daha fazla"

Otomotiv sektöründeki dijitalleşme ve sektörde bu anlamda yaşanan yeni gelişmeler hakkında bilgi veren KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, "Otomotiv sektörü, küresel ekonomide, dijitalleşmenin bayrağını en ön sıralarda taşıyan sektörler arasında yer alıyor. Bugün ortalama bir otomobil, bir uçakta kullanılandan 15 kat daha fazla yazılım koduna sahip. Otomotiv üreticilerinin, günümüzde, 'teknoloji odaklı otomotiv şirketi' olmaktan çok 'otomotiv odaklı birer teknoloji şirketine" dönüştüğüne tanık oluyoruz" dedi.

 

Ödüller sahiplerini buldu

Zirve kapsamında, sektörde geçen yılki performanslarıyla öne çıkan şirketler de ödüllendirildi. Buna göre "En Çok Satan 5 Otomobil Markası" ödülünü Renault, Volkswagen, Fiat, Hyundai ve Toyota alırken, "En Çok Hafif Ticari Araç Satan Markalar" Ford, Fiat, Volkswagen, Renault ve Mercedes-Benz oldu.

 

"Binek Otomotivde Büyük Markalar" ödülüne Renault, Fiat, Volkswagen, Ford ve Toyota layık görülürken, "2018 Yılında Adet Bazında En Çok Otomobil Üreten Şirketler" ise Oyak Renault, Toyota, Hyundai Assan, Tofaş ve Honda Türkiye şeklinde sıralandı.

 

Oyak Renault, Toyota, Hyundai Assan, Tofaş ve Ford Otosan "2018 Yılında En Çok Otomobil İhracatı Yapan Şirketler" listesinde ilk 5'e girerken, "2018 Yılında Adet Bazında Kamyonet/Pick-Up (Hafif Ticari) İhracatı Yapan Şirketler" ödüllerinin ilk üç markası ise Ford Otosan, Tofaş ve Karsan oldu.

Son Güncelleme : 07 Şubat 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo