40 ülke otomatik freni zorunlu hale getirmek için anlaştı

Ototeknikveri     17 Şubat 2019 11:16

Japonya ve Avrupa Birliği’nin öncülüğünde, Türkiye dahil 40 ülke yeni otomobillerde ve hafif ticari araçlarda gelişmiş acil fren sistemlerinin (AEB) gelecek yıldan itibaren zorunlu hale getirilmesi için anlaştı.

40 ülke otomatik freni zorunlu hale getirmek için anlaştı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Japonya ve Avrupa Birliği'nin (AB) de aralarında bulunduğu 40 ülkenin özellikle şehirlerdeki trafik kazalarının önüne geçmek için BM'nin Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi (AEBS) Yönetmeliği taslağını kabul ettiğini bildirdi. ABD, Çin ve Hindistan kendi otomotiv sanayilerini korumak gerekçesiyle acil fren sistemlerinin standart hale getirilmesiyle ilgili karara katılmadı.

 

Yeni otomobillerde AEB sistemlerinin bulunması yol güvenliğini özellikle şehirlerde büyük ölçüde artıracak. Sadece Avrupa Birliği içinde 2016 yılında 9500 ölümlü trafik kazası kaydedildi, bunların %50’sinde sürücüler, %40’ında yayalar hayatını kaybetti.

 

EuroNCAP tarafından yapılan bir çalışmaya göre, AEB sistemleri kazaları %38’e kadar azaltabilir. Avrupa Komisyonu ise bu sistemlerin Avrupa Birliği içinde her yıl en az 1000 kişinin hayatını kurtarabileceğini düşünüyor.

 

Birleşmiş Milletler’de kabul edilen yeni düzenleme AEB sistemlerinin kullanımı ve gerekliliğiyle ilgili katı uluslararası kurallar getiriyor. Bu sistemler 60 km/s ve altındaki hızlarda kullanılabilecek, düzenlemeyi kabul eden ülkelerde mevcut araç sahiplerinin bir değişiklik yapması gerekmeyecek ve düzenleme yeni otomobilleri kapsayacak. Bazı ülkelerde son yıllarda yeni çıkan pek çok modelde zaten AEB sistemleri bulunuyordu. Toyota, Tesla, Mercedes ve Volvo’nun modellerinin yarısından fazlasında bu sistemlere standart olarak yer veriliyor.

 

Yeni düzenleme Japonya’da 2020’den itibaren, Avrupa Birliği’nde en geç 2022’ye kadar yürürlüğe girecek. Böylece tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçlarda AEB sistemleri zorunlu olacak.

 

AEBS Türkiye'de de zorunlu olacak

Öte yandan, UNECE sözcülerinden Thomas Croll-Knight, Türkiye'nin yönetmeliğin hazırlanmasında ve geliştirilmesinde çok önemli rol oynadığını vurguladı.

 

Croll-Knight, Türkiye'nin UNECE'nin Araç Düzenlemelerinin Uyumlaştırılması için Dünya Forumu'nun üyesi bir ülke olarak, BM'nin Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi Yönetmeliği'ne sunduğu katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

UNECE'nin haziran ayında Cenevre'de yapılacak oturumunda AEBS yönetmelik taslağının üye ülkelerin oyuyla kabul edilerek yürürlüğe gireceğini ifade eden Croll-Knight, Türkiye'nin de yeni fren sistemini uygulayan öncü ülkeler arasında yer alacağını kaydetti.

Son Güncelleme : 18 Şubat 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo