Volkswagen'e dolandırıcılık davası!

Ototeknikveri     17 Mart 2019 11:45

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, araçlarında dizel emisyonunu düşük gösteren Volkswagen ve eski CEO’su hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açtı.

Volkswagen'e dolandırıcılık davası!
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ürettiği araçlarda dizel emisyonu düşük göstererek “Amerikalı yatırımcıları dolandırmakla” suçladığı Alman otomotiv şirketi Volkswagen ile eski CEO'su Martin Winterkorn hakkında dava açtı. SEC, Volkswagen’in dizel emisyon testinde hile yapıldığı bilgisini paylaşmadığını, milyarlarca dolar değerinde bono ve tahvil ile yatırımcıları yanlış yönlendirdiğini ifade ediyor. Açılan dava ile birlikte Volkswagen'in "haksız kazançlarını" ve para cezasını faiziyle birlikte ödemesi talep edildi.

 

ABD'de 25 milyar doları aşkın bir ödeme yapmayı kabul eden Volkswagen, yaptığı açıklamada davada "gerçeklere dair ve hukuki kusurlar olduğu" belirtti.

 

Hisseleri neredeyse yarı yarıya değer kaybetmişti

2015 yılı Eylül ayında Alman otomotiv şirketi Volkswagen ABD'deki karbon emisyon testinden geçmek için yasa dışı bir bilgisayar programı kullandığını kabul etmişti. Fakat Volkswagen Nisan 2014 - Mayıs 2015 döneminde Amerikalı yatırımcılara 13 milyar dolarlık tahvil ve bono satmıştı.

 

Şirket yöneticileri işte bu nedenle sahtecilik yapıldığı bilgisine sahip olmalarına rağmen yatırımcıları dolandırmakla suçlanıyor. Skandal ortaya çıktığında Voksawagen hisseleri yüzde 40 değer kaybetmişti.

 

İstifa eden Volkswagen'in eski CEO'su Martin Winterkorn "emisyon skandalını örtbas etmekle" suçlanıyor. Almanya ise vatandaşlarını başka bir ülkeye iade etmiyor. Volkswagen hakkında Almanya'da açılan dava ise devam ediyor. Alman yatırımcılar 9 milyar 260 milyon euro tazminat istiyor.

Son Güncelleme : 18 Mart 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo