Mercedes ve Nissan'ın pick-up ortaklığı sona eriyor

Ototeknikveri     23 Nisan 2019 11:13

Mercedes ve Nissan arasında bir süredir devam eden işbirliği bitiyor. İki markanın pick-up modellerinin yeni nesilleri ortak üretilmeyecek.

Mercedes ve Nissan'ın pick-up ortaklığı sona eriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes'in aldığı ortaklığı bitirme kararında, Nissan'ın eski CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn'un, görevi kötüye kullanma gerekçesiyle tutuklanması etkili oldu.

 

Bununla birlikte platform kardeşi olan pick-up modeller Nissan Navara ile Mercedes X-Class arasındaki bağın da sona ermesi bekleniyor.

 

Mercedes'in eski CEO'su Dieter Zetsche ve Carlos Ghosn tarafından 2009 yılında imzalanan anlaşma kapsamında, Mercedes modelleri ile Renault-Nissan İttifakının diğer markaları da platformlarını paylaşıyor.

 

Buna göre, Mercedes GLA ile Infiniti QX30 ve Mercedes Citan ile Renault Kangoo da aynı platformu paylaşıyor. İki marka arasındaki işbirliği sona erirse söz konusu modeller de artık yollarına kendi başlarına devam edecekler.

 

Mercedes ve Nissan arasında devam eden işbirliği, birçok marka arasında uzun yıllardır uygulanan bir yöntem olarak otomobil dünyasında öne çıkıyor. Söz konusu ortaklıklar markaların Ar-Ge maliyetlerini önemli ölçüde azaltırken, kârlılıklarına da olumlu etki ediyor.

 

Kaynaklar, Nissan'ın İspanya fabrikasında Navara'nın model ömrü devam ettiği sürece Mercedes X-Class'ı da üretmeye devam edeceğini belirtiyor.


Alman basınında Mercedes-Benz CEO'su Ola Källenius'e dayandırılan gelişme eğer doğru ise, Mercedes için asıl belirsizlik bundan 4 yıl sonra, yani güncel Navara'nın model ömrü tamamlandığında başlayacak gibi görünüyor.

 

Öyle ki, Alman üretici, kendisi için potansiyel bir iş ortağı olabilecek ve uzunca bir süredir de hafif ticari araçlarda ortaklığa gittiği Volkswagen'i, bu alanda Ford'a kaptırmış durumda.

 

Mercedes'in pick-up ortaklığı yapabileceği iki marka kalıyor. Bunlardan biri Türkiye'de de satışa sunulan Hilux modelini üreten Toyota, ikincisi ise Türkiye ve Avrupa'da satışı olmayan General Motors. Alman üretici, ya pick-up pazarından çekilecek, ya kendi başına kolları sıvayıp pick-up model geliştirecek ya da kendine bu alanda yeni bir ortak bulacak.

Son Güncelleme : 24 Nisan 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo