17 Yıl Sonra Hala Harika Görünüyor: 2002 Skoda Tudor Konsepti

Ototeknikveri     25 Nisan 2019 10:40

VW 1994'te Skoda'yı devraldığından beri, Çek markasına iki kapılı bir coupe inşa etme şansı vermedi.

17 Yıl Sonra Hala Harika Görünüyor: 2002 Skoda Tudor Konsepti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Otomobil üreticisinin buna en yaklaştığı an, 2002 yılında, Cenevre Otomobil Fuarı'nda Skoda Tudor Konseptinin tanıtımıydı. Bu, sadece bir yıl önce ortaya çıkan birinci nesil Superb sedan otomobile dayanan iki kapılı bir coupe formunda, zarif bir tasarım çalışmasıydı.

 

Skoda, Hindistan'daki bir fuardan sonra arabayı kaybetti ancak aylar sonra kurtardı!

2002 Cenevre Otomobil Fuarı'ndaki dünya prömiyerinin ardından Tudor konsepti, Mlada Boleslav'daki Skoda Müzesi'ne yerleştirildi ve bugün de hayranlıkla izlenebiliyor. Ancak Skoda, Hindistan'daki bir fuar sırasında neredeyse Tudor'u kaptırıyordu. Etkinlikten sonra “dramatik koşullar altında” araba kayboldu.

Bu Skoda'nın birinin arabayı çaldığını söylemesinin kibar yoluydu. Yetkililer tarafından yapılan yoğun araştırmaların ardından Tudor, birkaç ay sonra bir tren istasyonunda bulundu. Arabayı çalmak, muhtemelen tasarım ekibine yapılan en iyi iltifattı.

 

1948 Skoda 1101 Tudor'dan adını alan Tudor konseptinin ilginç bir geçmişi var. Çalışma, Skoda dört kişilik bir coupe inşa etmekle ilgilenmediği halde, şirketin o zamanki Teknolojik Gelişim Başkanı Wilfried Bockelmann'ın tasarımcılara kendilerini kanıtlamaları için bir şans vermesiyle hayata geçti.

O zamanlar, Skoda'nın serisi yalnızca Fabia, Octavia ve Superb'den oluşuyordu.

 

Tasarımcılar beklentileri aştı ve bazı oldukça iddialı projeler ortaya çıkardı: bir Fabia pickup, Octavia cabrio ve Superb wagon (ikinci nesil modelle gerçek olacak). Ancak en çok etkileyen konsept Tudor coupe oldu. Zden?k Cibulka tarafından tasarım yöneticisi Thomas Ingenlath'ın gözetiminde tasarlanan Skoda Tudor, başlangıçta 1: 4 ölçekli bir modeldi. Cibulka arabayı daha da geliştirmek için onay aldı ve gerçek boyutlu plastik bir model yapıldı, hemen ardından otomobil son şeklini aldı.

Başlangıçta, otomobilin farklı ön ve arka uçları vardı, ancak daha sonra bir üretim modeliyle benzerlik taşımasına karar verildi, bu model de Superb oldu. Cibulka, Superb'in ön ve arka bölümünü arka farlar dışında büyük değişiklikler yapmadan orijinal tasarımına entegre etti.

Modern Skoda tasarım ipuçlarının öncüsü

Bu otomobil, şimdi marka için imza niteliğindeki C şeklindeki arka farlara sahip ilk Skoda oldu. Aynı zamanda Bohemya kristalinden ilham alan ilk araçtı. Bunu da bagaj kapağı üzerindeki “Tudor” harflerinde görmek mümkün. Diğer önemli tasarım öğeleri arasında, düz bir şekilde inen tavan çizgisi ve otomobilin profilinin ortasında kesişen iki yükselen çizgi bulunuyor.

Sonuç, zamansız bir zarafete sahip, iyi orantılı bir coupe oldu. Bugün bile, ilk çıkışından 17 yıl sonra hala harika görünüyor. İç mekana gelince, Superb'den kopyalanmıştı ancak üstün kaliteli oniks ve fildişi renkli malzemeler, üç kollu spor bir direksiyon simidi ve gösterge panelinde yatay bir mat-alüminyum şerit ile çok şıktı. Tudor ayrıca üç ekrana sahipti: biri navigasyon sistemi için, biri klima kontrolü için diğeri ise cihaz kadranları arasında çok işlevli bir ekran.

Otomobil gücünü o sırada Superb'de mevcut en yüksek motor olan 190 hp(193 PS) 2.8 litrelik 30 valf altı silindirli bir benzinli motordan alıyordu. Motor, ön tekerleklere güç sağlayan beş ileri manuel bir şanzımanla birlikte çalışıyordu.

Son Güncelleme : 26 Nisan 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo