VOLVO XC60 D3 (D4) GEARTRONİC TEST YORUM AYRINTILI İNCELEME

Ototeknikveri     31 Temmuz 2013 06:07

Volvo XC60 D3 (D4)\'ün 2.0 litrelik dizel motoru ve otomatik şanzımanıyla ayrıntılı testi

VOLVO XC60 D3 (D4) GEARTRONİC TEST YORUM AYRINTILI İNCELEME
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volvo'nun köşeli ve heyecan vermeyen tasarımlardan kurtularak 2008 yılında tanıttığı ve 2009 model yılı itibariyle de satışa sunulan XC60'ı mercek altına aldık. İlk olarak 2.4 litrelik dizel motor, otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi birlikteliği ile sunulan XC60, sonraki dönemde her ikisi de öncen çekişli ve 2.0 litrelik motora sahip, benzinli 2.0 T ve dizel D3 motor seçeneklerini sunmaya başladı. Dönem içerisinde 2.0 T yerini daha güçlü olan T5'e bırakırken, D3 ise sadece isim değişikliğiyle D4 adıyla anılmaya başlandı. 

Volvo XC60 resim galerisi için lütfen tıklayınız.

Volvo'nun son dönemlerdeki başarısının ve yeni ürün gamının anahtar modeli olan XC60, tüm Dünya'da satılan Volvo'lar arasında en büyük paya sahip. Testimize konuk olan 2012 model XC60 ise, D3 adlı 163 hp ve 400 Nm tork üreten 2.0 litrelik dizel motor ve geartronic adı verilen altı ileri oranlı tam otomatik şanzımana sahip. 2013 model yılı itibariyle D4 ismiyle satılmaya başlanan bu konfigürasyon, XC60'ın ülkemizdeki en ideal versiyonu olarak dikkat çekiyor. 2.0 litrelik dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliğiyle sadece önden çekiş ile sunulan XC60, BMW X3 ve Audi Q5 gibi rakiplerinin aynı hacimde dört tekerlekten çekiş sistemini sunmalarının karşısında zorlanabiliyor. Mercedes GLK ise dört tekerlekten çekiş sistemine rağmen 2.2 litrelik dizel motoru ile gerilerde kalıyor.

Genel olarak sportif ve şık olarak tabir edilebilecek bir tasarıma sahip olan XC60, önden arkaya doğru yükselen omuz çizgisi ve akıcı hatları sayesinde bir SUV'dan beklenmeyecek dinamik bir görünüm sunuyor. Aracın en dikkat çekici yanlarından olan, arka cam hizasından itibaren daralan yapısı ve tavan kadar uzanan kıvrımlı ledli stop farları, gece ve gündüz arkadan bakıldığında çok şık duruyor. Aracın ön bölümünde ise yapılan makyaj operasyonu ile ortadan kaldırılan, farlar ile ızgaranın arasına dikey yerleştirilen ledler ilgi çekiyor.

Volvo XC60 makyaj haberi için lütfen tıklayınız.

Aracın iç mekanına geçildiğinde ise Volvo prensiplerine uygun olarak, ferah ve sade bir ortam ile karşılaşılıyor. Geniş açılan kapılar sayesinde geçişin sorunsuz olduğu iç mekanda yer alan, rahatlıkları ile göz dolduran koltuklarda, gerekli sürüş pozisyonu, premium adı verilen donanım paketi ile sunulmaya başlanan üç hafızaya sahip elektrikli sürücü koltuğu ile kolayca ayarlanabiliyor. Ön iki koltukta da yükseklik ayarı sunan XC60, advance adı verilen donanım seviyesinden itibaren'de elektrikli yolcu koltuğunu sunuyor. XC60'ın yüksek omuz çizgisi ve koltuklarının pozisyonu yolcularının kendilerini güvende hissetmesini sağlarken, test aracında bulunan expresso-bej adı verilen çift renkli deri koltuklar ile Antik Bronz adı verilen dış renk uyum sağlıyor. 

   

Kalın direksiyon simidi güvenlik hissini pekiştirirken, altına eşya gözüne sahip, ön kol dayamanın yükseklik ayarının olmaması, ön koltuklar en yüksek pozisyonda iken kullanılamamasına sebep oluyor. Büyük ve eğimli bir üst bölüme sahip ön konsol sade ancak kaliteli görünürken, orta konsoldaki kumanda panelinin arkası boş olan tasarımı ilgi çekiyor. Eşya gözü olarak kullanılan bu bölümün haricinde, torpido gözü ve kapı cepleri çok büyük hacme sahip olmasalarda gerekli eşyalara yer açabiliyor. Orta kol dayamanın İç mekanda, kapı içlerinde yer alan eşya gözlerinin zeminin yumuşak bir malzeme ile kaplı olmaması, bu bölgeye yerleştirilen eşyaların yolculuk sırasında ses yapmasına sebep oluyor ve konforu olumsuz etkiliyor. Cep telefonu için yer bulmakta zorlanılan iç mekanda, sürgülü kapağa sahip bardaklık, orta konsolun arkasındaki bölüm ve kapı içi cepleri bu amaç için tercih edilebiliyor. Volvo XC60'ın, iç mekanında kullanılan malzemeler alerji konusu göze alınarak üretilmiş, ayrıca araçta kullanılan filtreler, otomotiv sektörünün en başarılıları arasında yer alıyor.

   

SUV araçların en önemli özelliklerinden ve tercih edilme sebeplerinden biri olan yüksek sürüş pozisyonu ile şehir içinde avantaj sağlayan XC60'ın eğimli motor kaputu, aracın bittiği noktanın farkedilmesini zorlaştırıyor. XC60'da opsiyon listesinde yer alan ön park sensörü bu durumunda yardımcı olabilirken, aracın önündeki alanda 180°'lik bir görüş açısı sağlayan ön ızgara işi bir boyut daha ileri taşıyor. Ön ızgarada yer alan kamera bir düğmeye basarak devreye alınarak orta konsoldaki 7 inçlik ekranda bölünmüş olarak aracın ön sağ ve sol bölümlerini göstererek sınırlı görüşün bulunduğu dar çıkışlarda ve park manevralarında kolaylık sağlıyor. 

Araçta kullanılan klima sistemi çok hızlı bir şekilde iç mekanın istenilen sıcaklığa getirilmesini sağlıyor. Sıcak yaz günlerinde iç mekanın hemen soğuyabilmesi kullanıcısını mutlu ediyor. İç hava kalite sistemi adı verilen opsiyonel donanım, dış ortamda kirli bir hava var ise iç ortama girmesini engelliyerek hava kalitesinin bozulmamasını sağlıyor. Polen filtresi de görevini başarılı bir şekilde yerine getiriyor.

XC60'ın kaputunun altında yatan 1984 cc hacimli beş silindirli turbo destekli dizel motoru, 3500 d/d’de 163 hp güç üretirken, 2500 d/d’de 400 Nm olan maksimum torkunu veriyor. Gücü altı ileri oranlı tam otomatik şanzıman olan Geartronic ile ön tekerlekler üzerinden yola aktaran XC60, 0'dan 100km/s hıza 10.3 sn’de ivmeleniyor ve maksimum 195 km/s hıza ulaşabiliyor.

Volvo XC60 D3 (D4)'ün teknik verilerini incelemek için lütfen tıklayınız.

Orta konsoldaki bir düğme ile çalıştırılan motor, gücüne ve hacmine uygun bir ses tonuna sahip. 1728 kg ağırlığındaki XC60 ilk kalkışlarda biraz tutuk bir görüntü çiziyor. Gaz pedalına biraz dikkatli basıldığında oldukça yavaş gerçekleşen kalkış, pedala sert davranıldığında ise ön tekerleklerin patinaja düşmesi ile sonuçlanıyor. Sert kalkışlarda yüksek tork ile ön tekerleklere etki eden güç, direksiyonun sıkı tutulmasını gerekli kılıyor. Gaz pedalının dozlaması ayarlandığında ise daha rahat kullanılanbilen aracın gücünün kalkış sırasında Geartronic şanzıman tarafından törpülendiği hissediliyor. Kalktıktan sonra orta devir ve hızlarda, başarılı bir şekilde hızlanan aracın şanzımanı, manuel kullanıma da imkan tanıyor. Kalkıştan hemen sonra çok hızlı bir şekilde ikinci vitese geçilmesini sağlayan şanzıman, birinci vitesten ikinciye geçişler haricinde sarsıntısız ve hissettirmeden çalışıyor. Spor ve kış modu bulunmayan Geartronic, günümüzün çift debriyajlı ve daha yüksek oranlı otomatik şanzımanlarının gerisinde kalsa da konfor açısından bekleneni verebiliyor. 

Düşük, orta ve yüksek seviye seçim fonksiyonlarına sahip, hıza duyarlı direksiyon (aslında sertlik ayarı) opsiyonunun tercih edilmesi, standart olarak sunulan orta seviye ile manevrada ağır kalan direksiyonun önüne geçilmesini sağlıyor. Düşük adlı seviye ile hafif bir kullanıma kavuşan direksiyondaki, çok zor bir kullanım sunan yüksek seviyesini ise dikkat çekiyor. 

   

Volvo XC60 ile yola çıkıldığında yüksek sürüş pozisyonu ve düz gidişteki rahatlık beğeni topluyor. Düz yollarda son derece konforlu ve çizgisinden ayrılmadan ilerleyebilen XC60, yan rüzgarlardan neredeyse hiç etkilenmiyor. Aracın 0.35 cd'lik aerodinamik katsayısı rakiplerinden 0.02 fazla olsa da yinede bir SUV için başarılı bir değer. Hafif virajlı yollarda ise yeterince hassas olmayan direksiyon ve önden çekiş sebebiyle, çok dikkat edildiğinde aracın net bir çizgide ilerleme konusunda ufak sıkıntılar yaşadığı fark edilebiliyor. Sert bir kullanımda ise XC60 çok başarılı bir yol tutuş gösteriyor. Yüksek yapı sebebiyle sürekli girilen virajlarda ağırlık transferi sebebiyle tedirginlik yaşansa da aracın çizgisinden ayrılmadığı fark edildiğinde XC60'ın karakterine alışılıyor. Limitlerine doğru zorlandığında ise önden kayma eğilimi gösteren aracın sert süspansiyon sistemi genel olarak yol tutuş anlamında başarılı olarak nitelendirilebilir. Bu başarıda XC60'da standart olarak sunulan, dinamik denge çekiş kontrol sistemi DSTC ve yana yatma denge kontrol sistemi RSC'nin de payı bulunuyor. Volvo, XC60 modelinde, R-design adını verdiği daha sert süspansiyonlar ve daha büyük jantları içeren sportif bir paket sunuyor. Standart XC60'ların süspansiyonun ise four-c adı verilen özel bir donanımla, üç farklı sertlik ayarına sahip olması sağlanabiliyor. 

Dizel motorun sesli çalışmasına rağmen başarılı ses izolasyonu sayesinde motor sesini kabine almayan XC60'da lastik ve rüzgar sesi de yolcuları rahatsız etmiyor. Yüksek hızlara çıkıldığında ise yan aynalardan gelen rüzgar sesi ise dikkat çekiyor. Ses konforu açısından başarılı olarak nitelendirilebilen XC60'ın süspansiyonları ise konfor beklentilerini karşılamakta zorlanıyor. Uzun yolda başarılı bir konfor sunan sispansiyon, bozuk zemin ve kasislerde sessiz çalışmasına rağmen kabinin biraz fazla sarsılmasına sebep oluyor. Test aracımızdaki 18 inçlik jantların da etkisiyle darbeleri emmekte zorlanan süspansiyonun, yol tutuşa öncelik verilerek tasarlandığı belli oluyor. 

   

Alt devirlerden itibaren yüksek tork üretebilen motor ve ve şanzımanın ayarları sayesinde XC60 normal kullanımlara düşük devirlerde seyrederek yakıt tasarrufu yapılmasına imkan sağlıyor. Gaza basıldığında hemen tepki vererek gerekli ivmelenmeyi sağlayan motor tüketim konusunda ise kullanıma bağlı olarak sürücüsünü memnun edebiliyor. Otoyol sürüşlerinde 90 km/s ile 100 km/s hız aralığında kullanıldığında ortalama 5.5 litrenin altında tüketim değerlerine imza atabilen XC60'ın hızı arttıkça büyük ön yüzey alanı sebebiyle tüketim değeride otomobillere oranla daha fazla artıyor. Fabrika verisi olarak şehir dışında 90km/s sabit hız ile 5.6 litre tüektim değerine sahip olan XC60'ın, 120 km/s ortalama hızla otoyol kullanımlarında ortalama tüketim ise 6.5 litre civarlarında gerçekleşiyor. Ani hızlanma ve sollamaların yapıldığı şehirler arası yollarda ise XC60'ın yakıt tüketimi 100 km/s ortalama hızda 6.5 litre olarak gerçekleşebiliyor. Şehir içi kullanımlarda ise yolun durumu, klimanın açık olması ve kullanım şekli her araçta olduğu gibi XC60'ta da tüketimi oldukça değişken kılıyor. Sürekli durkalkların yaşandığı trafikte klima açık bir şekilde seyredildiğinde 10 litreyi aşan ortalama tüketim değeri, daha rahat şartlarda 8 litreye kadar düşebiliyor. Ortalama bir değer olarak baz alınabilecek 9.5 litrelik şehir içi tüketim değeri, fabrika verisi olan 8.7 değerinin biraz üzerinde kalıyor. Fabriaka verisi olan 6.8 litrelik ortalama tüketim değeri, gerçek şartlarda ise 8 ile 8.5 litre arasında değişiyor. Ortalama karbondioksit emisyon değeri 178 gr/km olan XC60'ın 70 litrelik yakıt deposu, araca 800 km'nin üzerinde bir menzil kazandırıyor. 

Fren konusunda ise sürücüsüne ilk andan itibaren güven veren XC60'ın fren sisitemi kolay dozlanıyor ve çok çabuk tepki veriyor. Aracı güvenli ve hızlı bir şekilde durdurabilen sistem önde 320 mm çaplı havalandırmalı disklerden, arkalarda ise 302 mm çaplı dolu disklerden oluşuyor. Fabrika verisi olarak 100 m/s hızla seyrederken fren yapıldığında 39 metrede durabilen, XC60 bu değeri hissettirmekte zorlanmıyor. Volvo'nun geliştirdiği ve City Safety adı verilen sistem ise şehirde ekstradan güvenlik sağlıyor. 50 km/s hıza kadar öndeki araç durduğunda eğer sürücü tepki vermezse devreye giren sistem aracı hızlı bir şekilde durdurabiliyor. Günlük kullanımda şehir içindeki ufak çarpışmaların önüne geçmeyi sağlayan sistem, çarpışmaya çok az kaldığı bir anda devreye girerek aracı bir anda durduruyor. 

4627 mm uzunluğa, 1891 mm genişliğe, 1713 mm yüksekliğe ve 2774 mm aks mesafesine sahip XC60, d segmenti standartlarında boyutlara sahip. 1632 mm'lik ön iz açıklığı ile, 1586 mm'lik arka iz açıklığı arasındaki fark aracın arkaya doğru daralan yapısını açıklıyor. 11.7 metrelik dönüş mesafesine sahip olan XC60 manevralarda çok kıvrak değil. Ancak bu boyutlardaki bir araçtan da daha fazlasını beklemek haksızlık olabilir. Yerden 23 cm'lik yükseliği, 22 derecelik yaklaşma, 27 derecelik uzaklaşma ve 22 derecelik engel aşma açıları ile araziye uygun yapısı olan XC60 önden çekişli olması sebebiyle zorlu yolları fazla sevmiyor.

495 litrelik bir bagaj hacmi ile sadece kendi sınıfının değil bir alt sınıfın ortalamalarının altında bir hacim sunan XC60'ın bu değerinde yüksek yükleme eşiği ve aracın sportif tasarımın etkisi büyük. Advance paket ile sunulan elektrikli bagaj kapağı ve bagajda yük sabitlemeye imkan veren karlanabilir bölüm hayatı kolaylaştırıyor. Direksiyonun solundaki tuşla, anahtar üzerinde ve kapak üzerindeki süğme ile açılabilen elektrikli bagaj kapağı sadece kapağı üzerindeki tuş ile kapanıyor. Zemin halı ile kaplı olan bagajın üzerini kapatan perdemsi malzemenin hareket ettiği kanalların çok iyi tasarlanmaması perdeyi kapatma durumunda sıkıntı yaratabiliyor.

Kör nokta sistemini ilk sunan marka olan XC60'ın aynalarının altında yer alan küçük kameralar sistemin varlığı hakkında ipucu veriyor. Yapılan makyaj operasyonu ile kamerasız hale getirelen sistem sayesinde güncek modellerin fazla ışığa maruz kaldığı durumlarda hata vermesi sorununun önüne geçilmiş olacak. Test aracımızda bulunan ve aracı çok farklı hale getiren sürücü destek paketi, adaptif hız sabitleyici, yorgunluk tespit, şerit takip, yaya algılama ve otomatik frenli çarpışma uyarısı sistemlerini içeriyor. Şerit takip sistemi 65 km/s hızı üzerinde sinayl vermeden şerit değiştirildiğinde sesli ikaz verirken, yorgunluk algılama sistemi de sürücünün hareketlerini gözlemleyerek, sesle ve gösterge tablosunda çıkan kahve simgesiyle sürücüyü uyarıyor. 

4 km/s'den itibaren hızlarda devrede olan çarpışma önleme teknolojisi öndeki araca çok yaklaşıldığında, gösterge panelinin üzerindeki bölümde yanıp sönen ışıklarla ve sesle sürücüyü uyarıyor. Yoldaki yayaları da algılayıp aynı şekilde uyaran sistem sürücü tepki göstermediği takdirde fren yapıyor. Aracı tamamen durdurabilen yada kazanın şiddetini mümkün olduğunca azaltan sistemin dışında, ACC adı verilen adaptif hız sabitleyici, sunduğu konfor ve güvenlikle dikkat çekiyor. Otoyolda 30 km/s ile 200 km/s arasındaki bir değere hızın sabitlenmesine imkan veren sistem gaz ve frene komuta ederek, aracın önüne hareketli bir araç çıktığında aracı yavaşlatıyor. Yol açıldığında ise aracın ayarlana hıza hemen çıkmasını sağlaya sistem, şehir içinde de avantaj sağlıyor. Öndeki araçla mesafenin 5 kademeli olarak ayarlanmasına imkan sağlayan sistem, şehir içi dur kalklar sırasında fazla durulduğunda devre dışına çıkıyor. Ancak direksiyon üzerindeki tuşa basıldığında tekrar devreye girebiliyor ve şehiriçindeki mesafelerin daha stressiz ve konforlu bir şekilde alınmasını sağlıyor.

Fiyat olarak bakıldığında ise 139.280 TL'lik başlangıç etiketine sahip, XC60, rakipleri Q5, X3 ve GLK ile karşılaştırıldığında uygun kalıyor. Hatta araç dizel otomatik ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip bir alt segmentte yer alan SUV'lardan bile uygun fiyata sahip olan XC60, zengin donanımı ve opsiyon listesiyle göz dolduruyor. Özellikle güvenlik donanımları ile dikat çeken XC60 Euroncap NHTSA ve IIHS tarafından yapılan testlerde başarılı sonuçlar alarak güvenlik seviyesini ispatladı. XC60'ın IIHS'nin small overlap adı verilen testllerinden geçen ilk SUV olması da önem arzediyor. Volvo Türkiye XC60 D3 için 10.000 km'lik bakım periyodu belirlemiş. 10, 30, 50 bin olarak artan bakım dönemlerinde 600 TL civarı bir bakım maliyeti ortaya çıkarken, 20, 40 ve 60 bin gibi km'lerde yapılan bakımlar 900 TL civarı bir maliyete sahip. 2.0 litrelik motoru sebebiyle ilk üç yaşında kullanıcısına yıllık, 2295 TL motorlu taşıtlar vergisi ödeten XC60, yılda 10 bin km kullanıldığında, yakıt dahil 5.700 TL civarı, yıllık 20 bin km kullanıldığında ise 9.500 TL civarı kullanım gideri çıkartıyor.

Volvo XC60 güncel fiyat listesi için lütfen tıklayınız.

Volvo'nun 2012 yılında ülkemizde yapmış olduğu 5247 adet satışın yaklaşık %15'lik kısmını oluşturan XC60, segmentindeki rakipleri kadar ilgi görmeyi başarıyor. İkinci elde ise Volvo'nun değer kaybı yaşatır izlenimi yıkmaya çalışan XC60 ve S60 modelleri şimdiye kadar başarılı bir grafik çizdi. XC60, D3 (D4) en çok ilgi gören model olduğundan, değerini en fazla koruyan seçenek olmayı başarıyor. İkinci elde XC60'a ulaşmanın en kolay yolu ise 100 bin TL'nin altında fiyatlara sahip olan 2.0 T seçeneği.  

Artılar;

+ Segmentine en uygun hacimli dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliği

+ Güvenlik özellikleri

+ Adaptif hız sabitleyici, city safety,  yaya algılama ve otomatik frenli çarpışma uyarısı gibi sistemleri sunuyor olması

+ Yerden yüksek yapı ve yüksek sürüş pozisyonu

+ Segmentine göre makul yakıt tüketimi

+ Uzun yol konforu

+ Güçlü frenler

+ Güçlü ve filtrelemesi başarılı iklimlendirme sistemi

+ Rakiplerine göre uygun fiyatı

+ Geniş, ferah ve kaliteli iç mekan

+ Şık ve sportif dış tasarım

+ Zengin donanım ve opsiyon seçenekleri

Eksileri;

- Önden çekişli olması

- Süspansiyonun, konfor beklentilerini karşılamakta zorlanması

- Yeterince hassas olmayan direksiyon

- Orta konsolda eşya gözü eksikliği

- İlk kalkışlarda yaşanan gecikme

- Yüksek boş ağırlık

 

 

 

Son Güncelleme : 31 Temmuz 2013

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo