Amsterdam’dan Dizele Savaş, Elektrikliye Teşvik

Ototeknikveri     03 Mayıs 2019 10:14

Hollanda’nın eğlence hayatıyla ünlü şehri Amsterdam çevreye duyarlılığıyla da dikkat çekiyor. Şehirde elektrikli otomobil kullananlara mahallelerine ücretsiz şarj istasyonu kurmak da dahil pek çok teşvik verilecek.

Amsterdam’dan Dizele Savaş, Elektrikliye Teşvik
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Amsterdam yerel yönetimi, havayı kirleten otomobilleri kademeli olarak trafikten yasaklayacağını, 2030 yılında benzinli ve dizel araçların tamamen yollardan kalkmış olacağını açıkladı.

 

Dönüşümün şehri sakinleri için daha kolay hale gelmesi amacıyla yerel yönetim bazı önemli teşvikler de sunacak.

 

Elektrikli otomobil sahipleri belediyeden mahallelerine ya da seçilen başka bir noktaya ücretsiz şarj istasyonu kurmasını isteyebilecek. Bunun için tek kriter istasyonun halka açık olması olacak. Yani herkese açık olmak şartıyla bir şehir sakini isterse evinin bahçesine de istasyon kurdurabilecek.

 

Bunun yanı sıra, yanmalı motorlu otomobilini bırakıp elektrikli otomobil almak isteyenlere indirimler, park yerlerinde özel ayrıcalıklar gibi başka teşvikler de verilecek.

 

Amsterdam hava kalitesini iyileştirmek ve karbon emisyonlarını azaltmak için yasak ve teşvikler koyan pek çok Avrupa şehrinden sadece birisi.

 

Geçen ay Londra da emisyon standartlarını karşılamayan araçlara şehir içinde kısıtlamalar ve yüksek ücretler getirdi. Paris ise 2024 itibariyle tüm dizel araçları, 2030’da benzinli araçları yasaklayacak.

 

Hamburg Mayıs 2018’de dizel araçları şehrin bazı bölgelerinde yasaklayan ilk Avrupa kenti olmuştu. Hamburg’u daha sonra başka Alman şehirleri de takip etti.

 

İngiltere 2040’tan itibaren yeni benzinli ve dizel araç satışını yasaklayacak. Çin, Hindistan, Fransa ve Norveç’in de benzer planları var.

 

Amsterdam şimdiden 2000 yılından önce üretilmiş tüm dizel ticari araçları ve karavanları, 2009 öncesi üretilen dizel taksileri ve 14 yaşından büyük otobüsleri yasakladı.

 

2005 öncesi üretilen dizel otomobiller de gelecek yıldan itibaren Amsterdam’a giremeyecek.

 

Amsterdam bisiklet kullanımının yoğun olmasıyla tanınsa da trafiğin yoğun olduğu bazı caddelerde hala hava kirliliği Avrupa standartlarının üzernde. Şehir bunu çözmek için farklı projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Son Güncelleme : 04 Mayıs 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo