Hyundai, Arka Kapı Uyarısı Sistemini Standart Yaparak Sıcağa Bağlı Ölümleri Azaltmayı Amaçlıyor

Ototeknikveri     01 Ağustos 2019 10:42

Hyundai, 2022 yılına kadar Amerika'daki çoğu yeni araçta arka yolcu alarm sistemini standart hale getirme planlarını ilan ederek, Ulusal Sıcak Çarpması Önleme Gününü kutladı.

Hyundai, Arka Kapı Uyarısı Sistemini Standart Yaparak Sıcağa Bağlı Ölümleri Azaltmayı Amaçlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yaz aylarında araçlarda yanlışlıkla bırakılan çocukların trajik ölümlerini önlemek için tasarlanan Hyundai'nin arka yolcu uyarısı sistemi iki farklı biçimde geliyor.

 

En basit olanı, araç çalıştırılmadan önce arka kapının açık ya da kapalı olduğunu tespit eden bir kapı mantık sistemi. Eğer araç çalıştırılmadan önce arka kapı açılmış yani bir yolcu binmişse, sistem sürücüye araçtan çıkarken arka koltukları kontrol etmesini hatırlatacak. Teknoloji nispeten basit ve 2022 yılına kadar çoğu yeni araca kurulacak. Sistemi benimseyecek ilk model, bu yılın sonunda bayilere gelen 2020 Sonata olacak.

 

Ultrasonik arka yolcu alarm sistemi, yukarıda bahsedilen kapı mantığı teknolojisini, ikinci sırada bırakılan çocuklardan ve evcil hayvanlardan gelen hareketi tespit eden ultrasonik bir sensörle birleştirdiği için daha ileri düzeyde. Bir sürücü araçtan çıktıktan ve kapıları kilitledikten sonra hareket algılanırsa, araç korna çalıp sahibinin akıllı telefonuna bir uyarı gönderecek.

 

Ultrasonik arka yolcu alarm sistemi 2019 Santa Fe'de opsiyonel bir özellik olarak kullanılmaya başlandı ve 2020 Santa Fe ve Palisade'de standart donanım olarak yer alıyor.

 

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), bu yıl 20'den fazla çocuğun yalnız bırakıldıkları ve sıcak otomobilin içinden çıkamadıkları için öldüklerini açıkladı. Geçen yıl 52 çocuk sıcak bir araçta öldü. 2010'da aynı sebepten 49 ölüm gerçekleşti.

 

NHTSA, çocukların vücut sıcaklıklarının bir yetişkininkinden üç ila beş kat daha hızlı yükselebileceğinden özellikle ısınmaya duyarlı olduklarını belirtiyor. Kuruluş ayrıca bir araç içindeki sıcaklığın on dakika kadar kısa bir sürede 7 derece yükselebileceğine dikkat çekiyor.

 

Sonuç olarak yetişkinlerin sıcak havada çocukları, yaşlıları ve evcil hayvanları bir dakika bile otomobilde yalnız bırakmaması gerekiyor. Ayrıca, sıcak havalarda bir araçta yalnız bir çocuğu gören kişilerin derhal yetkililerden yardım istemesi tavsiye ediliyor.

 

25.6 ° C sıcaklıktaki ılıman bir günde bile, kapalı bir araç içindeki sıcaklık dakikalar içerisinde 37.8 ° C dereceye kadar yükselebiliyor. Havanın 32.2 ° C olduğu bir günde, iç sıcaklıklar 10 dakikadan daha az bir sürede 42.8 ° C sıcaklığa ulaşabiliyor.

Son Güncelleme : 05 Ağustos 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo