Satışları Düşüyor Ama Minivanların Gitmeye Niyetleri Yok

Ototeknikveri     09 Ağustos 2019 09:27

Sedan'ın ölümü hakkında çok fazla haber var, ancak bu tip araçlar hala oldukça fazla sayıda satıyorlar. Minivanlar ise geçen yıl ABD'de 480.000 adet satıldı.

Satışları Düşüyor Ama Minivanların Gitmeye Niyetleri Yok
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Minivanlar daha önce otomotiv pazarının temelini oluşturuyordu ve hemen hemen her otomobil üreticisi en az bir tane bu tipte modele sahipti, Mazda ve Volkswagen bile. Chrysler ise Town&Country, Dodge Grand Caravan ve Plymouth Voyager'ı sunuyordu.

 

Daha önce station araçlarda olduğu gibi, değişim rüzgarları tüketicilerin crossover ve SUV'ları kucaklamaya karar vermesine yol açtı ve minivan araçları etkiledi. Associated Press, minivan satışlarının 2000 yılında zirvedeyken yaklaşık 850.000 birim düştüğünü belirtiyor.

 

Azalan satışlar, Ford ve General Motors dahil olmak üzere segmentten birkaç otomobil üreticisinin çıkışına yol açtı. Artık, pazar büyük ölçüde Chrysler Pacifica, Dodge Grand Caravan, Honda Odyssey ve Toyota Sienna gibi birkaç model tarafından yönetiliyor.

 

Satışlardaki sert düşüşe rağmen, minivanlar gitmiyor. FCA’nın Kuzey Amerika Başkanı Tim Kuniskis, AP’ye “Minivan araçlarla rekabet edebilecek başka bir şey yok. Yolcu ve ürün taşımak için mükemmeller." diyor. Minivanların, piyasayı etkili bir şekilde değiştiren crossover araçlardan tipik olarak daha yakıt tasarruflu olduklarından da bahsetmeye değer.

 

Minivan modellerin piyasada dayanma sebeplerinden biri de fazla rekabet olmaması. Kuniskis'in açıkladığı gibi, diğer segmentler yılda bir milyonun üzerinde satış gerçekleştirebilir ancak 20 veya daha fazla rakiple dolular. Minivan pazarıysa 400.000'den fazla satışla ve sadece üç ana otomobil üreticisi ile herkesi mutlu etmeye yetiyor.

 

Minibüslerin üretici firmalara getirdiği kâr da önemli. Tam boy pickuplar gibi 50.000 ila 60.000 dolar kazandırmasalar da, AP minivanların yüksek kar marjına sahip olduğunu ve kolayca 40.000 ABD dolarından fazla kazandırabileceğini söylüyor. Edmunds yöneticilerinden sektör analisti Jeremy Acevedo, “Her Odyssey satıldığında gökten balonlar yağdırıyorlar." diyerek bu araçların getirisinin üreticileri ne kadar sevindirdiğini mizahla ifade ediyor.

 

İlginç bir şekilde, bir kuşak minivanlarda büyüdü ve bu çocuklar şimdi kendi çocuklarına sahip olacak. Böylece minivanların parlak bir geleceği olabilir. Minivanlar, otonom sürüş teknolojileri için de popüler test araçları haline geldi.

Son Güncelleme : 14 Ağustos 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user
  • User

    Misafir92750 Şimdi bu haberi okurken de dikkat etti. Sahi üreticiler halen bu tür araçları üretmeye devam ediyor.

    12 08 2019 02:28 Yanıtla Beğen (0) Şikayet Et

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo