Almanya'da Volkswagen'e karşı 450 bin kişinin açtığı tarihi dava başladı

Ototeknikveri     30 Eylül 2019 08:40

Ülkede on binlerce kişi, dizel otomobillerin emisyon testlerinde sahtecilik yaptığı gerekçesiyle otomotiv devine karşı toplu tazminat davası açtı.

Almanya'da Volkswagen'e karşı 450 bin kişinin açtığı tarihi dava başladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Almanya'da yaklaşık 450 bin kişi, dizel otomobillerin emisyon testlerinde sahtecilik yaptığı gerekçesiyle otomotiv devi Volkswagen'e karşı toplu tazminat davası açtı. Davanın yıllarca sürmesi bekleniyor. Ülke tarihinde bir ilk olan toplu davanın ilk duruşması bugün şirketin merkez ofisinin bulunduğu Wolfsburg kenti yakınlarındaki Braunschweig'de başladı. 2015'te ortaya çıkan skandalın şirkete maliyeti bugüne dek 30 milyar Euro'yu aştı.

 

Davacıları temsil eden tüketici hakları grubu VZBV, Volkswagen'in emisyon testi sonuçlarını olduğundan farklı göstererek tüketicileri bilerek yanılttığını ifade ediyor.

 

Dava 4 Yıl Sürebilir

Şirketin avukatları ise davanın 4 yıl sürebileceğini ve üst mahkemeye intikali sonrası reddedileceğini söylüyor. "Dizelgate" skandalı olarak da bilinen olayın ardından, mağdurlara kolaylık sağlamak üzere, ABD'de yaygın olan toplu dava yolunun Almanya'da da ilk kez uygulanmasına karar verildi.

 

Avustralya'da 127 Milyon Dolar Ödeme Yapıldı

Skandalın ardından Volkswagen, ABD'ye satılan 500 bin otomobili geri alarak 25 milyar dolar ödeme yapmayı kabul etti. Avustralya'da ise otomobil başına 1400 Avustralya doları üzerinden toplam 127 milyon dolar ödeme yapıldı. Geçen hafta Volkswagen'in eski ve yeni yöneticileri, dizel emisyon skandalı ile ilgili olarak, yatırımcılara yeterince erken uyarıda bulunmadıkları gerekçesiyle piyasa manipülasyonu ile suçlandı.

 

Kaynak: BBC Türkçe

Son Güncelleme : 01 Ekim 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo