Emisyon Uygulaması Bugün Başladı!

Ototeknikveri     30 Eylül 2019 11:17

Sanayi Bakanlığı'nın Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarına yeni emisyon seviyelerine geçiş için tanıdığı bir aylık süre doldu.

Emisyon Uygulaması Bugün Başladı!
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Firmalar bugün (1 Ekim)  tarihinden itibaren AB'de uygulanan emisyon standartlarına göre üretim yapmaya başlıyor. Böylece AB'de 2017'de devreye giren gerçek sürüş şartlarında çıkan emisyonlarla ilgili düzenleme Türkiye'de de geçerli olacak. Yurtdışına ihraç ettikleri otomobillerde AB standartlarına uygun üretim yapan firmalar, iç pazarda satışa sundukları otomobillerde de aynı emisyon değerlerini karşılayacak.


Başta Tofaş ve Oyak Renault olmak üzere Türkiye'de üretim yapan firmalar, Eylül 2019'da yürürlüğe girecek emisyon takviminin 1.5 yıl daha uzatılmasını istemişti. Sanayi Bakanlığı hemen bir karar vermek yerine, firmaların taleplerini kamuoyunda tartışmaya açtı. Kamuoyundan gelen değerlendirmelerin ardından, bakanlık erteleme talebine olumsuz yanıt verdi. Ancak, bu karar otomotiv sektörünü ikiye böldü. Üretici firmalar hayal kırıklığı yaşarken birçok firma kararı olumlu buldu. 


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Halkımızın sağlığının Avrupalılardan daha az kıymetli olmadığını gösterdiler. Bugüne kadar her geçiş dönemi son dakikada 2-3 yıl ertelenirdi. Adeta hazırlık yapan markalar cezalandırılır, hazırlık yapmayanlar ise ödüllendirildi. İlk defa bu kararla bakanlık bakış açısının farklı olacağının mesajını verdi. Artık Türkiye'de otomotiv teknolojileri, dünya teknolojileriyle paralel hale gelecek." dedi.

 

Fiyatlara Yansıyabilir

İç pazar için üretilen otomobillerin motor teknolojilerinde yenilik olmasından dolayı fiyatlarda değişiklik beklentisi ortaya çıktı. Türkiye, 2018 yılında dünya motorlu karayolu taşıt üretiminde 15’nci sırada yer aldı. Avrupa Birliği’nde otobüs üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, hafif ticari araç üretiminde 3’ncü, toplam üretimde 5’nci sırada yer aldı. 2018 yılında Türkiye’de yaklaşık 1.55 milyon araç üretildi. Bunun 1.3 milyonu ihraç edildi. İhraç edilen araçların 875 binini otomobiller oluşturdu. TÜİK verilerine göre; otomotiv sektörü, 2018 yılında 26,7 milyar dolar ihracata karşılık 13,9 milyar dolar ithalat gerçekleştirerek 12,8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Son Güncelleme : 01 Ekim 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo