TAŞIT KREDİSİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ototeknikveri     22 Haziran 2014 06:00

BDDK otomobil alımındaki kredi kullanımını yeniden düzenledi.

TAŞIT KREDİSİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kullanımıyla ilgil yaptığı düzenleme sonrasında, taşıt kredi kullanımında yeni sınırlamalar getirildi. Kredinin vadesinin ve araç fiyatına göre kredi bedelinin yeniden düzenlenmesini içeren değişiklikler ile, artık otomobil bedelinin tamamı kredilendirilemeyecek. Peşinat ödemeden araç alımına engel olan yeni düzenlemede satış fiyatı 50 bin liraya kadar otomobillerde kredi, oto bedelinin yüzde 70'ini geçemeyecek. Yani 50 bin liralık bir otomobil için 15 bin lira peşinat ödenecek. 50 bin liranın üzerindeki bir fiyata sahip araç için ise 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısmı için ise yüzde 50 oranında kredi alınabilecek. Yani satış fiyatı 100 bin TL olan bi aracın, 50 bin liralık kısım için 35 bin lira, kalan 50 bin lira için 25 bin liralık kredi kullanılabilecek. Bu durumda 100 bin TL'lik bir araç alımında minimum 40 bin TL peşinat verilmesi gerekecek. Ayrıca yeni düzenlemeye göre alınacak kredinin vadesi 48 ayı aşamayacak.
 
İşte BDDK'nın yeni düzenlemesi
 
“Konut, Taşıt ve Tüketici Kredilerine İlişkin Sınırlamalar 
 
MADDE 12/A-
 
(1) Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde yetmiş beşi aşamaz. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunludur. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılmaması halinde kredi tutarının tamamı bankaların özkaynaklarının hesaplanmasında sermayeden indirilen değer olarak dikkate alınır. 
 
(2) Binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri elli bin Türk Lirası ve altında olanlar için yüzde yetmişi aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri elli bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin elli bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için yüzde yetmiş, elli bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için yüzde elli olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır. 
 
(3) Konut kredileri hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredilerinin vadesi kırk sekiz ayı aşamaz. 
 
(4) Bu maddede belirtilen sınırların aşılması halinde ise, aşan kredi tutarı bankaların özkaynaklarının hesaplanmasında sermayeden indirilen değer olarak dikkate alınır. 
 
Kaynak: BDDK
 

Son Güncelleme : 22 Haziran 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo