2021 BMW iX: Tesla Rakibi Elektrikli SUV Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Ototeknikveri     15 Mart 2020 09:26

Koronavirus, bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı'nı ertelese de, heyecanla beklenen bazı tanıtımlara (internet üzerinde gerçekleştirilse de) zarar vermedi. Bunlardan biri BMW’nin i4 konseptiydi. Bu elektrikli otomobil Gran Coupe - fastback formatıyla Tesla Model 3'e rakip olacak.

2021 BMW iX: Tesla Rakibi Elektrikli SUV Hakkında Bildiğimiz Her Şey
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

i4 Concept ne kadar çekici olsa da, bir crossover kadar kitleleri kendisine çekemeyebilir. Neyse ki BMW daha önce iNEXT adıyla bilinen, şimdi ise iX adını verdiği iddialı bir model üzerinde daha çalışıyor.

 

Peki iX'den tasarım, teknoloji ve aktarma organları açısından ne bekleyebiliriz? BMW örtüyü resmi olarak kaldırmadan önce casus fotoğraflara dayanarak otomobil hakkında fikir edinmeye çalıştık.

 

Yaklaşan 4 Serisi ve diğer yeni konseptlerde olduğu gibi, BMW'nin tartışmalı devasa ön panjurundan yine kaçış yok. İster beğenin ister beğenmeyin, otomobil ön tamponun kaslı yapısı, kontrast vurgular ve ince LED farlarla cesur, kendine güvenen bir görünüm sunuyor.

 

Yan kısım çerçevesiz pencereler, gömme kapı kolları ve minimal tanımlayıcı çizgilerle nispeten temiz. İnce LED arka lambalar ve alt difüzör paneli de otomobilin dikkat çeken kısımları arasında.

 

Lüks ve konforlu seyahat

İ4 Concept gibi, fütüristik şıklık ve sıra dışı teknoloji birarada. İç mekanda ilk olarak multimedya sistemini, artırılmış gerçeklik özellikli navigasyonu ve klimayı kontrol eden, sürücü odaklı, büyük ve kavisli dokunmatik ekran dikkat çekiyor.

 

Benzersiz iki kollu, çokgen şekilli direksiyon simidi, sürücünün Seviye 3 yarı-otonom sürüş desteklerinden herhangi birini kontrol altına alması gerektiğinde yanan optik kablolara ve düz bir tabana sahip. Ayrıca, otomobil 5G internet bağlantısı ve yolcu ihtiyaçlarına (veya ruh hallerine) uygun çeşitli kabin ortam ayarlarına sahip olacak.

 

Kaputun altında neler var?

BMW'nin Almanya'daki Dingolfing fabrikasında üretilecek olan iX’in beyaz gövdesinin çeşitli bölümleri döner kaynak teknolojisi yardımıyla birleştirilecek. Alüminyum ve yüksek mukavemetli çelik elemanlar bu yöntemle sürtünmeden kaynaklanan ısı kullanılarak birbirine kaynatılacak.

 

Otomobil ve elektrikli güç aktarma organları için en yüksek dayanıklılık standartlarını sağlamak için iX, İsveç, Kalahari Çölü ve Nurburgring'de testlerden geçti.

 

Elektrikli Performans

BMW iX'in itici gücü BMW’nin 5. nesil eDrive sistemi. En üst donanım seviyesinde 530 hp güç çıkışı ve 80 kWh pil paketi sunulacak. Bu donanımla 640 km elektrikli sürüş mesafesi geliyor ve otomobil dört tekerden çekişli sürüş sistemiyle birlikte 4 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkıyor.

 

150 kW DC hızlı şarj ile pil 35 dakika içinde %80 şarj oluyor.

 

Rakipler ve çıkış takvimi

Yeni iX sürekli genişleyen, yüksek marjlı elektrikli otomobil segmentinde mücadele edecek. Yeni model satışa çıktığında Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz EQC, Audi E-Tron, Tesla Model Y ve Ford Mustang Mach-E ile karşılaşacak.

 

Modelin bu yıl sona ermeden tanıtılması ve satışların 2021'de başlaması bekleniyor.

 

Son Güncelleme : 16 Mart 2020

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo