2021'de Otomotiv Dünyasında Neler Olacak?

Ototeknikveri     04 Ocak 2021 12:54

Yeni yılla birlikte otomotiv dünyasında da pek çok değişiklik bekleniyor. Bu değişiklikleri Covid-19 pandemisi gibi global olaylar, Brexit gibi bölgesel gelişmeler ve elektrikli otomobillere geçiş süreci belirleyecek gibi görünüyor.

2021'de Otomotiv Dünyasında Neler Olacak?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sizler için otomobil üreticilerinin 2021'de ne gibi değişimlerden geçeceğine dair öngörüleri biraraya getirdik.

 

Firmalar model serilerini küçültmeye ve birleşmeye devam edecek

Otomotivin kaçak devi Carlos Ghosn, geçtiğimiz günlerde salgının etkisinin 2021 (ve sonrasında) sektördeki değişimleri hızlandıracağını söyledi ve muhtemelen haklı. Maliyetleri düşürme ihtiyacı gittikçe keskinleştikçe, FCA ve PSA’nın yeni Stellantis grubu gibi daha yüksek profilli birleşmeler görebiliriz.

 

Bununla birlikte, çok sayıda motorun ve donanım seviyelerinin maliyeti ve karmaşıklığı nedeniyle, seçeneklerin azaltılarak otomobil serilerinin daha da küçüleceğini düşünüyoruz. Dizele azalan talep birçok modelin yalnızca benzine geçmesine neden oldu ve filo CO2 emisyonlarını azaltma ihtiyacı da bazı motor seçeneklerinin sonlandırılmasına yol açacak. En azından çok sayıda yeni elektrikli araç göreceğiz.

 

Manuel şanzıman veda etmeden önce bir yükseliş yaşayabilir

Manuel vites, bir elektrikli otomobilin ürettiği anlık torkla neredeyse tamamen uyumsuz. Bu yüzden yok olması kaçınılmaz. Ancak henüz değil: Kia’nın yeni "kablolu debriyajlı" şanzımanı, özellikle 48V yarı hibrit sistemlerle çalışmak üzere tasarlandı. Optimum verimlilik için bu sistemler genellikle otomatik şanzımanlarla eşleştiriliyordu. Ford Puma yarı hibrit için de ayrıca manuel bir seçenek var. Mercedes-Benz 2030 yılına kadar sadece otomatiğe geçme yolunda ilerlerken, bundan önce manuelde bir canlanma görebiliriz.

 

Daha fazla otomobil şirketi yalnızca elektrikliye geçme planlarını açıklayacak

Bentley, yalnızca elektrikli satışlara geçmeyi planladığı bir tarihi açıklayan en yeni otomobil şirketi oldu, ancak bu konuda yalnız değil: Volvo, Volkswagen ve diğerleri, yanmalı motorları terk etmeye kararlı. Kesinlikle daha fazlası gelecek: 2021'de, yalnızca elektrikli otomobillere geçecekleri tarihleri ??onaylayan şirketlerin bir dalga halini alması bekleniyor. Her zamankinden daha katı emisyon düzenlemeleri ve Norveç, Fransa, Almanya ve şimdi Birleşik Krallık dahil olmak üzere bazı ülkelerde fosil yakıtlı otomobillerin satışını yasaklamak için tarihlerin belirlenmesi bu süreci hızlandırıyor.

 

Dokunmatik ekrana daha iyi bir alternatif görebiliriz

Arabalardaki dokunmatik ekranlar büyüyor, daha fazla özellik içeriyor ve daha karmaşık hale geliyorlar. Öte yandan, tüm bunlarla birlikte, daha da tehlikeli hale geliyorlar. Hareket halindeyken dokunmatik ekranda gezinmeye çalışmak kesinlikle güvenli değil. Bu ekranlar sadece klasik "bilgi-eğlence" özelliklerine erişilen yerler olmakla kalmayıp, aynı zamanda otomobilin bazı unsurlarını ve giderek artan bir şekilde ısıtma ve havalandırmayı da kontrol etmek için kullanılıyorlar.

 

Belki de ses kontrolü aranan çözüm olabilir. Yine de henüz hiçbir etkili sistem yok. Ancak birileri zaten geçmişte sürüş esnasında aracın özelliklerini kontrol etmenin daha iyi bir yolunu bulmuştu: buna basitçe "düğme" diyoruz. Küçük bir döner düğme ya da basmalı tuş ile karmaşık sistemlere gerek olmadan kontrolleri kas hafızasıyla bulabilirsiniz ve gözleriniz neredeyse hiç yoldan çıkmak zorunda kalmaz. Neyse ki, bazı otomobil üreticileri hala dijital kontroller yerine düğme kullanmakta ısrar ediyorlar, ancak bunların sayısı giderek azalıyor. Düğmeler güvenlik için geri gelmeli.

 

Çinli otomobil üreticileri daha fazla Avrupa markasını satın alacak

Volvo, geçtiğimiz günlerde, Çinli otomobil devi Geely'nin bünyesine katılmasının onuncu yılını kutladı. İlk başta, anlaşma hakkında geniş bir şüphe vardı. Ancak İsveçli firmanın şimdi Çin kontrolünde hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğu açıkça görülüyor. Çin endüstrisinin mali gücü ve bazı Avrupalı ??şirketlerin yaşadığı zorluklar nedeniyle Çinli otomobil firmalarının bu yıl satın alma havasında olabileceğini düşünüyoruz.

 

Üreticilerin, pandemiyle birlikte gündeme gelen sosyal mesafe ve karantina konseptlerine uyum sağladığını görmek de ilginç olurdu. Kalabalıklardan kaçtığımız ama hala dışarıda vakit geçirmeye ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, multimedya özellikleri, şarj, konfor, iletişim ve başka açılardan otomobiller giderek daha fazla ev ya da ofislere benzeyebilir.

Son Güncelleme : 04 Ocak 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo