2022 Audi E-Tron GT Hem Görünümü Hem Performansıyla Heyecan Verici

Ototeknikveri     10 Şubat 2021 08:06

Audi, büyüyen elektrikli model serisine yeni bir üye kattı: alçak tavan çizgisine ve coupe benzeri hatlara sahip şık, dört kapılı bir performans odaklı sedan. E-tron GT, şüphesiz yıllardır gördüğümüz en çarpıcı Audi tasarımlarından birisi ve hem fiyat hem de yeni teknoloji açısından lüks otomobil üreticisinin model hiyerarşisinin en tepesine oturuyor.

2022 Audi E-Tron GT Hem Görünümü Hem Performansıyla Heyecan Verici
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

E-tron GT ile Audi, hem Tesla Model S hem de Porsche Taycan'a rakip sunmayı istediği için, günlük kullanılabilirliği spor performansıyla dengelemeyi hedefliyor. Otomobil Volkswagen Grubu'nun Porsche tarafından tasarlanan J1 Performans Platformu'nu kullanıyor.

 

ABD'de lansmanından itibaren normal ve yüksek performanslı RS olmak üzere iki model mevcut olacak. Audi’nin en güçlü üretim otomobillerinden biri olan modelin tüm versiyonlarında, performansa yardımcı olmak için iki vitesli bir şanzımana sahip çift motorlu ve tümüyle elektrikli bir kurulum bulunuyor. Daha yüksek şarj hızlarına izin veren Audi’nin yeni 800V elektrik mimarisini içerirken, otomobil 86 kWh pile sahip Avrupa versiyonunda 488 km menzil sunuyor.

 

Audi’nin sunumu, e-tron GT’nin dualitesine odaklandı ve firmanın sportif bir sürüş deneyimi, sürdürülebilirlik ile lüksün bir karışımını sunma niyetlerini vurguladı. Süspansiyon ve direksiyon ayarlarına özellikle dikkat edilirken, otomobil etik malzeme seçimleriyle de dikkat çekiyor.


Grand Turismo Tasarım Etkisi

Adından da anlaşılacağı gibi, e-tron GT, her şeyden önce bir kıtalar arası gezgin olarak tasarlandı. Pratiklik, Audi'nin sunumlarında defalarca vurguladığı bir şey. Alçak ve eğimli tavan çizgisine rağmen Audi, e-tron GT'nin geniş bir tavan boşluğu ile dört kişiyi konforlu bir şekilde oturtabileceğini iddia ediyor. Bu arada, 405 litrelik bir bagaj var ve yanmalı motorun yokluğu ön kısımda da 85 litre kapasiteli bir depolama alanı açıyor.

 

Dış tasarım, e-tron GT'ye sportif bir görünüm kazandırmak için büyük tekerlekler, uzun bir aks mesafesi ve nispeten alçak ve düz bir duruş içeriyor. Belirgin arka kemerler "Quattro Blisterler" olarak adlandırılırken, arka kısımda özel imza animasyonlarıyla yeni bir ışık tasarımı yer alıyor.


İç Mekan ve Sürdürülebilirlik

Audi e-tron GT, deri içermeyen iç mekan seçeneğinin yanı sıra geri dönüştürülmüş PET şişelerle sürdürülebilir şekilde üretilmiş koltuklar da sunabiliyor. E-tron GT'nin iç tasarımından sorumlu ekip üyesi Markus Däsch, "Ekip olarak, performans ve konforu birleştiren bir Gran Turismo yarattık. Lüks teriminin elektrikli mobilite alanında değiştiğini gösteren ve sürdürülebilirlik ve verimlilikle şekillenen bir otomobil." diyor.

 

Audi’nin spor otomobile benzer bir deneyim yaratma hedefine ulaşmak için, oturma konumu alçak tutulmuş, düz pil zeminiyle de bu desteklenmiş. Merkezi ekran sürücüye doğru açılandırılmış, ayrıca "hafif" tasarım felsefesi, ferah bir his yaratmak için orta konsolu ve gösterge panelini şekillendirmiş.


Kaygan Bir Siluet

Audi, e-tron GT’nin dış tasarımının, tasarımcılar ve aerodinamikçiler arasında yaratılan sinerjiden büyük ölçüde etkilendiğini belirtiyor. Aerodinamik / Aeroakustik Geliştirme Başkanı Moni Islam, "e-tron GT örneğinde, üretime başlamadan 38 ay önce aerodinamik ve aeroakustik çalışmalarına başladık" diyor.

 

Audi, e-tron GT'nin 0.24 rakamı ile model geçmişindeki en düşük sürtünme katsayılarından birine ulaştığını iddia ediyor. İşlevsel hava perdeleri gibi özellikler, havayı öndeki aero tekerlekler etrafına yönlendirmeye yardımcı oluyor. Düz zemin ve arka difüzör ise, kaldırmayı azaltmaya katkı sağlıyor. Bu arada, girişler, arka rüzgarlık ve süspansiyon gibi aktif aero özellikler, e-tron GT'nin ortalama menziline tahmini 30 km eklemek için bir araya geliyor.

 

Audi'nin özellikle odaklandıklarını söylediği bir başka alan da aeroakustik. Rüzgar tünelinde geçirilen birkaç saatle Audi, A7 ile eşleşen etkileyici bir sonuca ulaştığını iddia ediyor. 


İki Motor

Giriş seviyesi Audi e-tron GT quattro, toplam 476 PS (476 hp / 350 kW) güç çıkışı ve 630 Nm (464.7 lb-ft) torka sahipken, RS e-tron GT daha yüksek bir çıkış gücü sunuyor: toplam 598 PS (589 hp / 440 kW) güç çıkışı ve 830 Nm (612.2 lb-ft) tork. Audi, bu güç çıkışlarının Avrupa modelleri için derecelendirildiğini söyledi.

 

Hem e-tron GT Quattro hem de RS e-tron GT çift motor setine sahip. Her aks için bir motor bulunuyor. Ön motor 175 Kwh gücündeyken, RS modelinde arka motorun çıkışı 335 kWh (Quattro için 320 kWh).

 

Her iki konfigürasyonda da yıldırım hızında kaçışlara izin veren iki vitesli bir şanzıman bulunuyor. Ayrıca 2,5 saniyelik bir "aşırı hızlandırma" işlevi sunuluyor. Avrupa versiyonunda, takviye devreye girdiğinde, RS e-tron 3.1 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkabiliyor, azami hız ise 255 km/s oluyor. Giriş seviyesi Quattro için bu süre 3.9 saniye ve azami hız 245 km/s.


Evet, Sahte Sesler Çıkaracak

Audi, bagaj bölmesindeki iki kontrol ünitesi ve amplifikatörden oluşan opsiyonel kit ile GT için benzersiz bir ses oluşturmak için çok zaman harcadığını söylüyor. Audi'ye göre, “Elektrik motorlarının dönüş hızı, yük, araç hızı ve diğer parametrelerle ilgili veriler dijital seslerle yansıtılıyor". Sürücü sesleri farklı miktar ve şekillerde programlayabiliyor.


Pil ve Şarj

Lityum iyon pil, e-tron GT'nin hem RS hem de quattro modellerinde aynı. Her biri on iki hücreden oluşan 33 hücre modülünü entegre eden 86 kWh (93 kWh brüt) bir pil kabinde bulunuyor. Pilin boyutu ve yerleşimi, arka yolcuların ayakları için alan yaratıyor. Bu düzen aynı zamanda çok alçak ağırlık merkezine de katkıda bulunuyor.

 

Porsche Taycan'da olduğu gibi, yeni 800V elektrik mimarisi sayesinde, e-tron GT, DC hızlı şarj cihazları kullanarak endüstri standardı 270 kW'da şarj etmeye izin veriyor. Bu, otomobilin bataryasını sadece 22,5 dakikada %5'ten %80'e kadar doldurmasına olanak tanıyor ki bu da şu anda herhangi bir elektrikli otomobil için mevcut olan en hızlı şarj oranları arasında. Bu, sadece beş dakika içinde 100 km menzil sağlayacak enerji depolanmasını sağlıyor.

 

Şu an için açıklanan tahmini menzil e-tron GT için 383 km ve RS e-tron GT için 373 km. 

 

E-tron GT, her iki tarafta, çamurluklarda, ön tekerleklerin arkasında bulunan iki şarj portuna sahip. Her iki şarj portu da AC şarjına izin verirken yolcu tarafı DC hızlı şarjı destekliyor. Evde kullanım için isteğe bağlı 22 kW şarj cihazı da sunulacak.

 

Üretim Almanya'da Neckarsulm'da Audi Böllinger Höfe'de gerçekleştirilecek. Kendi iç pazarında fiyatlandırma Quattro için 99.800 € ve RS için 138.200 €'dan başlayacak.

Son Güncelleme : 10 Şubat 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo