Pandemide Umut Belirirken, Avrupa Hala Yavaş Araba Satışlarıyla Mücadele Ediyor

Ototeknikveri     02 Mayıs 2021 10:39

Çift haneli satış büyümesi ve büyük kazançlar kaydeden otomobil üreticileriyle ilgili manşetleri okumaya devam ediyoruz, ancak gerçek şu ki, bunlar sadece 2020'deki düşük rakamlarla karşılaştırıldığında önem taşıyor. Geçen yıl hariç, Mart ayındaki Avrupa satışları 2013'ten bu yana en düşük seviyesindeydi.

Pandemide Umut Belirirken, Avrupa Hala Yavaş Araba Satışlarıyla Mücadele Ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mart satışları 2020'ye göre yüzde 63 artmış olsa da, JATO Dynamics'e göre salgın öncesi seviyelerle karşılaştırdığınızda tablo o kadar pembe değil. Avrupa'da Mart satışları 2019'a göre %22 düştü.

 

Daha da kötüsü, 2021'in ilk çeyreğindeki yeni araba tescilleri 1986'dan bu yana en düşük seviyedeydi (yine 2020 hariç). Avrupa hala pandeminin etkilerinden muzdarip görünüyor, bu nedenle rakamlar bir dereceye kadar anlaşılabilir. Ancak gidecek uzun bir yol var.

 

JATO Dynamics'in küresel analisti Felipe Munoz, "Avrupa otomobil pazarı, salgın öncesi hacimlere ulaşmak için daha uzun bir yol kat etmeli ve hükümetler, satışları artırmak ve tüketici güvenini geri kazanmak için daha fazla önlem almalı" diyor.

 

Yine de haberlerin tamamı kötü değil. İçten yanmalı araçların satışları düştükçe, hibrit ve elektrikli araçların satışları artmaya devam ediyor ve bu da otomobil üreticilerinin yeni teknolojiye yaptığı yatırımları haklı çıkarıyor.

 

Tam elektrikli araçlar, 2021'de pazar paylarını artırmaya devam ediyor. Elektrikli otomobiller Mart 2019'da Avrupa pazarının sadece yüzde 3,4'üne hakim olarak yavaş yürüyüşe başladı, bir yıl sonra yüzde 9,7'ye yükselen ve Mart 2021'deki tüm Avrupa satışlarının yüzde 16'sına ulaşan pazar payı umut veriyor.

 

Munoz, "Tüketiciler daha kapsamlı ve rekabetçi elektrikli otomobil tekliflerine olumlu tepki veriyor. Ancak, bu araçlar genellikle yanmalı motorlu modellerden daha pahalı olduğundan, olumlu etki, geleneksel yüksek emisyonlu yakıt türlerinde görülen büyük düşüşleri henüz telafi etmedi." dedi.

 

Çoğu elektrikli araç, satış hacmi bakımından hala içten yanmalı motorlu araçların gerisinde kalsa da, Tesla Model 3, geçtiğimiz aylarda Avrupa'da en çok satan elektrikli araç olarak 2600 yeni müşteriye ulaştı. Yine de, bu onu genel satışlar iinde en çok satan dördüncü araç yapıyor ve Toyota Yaris'in önüne geçiyor.

 

Elektrikli araçların yanı sıra SUV pazarı da Avrupa'da büyümeye devam ediyor. Mart 2019'da Avrupa satışlarının yüzde 36,8'ini oluşturan pazar payı Mart 2020'de yüzde 39,9'a ve geçen ay yüzde 45'e yükseldi.

 

Munoz, "Elektrikli araçların ve SUV'lerin başarısı, tüketici talebinin yakında gelecekteki elektrikli SUV modellerine odaklanacağının iyi bir göstergesi olarak duruyor ve bu, ilerleyen endüstri için büyümenin temel itici gücü olacak" diye konuştu.

Son Güncelleme : 02 Mayıs 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo