BMW ve VW, Emisyon Karteli Oluşturmaktan 1 Milyar Dolar Para Cezasına çarptırıldı

Ototeknikveri     11 Temmuz 2021 01:54

Avrupa Komisyonu, dizel emisyonları temizleme teknolojisinin kullanımını engellemek amacıyla gizli anlaşma yaptığı için Volkswagen ve BMW'ye sırasıyla 502 milyon € (594 milyon $) ve 373 milyon € (441 milyon $) para cezası verdi.

BMW ve VW, Emisyon Karteli Oluşturmaktan 1 Milyar Dolar Para Cezasına çarptırıldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

VW'nin Dieselgate skandalından ayrı olan davada, Volkswagen ve BMW, Mercedes ile işbirliği yapmaktan ve emisyonları yapabilecekleri kadar azaltmamaktan para cezasına çarptırıldı. Dava AB'de emsal teşkil ediyor ve otomobil üreticileri anlaşmalarına rağmen, sonuçlarıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.



Bu dava, Volkswagen, BMW ve Mercedes arasında yapılan üst düzey görüşmelere odaklanıyor, Mercedes AB'yi görüşmelere karşı uyardı ve para cezasıyla karşı karşıya kalmayacak. Bu görüşmeler, şirketleri birbirleriyle rekabet etmekten alıkoyan AdBlue katkı teknolojisi için tasarım standartlarının belirlenmesi etrafında dönüyordu.



Avrupa Birliği antitröst başkanı Margrethe Vestager, Reuters'e göre, "Bu bir ilk. Hiçbir zaman amacı yeni teknolojilerin kullanımını kısıtlamak olan bir kartelimiz olmamıştı.” dedi.



Dizel araçlara egzoz gazlarından nitrojen oksidi temizlemek için AdBlue depoları takıldı. Sorun, üç şirketin bu tankları normalde olabileceklerinden daha küçük tutma konusunda anlaşmaya varmalarıydı.



Savcılar, 2006 ve 2014 yılları arasında otomobil üreticilerinin araçlarındaki AdBlue tanklarının boyutunu kısıtlamayı kabul ettiğini savundu. Bu, AdBlue kullanımlarını daha az etkili hale getirdi ve sonuçta dizel araçların mümkün olandan daha az temizlenmesine neden oldu. Nitrojen oksit, VW'nin Dieselgate skandalında da gündem olmuştu.



Anlaşmaya varılmış olmasına rağmen Volkswagen, bu davanın emsalinin tartışmalı olduğunu savunarak daha fazla yasal işlem başlatmayı düşündüğünü söyledi.



Volkswagen, "Komisyon yeni bir yargı alanına giriyor, çünkü teknik işbirliğini ilk kez bir antitröst ihlali olarak görüyor," dedi ve para cezalarının hiçbir müşterinin aksi takdirde daha fazla zarar görmemesine rağmen geldiğini savundu.



Vestager “Bugünün kararı, meşru teknik işbirliğinin ne kadar yanlış gittiğiyle ilgili. Ve şirketler gizli anlaşma yaptığında buna müsamaha göstermeyiz," diye konuştu.

Son Güncelleme : 11 Temmuz 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo