2024 Alpine A5: Elektrikli Fransız Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Ototeknikveri     29 Ağustos 2021 09:41

Fransız spor otomobil üreticisi Alpine, üç otomobil serisine sahip, kökten değişmiş, yalnızca elektrikli otomobillere yönelik bir şirket olarak kendini yeniden keşfetmeye hazırlanıyor. Bu üç modelden ilki, ana şirket Renault'nun retro 5 elektrikli modelini temel alıyor ve 2024'te gelmesi bekleniyor.

2024 Alpine A5: Elektrikli Fransız Hakkında Bildiğimiz Her Şey
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault, bu yılın başlarında 5 Prototype konseptini tanıttı ve görüntüler internete düşer düşmez, özellikle Fransız şirketi Renault Sport'u ortadan kaldırdığı için, günümüzün performans odaklı Alpine A5 hatchback'i için mükemmel bir temel oluşturacağı yönünde spekülasyonlar ortaya çıktı.



Ardından Alpine, Haziran ayında R5 süpermini modelini bir GTI'ye dönüştürme planlarını doğruladı ve üç otomobilin siluetini gösteren bir teaser görüntüsü yayınladı: Lotus ile geliştirilen Alpine A110 spor otomobilin halefi, daha büyük dört kapılı bir coupe ve açıkça bir performans odaklı hatchback olan üçüncü otomobil.



Orijinal Renault 5 Alpine, Mk1 Volkswagen Golf GTi'den önce çıkmıştı ve bu da onu ilk performans odaklı hatchback'lerden biri haline getiriyor. Daha sonra daha güçlü bir turbo versiyonu üretildi, ancak Renault 1980'lerde bu modeli emekliye ayırdı ve daha basit GT Turbo ismini tercih etti.
 

Önden Çekiş, Gerçek Performans Odaklı Hatchback Tarzında

Orijinal Alpine'ler gibi (ve 1980'lerin başında ralli için üretilen çılgın arkadan motorlu Renault 5 Turbo 1 ve 2'nin aksine), yeni Alpine A5 önden çekişli. Renault-Nissan Alliance'ın Nissan Ariya'da görülen CMF-EV elektrikli platformunun kısaltılmış bir versiyonu etrafında inşa edilen standart 5'in ön aks üzerine monte edilmiş tek bir 134 hp (100 kW) motor kullanması bekleniyor. Ancak Alpine, bunu daha büyük Ariya ve yakında çıkacak olan Renault Megane E-Tech Electric crossover'dan 215 hp (160 kW) motora yükseltecek.
 

Alpine'nin pil takımının ağırlığının onu geleneksel bir yanmalı motorlu hatchback'ten daha ağır hale getireceğini varsaymak mantıklı olsa da, 215 hp'lik bir güç çıkışı 7 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza ulaşma süresi sunmak için yeterli olacaktır. Yaklaşık 300 Nm anında kullanılabilen tork ile orta menzil performansı oldukça iyi beklenebilir.
 

Renault, Megane E-tech Electric'teki 60 kW pilin 450 km menzile imkan vereceğini söylüyor, bu nedenle aynı paketi ve 215 hp motoru kullanan daha küçük bir otomobilin 500 km'ye yaklaşacağını varsayabiliriz.
 

Ancak Alpine, özellikle Renault yöneticisinin Automotive News'e söylediği gibi, 5 modeli LFP pilleri kabul edecek şekilde tasarlanmışsa, çevikliği artırmak için daha küçük bir pil tercih edebilir. Bunlar daha az enerji yoğunluklu ve bu nedenle belirli bir güç için daha ağır, ancak üretimi daha ucuz ve maliyetleri düşürmeye yardımcı oluyor. Renault kısa süre önce, gelecekteki elektrikli otomobilleri için pil üretmek üzere Çinli şirket Envision AESC ve Fransız start-up Verkor ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
 

Renault, Alpine'in kabininin nasıl görüneceğini tahmin etmemize yardımcı olmak için 5'in iç mekanının herhangi bir resmini yayınlamadı, ancak ön camın bir görüntüsü, sürücüye bilgi verebilen ve diğer sürücülere ya da yayalara mesajlar gösterebilen şeffaf bir dijital baş üstü ekranı gösteriyor. Ayrıca havalı kapitone spor koltuklar dikkat çekiyor.
 

Ancak, Alpine'nin açık bir Alpine kimliğine sahip bir 5 yaratmak için hatchback'in retro stilini mevcut A110 spor otomobilin tasarım ipuçlarıyla harmanlayarak konseptin dış cephesini nasıl geliştirebileceğini hayal etmek daha kolay.
 

Tıpkı 5 gibi, Alpine de genç performans odaklı hatchback modelleri arasında bile giderek yaygınlaşan şekilde beş kapılı bir hatchback. En belirgin değişiklik, muhtemelen bir çift sürüş lambası alacak ve belki de elmas şeklindeki Renault logosunu şirketin adını belirten basit harflerle değiştirecek olan ön kısımda. Bu marka değişikliği muhtemelen arkada da taklit edilecek ve Alpine'in teaser'ında ortaya çıkan, tavana monte edilmiş devasa bir kanatla tamamlanacak.
 

Ve bu değişiklikler dikkatinizi çekmezse, genişleyen kemerler mutlaka dikkatinizi çekecektir. Renault 5 konsepti çamurluk bölümünde zaten oldukça şişkin görünüyordu, ancak Alpine'nin mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Gilles le Borgne, hem Autocar'a hem de Auto Express'e performans odaklı hatchback'in daha geniş olacağını doğruladı.
 

Premium Pozisyon, Premium Fiyat

Alpine'nin Renault 5 yorumu, 2024'ün sonundan önce showroomlarda yerini alacak ve markanın konumlandırmasında, otomobil meraklıları topluluğu dışında neredeyse hiç duyulmamış güzel bir spor otomobil üreticisinden arzu edilen, ilişkilendirilebilir ve pratik performans otomobilleri üreticisine doğru bir kaymaya işaret edecek.
 

Doğal olarak, yeni model şirketin 20.000 - 30.000 € (17.000 -26.000 £; 24.000 -35.000 $) arasında piyasaya sunmayı umduğu standart Renault 5 EV'ye göre önemli bir fiyat farkına sahip olacak. Bu, Alpine'nin 35.000 - 40.000 €'ya yaklaşacağını gösteriyor, ancak ilk gerçekten küçük elektrikli performans hatchback'lerden biri olarak önemli bir boşluğu dolduruyor.

 

Not: Bu çizimler, CarScoops için Jean Francois Hubert/SB-Medien tarafından yapılmıştır ve son Alpine A5 EV tanıtımlarına ve Renault 5 Prototype modeline dayanmaktadır. Bunlar, Renault veya Alpine ile ilgili olmayan veya bu firmalar tarafından onaylanmayan spekülatif çizimlerdir.

Son Güncelleme : 29 Ağustos 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo