BMW iX3, Euro NCAP'in En Son Otoyol Yardım Testlerinde Üstün Başarı Gösterdi

Ototeknikveri     28 Kasım 2021 08:47

Günümüzde otomobillerin çoğu, otoyolda sürüşü daha güvenli ve daha az stresli hale getirmek için tasarlanmış çok sayıda sürücü yardım özelliği ile donatılmış durumda.

BMW iX3, Euro NCAP'in En Son Otoyol Yardım Testlerinde Üstün Başarı Gösterdi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Günümüzde otomobillerin çoğu, otoyolda sürüşü daha güvenli ve daha az stresli hale getirmek için tasarlanmış çok sayıda sürücü yardım özelliği ile donatılmış durumda. Euro NCAP, 2018 ve 2020'de otoyol destek sistemli sürüş testleri yaptıktan sonra, bu sistemlerin gerçekte ne kadar iyi olduğunu kontrol etmek için bu yıl geri döndü. 2021'de test edilen otomobillerden yalnızca BMW iX3 "Çok İyi" notunu aldı ve dört yıldızı birden elde etti.

 

Otoyol Yardım sistemleri, öndeki araç ile güvenli bir mesafeyi koruyan Adaptif Hız Sabitleme Sistemi'nden ve şerit tutma asistanının daha gelişmiş bir versiyonu olarak aracı yolda tutan Şerit Ortalama'dan oluşuyor. Euro NCAP'e göre, hedefleri yalnızca "aracın daha güvenli sürüşe yardımcı olma ve teşvik etme yeteneğini" test etmek değil, aynı zamanda sistemin "sürücüyü nasıl meşgul ettiğini" ve tepkisiz bir sürücü durumunda "hangi güvenlik desteğinin sunulduğunu" değerlendirmek.

 

Henüz yanmalı motor ile çalışan X3'te bulunmayan yeni bir sensör setine sahip olan BMW iX3, Sürücü İzleme puanı dışında her alt kategoride iyi puanlar alarak, Destek Yeterliliği'nde yüzde 83 ve Güvenlik Desteği'nde yüzde 86 puan elde etti.

 

Alman SUV'yi Cupra Formentor (yüzde 70 Yardım Yeterliliği, yüzde 74 Güvenlik Desteği) ve Ford Mustang Mach-E (yüzde 69 Yardım Yeterliliği, yüzde 83 Güvenlik Desteği) izledi. Her ikisi de “İyi” notu aldı ve dört üzerinden üç yıldızla ödüllendirildi.

 

Tamamen elektrikli Hyundai Ioniq 5 (yüzde 77 Yardım Yeterliliği, yüzde 50 Güvenlik Desteği) ve Polestar 2 (yüzde 50 Yardım Yetkinliği, yüzde 85 Güvenlik Desteği), farklı nedenlerle dört yıldızdan sadece ikisini alarak "Orta" olarak derecelendirildi. Bununla birlikte, Polestar 2, performansını artırabilecek kablosuz bir güncelleme almak üzere.

 

Yelpazenin diğer ucunda Opel Mokka-e elektrikli B-SUV (yüzde 57 Yardım Yetkinliği, yüzde 44 Güvenlik Desteği) ve Toyota Yaris süpermini (yüzde 56 Yardım Yetkinliği, yüzde 53 Güvenlik Desteği) vardı. Bu ikisi, dört yıldızdan sadece biri ile “Giriş Seviyesi” olarak derecelendirildi. Grubun tek B-Segment modellerinin düşük puanı, sıfır puan aldıkları “Yanıt Vermeyen Sürücü Müdahalesi” senaryosundaki düşük performanslarına bağlanabilir.

 

Euro NCAP Genel Sekreteri Michiel van Ratingen testlerle ilgili şunları söyledi: “Yardım ve katılım arasındaki bu denge çok önemlidir. Arabalar henüz tam otonom sürüş yeteneğine sahip değil ve sürücüler öyle olduklarını düşünerek yanlış yönlendirilmemeli. Amerika'dan gelen raporlar, insanların bu tür sistemlerin neler sunabileceğine dair gerçekçi olmayan yüksek beklentileri olduğunda ve kullandıkları araç aktif olarak onları tekrar döngüye sokmaya çalışmadığında meydana gelebilecek çok ciddi sorunların altını çizdi. Bu test turunda temsil edilen üreticilerin sağlayabilecekleri destek seviyesini netleştirmelerinden memnunuz.”

Son Güncelleme : 28 Kasım 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo