Yeni Nissan Z'nin Tasarım İlhamı Matematik, Kültürel Miras ve Katana'lardan Geldi

Ototeknikveri     19 Aralık 2021 09:36

Yeni Nissan Z'ye sadece bir bakış atmak, tasarımcıların otomobil üreticisinin geçmişinden ve daha özel olarak geçmişteki Z spor otomobil serisinden ilham aldıklarını görmek için yeterli.

Yeni Nissan Z'nin Tasarım İlhamı Matematik, Kültürel Miras ve Katana'lardan Geldi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni Nissan Z'ye sadece bir bakış atmak, tasarımcıların otomobil üreticisinin geçmişinden ve daha özel olarak geçmişteki Z spor otomobil serisinden ilham aldıklarını görmek için yeterli. Ancak geçmişe yapılan göndermeler, otomobilin yan profilinden çok daha derinlere iniyor ve Nissan, otomobilin daha incelikli ilham ve referanslarından bazılarının nereden geldiğini göstermeye karar verdi.

Dış Cephe

Doğal olarak birinci nesil 240Z, Nissan tasarımcıları için en önemli referans noktalarından biriydi ancak değişen oranlar nedeniyle eski tasarımlar her zaman modern arabalara dönüşmüyor. Bu nedenle, sanatta ve doğada bulunan matematiksel kavram olan “Altın Oran”, otomobilin hoş görünmesini sağlamak için kullanıldı.


A sütunundan arka cama kadar uzanan gümüş renkli çatı elemanı ise, daha yaygın olarak samuray kılıcı olarak bilinen bir katana bıçağının şeklinden ve renginden ilham almış. Nissan'ın Japon mirasına bir selam niteliğinde olan kılıç, aynı zamanda otomobilin 19 inçlik jant tasarımına da ilham kaynağı oluyor.

Kaputtaki “Z Bulge” ilhamı, dikdörtgen ızgara, far şekli ve C sütunundaki Z arması orijinal Z modellerine geri dönüyor, ancak tüm referanslar o kadar eski değil, örneğin arka çeyrek cam çok daha yeni 370Z'den ilham aldı.

Bu arada arka kısım, Nissan 300ZX'ten esinleniyor. Arka lamba şekli Z32 modelinden geliyor ve karartılmış arka bölüm hem Z32 hem de Z31 modellerinde bulunabiliyor.

Yine de, tasarım ipuçlarının tümü o kadar açık değil. 9 vitesli otomatik şanzımandaki şanzıman kasası, aracın altından görülebilen bir Z rozetine sahip. Bu arada arka camda, ilk Z otomobilinin piyasaya sürüldüğü yıla atıfta bulunan “1969'dan beri” ifadesi gizli.

Sarı dış boya rengine Ikazuchi Sarısı deniyor ve önceki Z otomobillerinin satıldığı renk tonuna saygı duruşunda bulunuyor. 1970'lerde Nissan'ın ABD operasyonlarını yöneten ve yaygın olarak Datsun Z'nin babası olarak bilinen Yutaka Katayama tarafından seçilen renk, başlangıçta mavi gökyüzüne karşı kontrast oluşturmak için seçilmiş.

 

İç mekan

Otomobilin iç tasarımı da Z ailesinde uzun süredir devam eden bazı gelenekleri benimsiyor. Ön konsolun genel yatay düzeni ve iyi tanımlanmış orta konsol, en başından beri markanın ayırt edici özellikleri oldu. Yeni modelde ayrıca, önceki tüm Z otomobillerinde bulunan bir özellik olan ön panelin ortasında üç gösterge bulunuyor.

Havalandırma kanalları bile özel olarak düşünülmüş. Orta kümenin ortasına ve yukarısına yerleştirilen kanallar, sürücünün görüş alanındaki görsel karmaşayı azaltarak yola daha fazla odaklanmaları sağlanıyor.

Bu arada yeni takometre, motor sporlarından ilham alan bir vites değiştirme ışığına sahip. Kırmızı çizgi, doğrudan takometrenin kendisine yönelik ve okumayı mümkün olduğunca kolaylaştırmak için verilen bir karar. Her ikisi de GT500 Nissan yarış arabasını kullanan profesyonel yarış pilotu Tsugio Matsuda tarafından yapılmış öneriler.

400 hp (405 PS/298 kW) çift turbo V6 ile güçlendirilen 2023 Nissan Z, 2022 baharında yaklaşık 40.000 $'dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Son Güncelleme : 19 Aralık 2021

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo