Toyota'nın GR Supra Mk5 İçin Erken Tasarım Önerilerine Bir Göz Atın

Ototeknikveri     16 Ocak 2022 05:07

Toyota, bir spor otomobil tasarlamanın uzun sürecine ışık tutan GR Supra geliştirmesinden eski eskizler ve kil modellerden oluşan bir koleksiyonu bizimle paylaştı. Japon otomobil üreticisi ayrıca CAD çizimleri, 3D yazıcılar ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmelere rağmen tasarımın hala çok önemli bir parçası olan kil modellerin arkasındaki yetenekli ustaların çalışmalarına da dikkat çekti.

Toyota'nın GR Supra Mk5 İçin Erken Tasarım Önerilerine Bir Göz Atın
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota GR Supra ilk kez tam olarak üç yıl önce 2019 Detroit Motor Show'da görücüye çıktı. Bu, bugün gördüğümüz eskizlerin en az beş yıl önce, hatta geliştirmenin ilk aşamalarından geldikleri için bundan daha önce yaratıldığı anlamına geliyor. Tabii ki Toyota bize hikayenin tamamını değil, nihai araca katkıda bulunan tasarımlardan bir seçki verdi.
 

BMW Z4 temellerini kullanma kararı orijinal özette yer aldığından, çizimlerde gösterilen tüm spor otomobiller aynı aks mesafesi ve önden motor, arkadan çekiş özelliklerine sahip. Yüzey işleme ve dinamik çizgiler birbirinden oldukça farklı, ancak yakından bakarsanız, sonunda üretim yolunu bulan bazı özellikleri fark edeceksiniz.
 

Örneğin, ilk birkaç eskiz zaten aracı saran camlı kısım etkisini entegre ederken, diğerleri geniş arka çamurlukların karakteristik eğrilerini, sayısız hava girişini ve profildeki karmaşık karakter çizgilerini keşfediyor. Ayrıca çift arka cam, yükseğe monte edilmiş fren lambaları, üstyapı için çift renkli işlem ve ön uç için yoğun şekilde biçim verilmiş organik formlar gibi gerçekleşmeyen oldukça ilginç fikirler de görüyoruz.
 

Toyota GR Supra'nın bazı yönleri kutuplaşırken ve hayranları önceki nesil ile daha fazla ortak özellikler talep ederken, geliştirme sürecinden geçmek bir şekilde genel tasarımına daha fazla anlam kazandırıyor. Aynı zamanda, mevcut bir üretim otomobili için alternatif tekliflere erişim, birkaç "ya olsaydı" anı yaratıyor. İşbirliğine dayalı bir çaba olduğu için, baş tasarımcılar, proje yöneticileri ve Toyota yönetimi tarafından alınan kararlara göre nihai model oldukça farklı görünebilir. Yine de GR Supra'nın yukarıda bahsedilen eskizlerde tasvir edilen en iyi tasarım fikirlerinden bazılarının bir karışımı olduğunu kabul etmeliyiz.


Ana temaları eskizler aracılığıyla keşfettikten sonra, tasarım sürecindeki bir sonraki adım, seçilen önerileri daha doğru 3D CAD çizimlerine dönüştürmek. Dijitalleştirme, tasarımcılar ve mühendisler için, bilgisayar ekranında veya sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak tasarımlarından birkaçını hızlı ve verimli bir şekilde test etmelerini sağlayan harika bir araç.

Ancak, kil modelleme ustası Kazushi Eto'nun açıkladığı gibi, fiziksel model, bir tasarımın değerlendirilmesi için çok önemli, çünkü gerçek dünyada her şey farklı görünür ve hissedilir. Rolü, tasarımcının fikirlerini gerçek hayattaki bir heykele çevirerek 2B taslak ile 3B konsept veya üretim modeli arasındaki mesafeyi azaltmak. Bu sayede tasarımcılar tasarımı geliştirmek için geri bildirim alırken, hem estetik hem de boyutlandırma ve regülasyonlar açısından sürekli değerlendiriyor. Son kil modeli boyanırken, ön ve arka farlar, jantlar ve rozetler gibi üretim parçaları ultra gerçekçi bir görünüm için birleştirildi.
 

Deneyimli kil modelci, sanatını iki kısa videoda gösteriyor. İlkinde, ekstra dinamizm için bıçak kullanarak çizgiler eklerken, onu diğer spor otomobillerden ayıran ana yüzeylere odaklanan GR Supra'nın ölçekli bir modelini hızla yaratıyor. İkinci videoda, gösteri amacıyla kasıtlı olarak zarar görmüş mevcut bir kil modeline dayanarak arka çamurluğun eğrilerini dikkatlice yeniden yapılandırıyor.
 

Yetenekli kil modelci bunu kolay bir görev gibi gösterse de, her hareket hassasiyet gerektiriyor ve araç geliştirmede 27 yıllık bir kariyerin sonucu. Eto, çıplak elleri ve kişisel tarzına uygun olarak yarattığı özel metal aletler kullanarak, tasarımcının kili arabaya dönüştüren fikirlerini üç boyutlu olarak ifade ediyor. Neyse ki yeni nesil için Toyota'da Baş Uzman unvanına sahip olan Kazushi Eto, şimdi bir dizi seminerde yeni nesil kil modelleyicilerini eğitiyor.

Son Güncelleme : 16 Ocak 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo