Audi, V6 TDI Motorlarını Bitkisel Yağ Bazlı Yakıtla Uyumlu Hale Getiriyor

Ototeknikveri     28 Şubat 2022 09:08

Audi, Volkswagen Grubu'nun geri kalanı gibi, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Bu, çoğunlukla elektrikli araçlar geliştirmek anlamına gelse de, içten yanmalı motorlarını daha temiz hale getirmek için daha küçük, daha kısa vadeli adımlar atmayı engellemiyor.

Audi, V6 TDI Motorlarını Bitkisel Yağ Bazlı Yakıtla Uyumlu Hale Getiriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu amaçla, otomobil üreticisi, 2022 Şubat ortasından sonra üretilen 281 hp (210 kW/286 PS) güce sahip tüm V6 dizel motorlarının, biyodizelin altın standartı olarak adlandırılan hidro-işlenmiş bitkisel yağ (HVO) ile uyumlu olacağını söylüyor. Bu, A4, A5, A6, A7, A8, Q7 ve Q8'in bazı versiyonlarının daha yeşil, bitkisel yağ bazlı yakıtlarla çalışabileceği anlamına geliyor.



Audi'nin baş geliştirme sorumlusu Oliver Hoffmann, “Daha fazla verimlilik ve daha düşük emisyon için mevcut içten yanmalı motor portföyümüzü optimize ediyoruz. Bunu yapmanın bir yolu, HVO gibi sürdürülebilir yakıtların kullanımı için gerekli teknik temelleri oluşturmaktır." dedi.



Audi, HVO'nun normal dizele kıyasla yüzde 70 ila 95 arasında CO2 azaltımı sağladığını söylüyor. Yakıt, gıda endüstrisinden gelen atık yemeklik yağ veya tarımdan kaynaklanan artıklar gibi maddelerden yapılabilir. Bu yağlar, dizel motorlarda kullanılabilir hale getirmek için yağların özelliklerini değiştiren ve onlara geleneksel yakıttan daha yüksek bir setan derecesi veren alifatik hidrokarbonlara dönüştürülüyor.



Audi'de V-TFSI, TDI ve PHEV için güç aktarma organı geliştirme başkanı Matthias Schober, "HVO'nun setan değeri yaklaşık yüzde 30 daha yüksek olduğu için motorların yanıcılığı artırılıyor. Bunun olumlu etkileri özellikle soğuk çalıştırmada fark ediliyor. Onay vermeden önce belirli doğrulama çalışmalarında çeşitli bileşenler, performans ve egzoz emisyonları üzerindeki etkileri test ettik." diye konuştu.



Doğal olarak, Amerikalıların bu yenilikten yararlanmaları pek olası değil çünkü Audi artık ABD'de dizel araç satmıyor. Bununla birlikte, yeşil dizel Avrupa çapında (çoğunlukla İskandinavya'da) 600'den fazla benzin istasyonunda mevcut.



Volkswagen Grubu ayrıca e-Fuel gibi diğer alternatif yakıtları da deniyor. Bu sentetik gaz, Porsche tarafından yarış arabalarında zaten kullanılmış ve Lamborghini, teknolojiye ilgi duyduğunu ifade etti. Üretimi yoğun elektrik gerektirse de, bu elektrik üretim sahasında kullanılan yenilenebilir enerjiye dayanıyor.

Son Güncelleme : 28 Şubat 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo