Mercedes, Araçlarının On Yıl İçinde %40 Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Yapılmasını İstiyor

Ototeknikveri     17 Mart 2022 02:06

Mercedes-Benz, 2039 yılına kadar CO2 içermeyen yeni binek araç filosuna sahip olma hedefinin bir parçası olarak araç serisine dahil ettiği bir dizi yeni süreç ve malzemenin ana hatlarını verdi. Firma otomobillerini ortalama yüzde 40 geri dönüştürülmüş malzemeden üretmeyi hedefliyor.

Mercedes, Araçlarının On Yıl İçinde %40 Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Yapılmasını İstiyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes'in baş teknoloji sorumlusu Markus Schäfer, “Vizyonumuz, tüm değer zincirimizi mümkün olduğunca kapalı bir döngüye dönüştürmektir. Seri üretim araçlarımız halihazırda çok sayıda geri dönüştürülmüş malzeme içeriyor. Önümüzdeki on yıl içinde binek araç filomuzdaki ikincil hammadde payını ortalama yüzde 40'a çıkaracağız." dedi.
 

Bu, balık ağlarından ve PET şişelerden yapılmış malzemeler gibi bir dizi tanıdık şeyi ve aynı zamanda kimyasal geri dönüşüm kullanımını içerecek. İşlem, kullanılmış lastiklerin ve geri dönüşümü zor olan plastiklerin yeni malzemelere dönüştürülebilmeleri için kimyasal bileşenlerine ayrılmasını sağlıyor.
 

Mercedes ayrıca dönüştürülmüş karışık ev atıklarından ve kısmen CO2 bazlı köpükten yapılmış bir malzeme olan UBQ'nun kullanımını da araştırıyor. Poliol olarak bilinen otomotiv sınıfı poliüretan köpük, arka koltuk minderlerinde kullanılabiliyor ve bunun (ağırlıkça) yüzde 20'ye kadarı, aksi takdirde atmosfere karışacak olan kimyasal olarak bağlı karbon dioksitten oluşuyor.
 

Otomobil üreticisi ayrıca bambu liflerinden yapılmış halılar ve tamamen hayvansal ürünler içermeyen ipek benzeri bir malzeme gibi yenilenebilir malzemeler kullanmak istiyor. Ayrıca firma araçlarındaki çelik üretiminde CO2 tüketimini azaltmak için çalışıyor.

Salzgitter Flachstahl GmbH ile birlikte çalışan Mercedes, mevcut A-Serisi, mevcut E-Sınıfı, yeni C-Sınıfı ve EQE'deki ilk uygulamalarda yüzde 60 daha az karbondioksit tüketen çeliği tanıtıyor. Otomobil üreticisi, bu arada Mercedes-AMG SL'nin yapısal dökümlerinin yüzde 100'e kadar geri dönüştürülmüş alüminyum hurdadan yapılmış pres döküm alaşımlardan yapıldığını ve bunun CO2 emisyonlarını yüzde 90'dan fazla azalttığını söylüyor.
 

Benzer şekilde Mercedes, müşterilerin araçlarında deri kullanmaktan kaçınmalarına yardımcı olabilecek toz kaktüs lifleri ve mantar misellerinden yapılmış deri alternatiflerine bakıyor. Ancak bir müşteri deri isterse, otomobil üreticisi yalnızca sürdürülebilir kaynaklı deri sunmaya başlayacak. Bunu başarmak için Mercedes, hayvancılıktan tabaklamaya kadar her şeye bakacak. Sadece hayvan refahı kurallarına uyan tedarikçilerden deri tedarik edecek ve tedarik zinciri her türlü yasa dışı ormansızlaşmadan uzak olacak. Tabaklama işlemlerinin de krom içermemesi gerekecek.
 

Schafer, "Sürdürülebilirlik, tüm Mercedes-Benz araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin temelidir. Amacımız, daha azıyla daha fazlasını başararak çevre mühendisliğinde teknoloji lideri olmaktır. Bu amaçla inovasyon hızımızı artırıyor ve yeni, sürdürülebilir teknolojileri mümkün olan en kısa sürede seri üretime getiriyoruz.” diye konuştu.

Son Güncelleme : 17 Mart 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo