Güneş Panelleri Sayesinde, Lightyear 0 Tek Şarjla 7 Ay Gidecek!

Ototeknikveri     13 Haziran 2022 02:30

Hollandalı start-up Lightyear, yeni arabası Lightyear 0 ile elektrikli araç pazarını geleceğe taşımayı umuyor. Elektrikli otomobil sadece tekerlek içi motorlara ve aerodinamik tasarıma sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda olabildiğince ileri gitmesine yardımcı olmak için güneş panelleriyle de kaplanacak.

Güneş Panelleri Sayesinde, Lightyear 0 Tek Şarjla 7 Ay Gidecek!
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Lightyear, 0'ın üretiminin bu sonbaharda başlayacağına söz veriyor. İlk teslimatların Kasım ayı kadar erken başlayabileceğini de ekliyor.



Lightyear'ın kurucu ortağı ve CEO'su Lex Hoefsloot, "Bugün, beş kurucu ortağımızın bir mutfakta oturup gezegendeki en sürdürülebilir arabayı yapma hayalimizin taslağını çizdiğimiz günden beri beklediğimiz gün" dedi. Hoefsloot, sözlerini “2016'da sadece bir fikrimiz vardı; üç yıl sonra bir prototipimiz vardı. Şimdi, altı yıllık test, yineleme, (yeniden) tasarım ve sayısız engelden sonra Lightyear 0, imkansızın gerçekten mümkün olduğunun kanıtı.” diye sürdürdü.



Başlangıç ??olarak, Lightyear otomobili bir elektrikli otomobilin mümkün olabileceği azami seviyede verimli hale getirmeye çalıştı. Aracın şekli, Mercedes EQXX konseptiyle iyi bir şekilde karşılaştırılan ve piyasaya çıktığında onu satıştaki en aerodinamik aile otomobili yapacak olan 0.19'luk bir sürtünme katsayısı sağlıyor.



Yeni model, kaygan olmasının yanı sıra oldukça hafif. Yalnızca 1575 kg ağırlığıyla Toyota Supra'dan çok az daha ağır. Bu, bir BMW 7 Serisinden sadece biraz daha kısa olan 5000 mm uzunluğa sahip olmasına rağmen sağlanmış.



Bu boyut, Lightyear 0'ın güneşin altında her zaman şarj olmasını sağlayan 5 metrekare patentli çift kavisli güneş enerjisi dizisine sahip olmasını sağlıyor. Otomobil üreticisi, aracın yılda 11.000 km güneş enerjisi verimine sahip olduğunu iddia ediyor. Optimum koşullarda, güneşten günde 70 km mesafeyi telafi edebiliyor.



Bu, Lightyear'ın tahminine göre, arabalarını günlük ortalama bir yolculuk için (ki bunun 35 km uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor) kullanan insanların güneşli ülkelerde şarjlar arasında yedi aya kadar gidebileceği anlamına geliyor. Bu en iyi durum senaryosu olsa da, firma Hollandalı müşterilerin bile Lightyear 0'larını açık havada park etmeleri durumunda şarjlar arasında iki ay gidebileceğine inanıyor.



Solar şarjı göz ardı ederseniz, otomobil üreticisi, otomobilin şarj başına 625 km'lik bir WLTP menziline sahip olacağını tahmin ediyor. Bu arada 110 km/s'lik otoyol hızlarında, otomobilin şarjı bitmeden önce 560 km gidebileceği tahmin ediliyor. Bu, aerodinamik ve tekerleklere yerleştirilen yüksek verimli motorlar sayesinde gerçekleşiyor. Otomobil üreticisi, otoyol hızlarında 100 km başına sadece 10,5 kWh enerji kullanarak, aktarma organlarının şu anda bir elektrikli otomobilde en verimli olduğunu iddia ediyor.



Lightyear, iç mekanda 0'ın kablosuz olarak güncellenebilen 10.1 inçlik bir dokunmatik ekrana sahip olacağına söz veriyor. Bu arada malzemeler tamamen vegan olacak ve mikrofiber süet koltuklar ve rattan palmiye detayları gibi doğal kaynaklı tekstiller kullanacak.



Otomobil üreticisi, Lightyear 0'ın 250.000 €'dan (cari döviz kurlarıyla 263.243 USD) başlayacağını söyledi. Ayrıca yılda sadece 946 adet üretilecek. Bununla birlikte, firma 30.000 € (31,589 USD) başlangıç ??fiyatıyla kitlesel pazarı hedefleyecek bir model yapmayı da planlıyor. Bu arabanın üretimi 2024'ün sonlarında/2025'in başlarında başlayacak.

Son Güncelleme : 13 Haziran 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo