Porsche, EV'leri Daha Aerodinamik Hale Getirmek İçin Titreşimli Arabayı Test Ediyor

Ototeknikveri     10 Ekim 2022 03:58

Otomotiv endüstrisinin elektrikli tahrik sistemine geçişi hızlanırken, otomobil üreticileri arabalarını daha aerodinamik hale getirmenin yollarını arıyor. Bu da bazı büyüleyici ve bazen de tuhaf çözümlere yol açtı.

Porsche, EV'leri Daha Aerodinamik Hale Getirmek İçin Titreşimli Arabayı Test Ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Porsche kısa süre önce, Stuttgart Üniversitesi'nin, araçların havayı daha verimli bir şekilde kesmesini sağlamak için test edilen yöntemler arasında, bütün bir arabayı titretmeyi araştırdığını itiraf etti.

 

Üniversitedeki otomotiv mühendisliği programı başkanı Profesör Andreas Wagner, “Sistematik olarak titreşimler vererek otomobil gövdesindeki belirli noktalarda Cd değerini düşürmenin mümkün olup olmadığını inceliyoruz. Hoparlörler kullanarak otomobilin etrafındaki akışa tanımlı bir darbe uygularsanız, ayırma davranışı etkilenebilir." dedi.

 

Yöntem hala bazı zorluklar sunuyor ve geliştirme aşamasında oldukça erken. Porsche, tahmin edebileceğiniz gibi, yöntemin NVH'deki N ve V'yi (gürültü, titreşim ve sertlik) çok fazla etkilememesini sağlamak isteyecektir.

 

Wagner, “Örneğin, yolcuların herhangi bir vızıltı veya uğultu duymadığından emin olmalıyız. Seri üretimden önce bunun hala gitmesi gereken bir yol var.” dedi.

 

Otomobil üreticisi ayrıca EV'lerini üretime daha yakın olan daha aero verimli hale getirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Örneğin aktif aero, araçların havada daha az dirençle hareket etmesini sağlamak için hâlâ kullanılmayan çok sayıda potansiyele sahip. Bunlara daha iyi ve daha etkin simülasyon araçları yardımcı oluyor.

 

Wagner, "Hesaplamalı akışkan dinamiği simülasyonları son 20 yılda son derece önemli hale geldi. İnsanlar matematiksel yöntemleri daha iyi anladılar, daha doğru araçlar geliştirdiler ve bilgisayarların işlem gücünü de artırdılar." diye belirtti.

 

Yine de hala iyileştirme için yer var. Bilgisayarlar, örneğin, dönen lastiklerin hava üzerindeki etkilerini simüle etmekte zorlanıyor ve bir aracın ağırlığı altında deformasyonlarını doğru bir şekilde simüle etmek de çok zor. Şimdi yardımcı olmak için akıllı algoritmalar geliştiriliyor ve yapay zekanın aerodinamik alanına önemli ölçüde katkıda bulunması bekleniyor.

 

Porsche'de aerodinamik Ar-Ge müdürü Dr. Thomas Wiegand, “AI algoritmaları, enterpolasyon ve ekstrapolasyon yoluyla mevcut bir veri stokundan yeni veriler üretebilir. Bu, belirli deneyler planlamamıza ve sayılarını azaltmamıza izin verecek. Ve artık sınıflandırma için tüm değişkenleri ölçmemize gerek kalmayacak.” dedi.

 

Bu araştırma, tüm EV'lerin aynı görünmeye başladığı anlamına gelmez. Porsche'nin araştırması, tasarımcılarına daha az değil, daha fazla özgürlük sağlamak için verimli araçlar yapmada daha iyi olmasına izin veriyor.

 

“İyi bir Cd değeri farklı yollarla elde edilebilir. Örneğin, arka tarafı optimize etmek istiyorsanız, bagaj kapağının yüksekliğini ve alt gövdedeki difüzörü değiştirebilirsiniz," diyor Porsche Engineering'de aerodinamik ve termal yönetim baş mühendisi Marcel Straub: "Aerodinamik açısından en iyi araçlar için bile bir arabayı diğeriyle karıştırma riski olmayacak."

Son Güncelleme : 10 Ekim 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo