FORD (FOCUS, FİESTA, B-MAX, C-MAX, YENİ MONDEO) 1.0 ECOBOOST MOTOR İNCELEME

Ototeknikveri     15 Mayıs 2013 09:05

Ford\'un 1.0 litrelik Ecoboost Motor İncelemesi

FORD (FOCUS, FİESTA, B-MAX, C-MAX, YENİ MONDEO) 1.0 ECOBOOST MOTOR İNCELEME
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford’un downsizing akımına uyarak geliştirdiği ve ilk kez Focus modelinde sunduğu 1.0 litre hacimli Ecoboost motor, 2012 yılında Uluslararası Yılın Motoru ödülüne, Uluslararası Motor Teknolojileri dergisi tarafından ise en iyi motor ve 1.0 litre hacminin altındaki en iyi motor ödüllerine layık görüldü. Ecoboost motor, turbo beslemeyi, direkt yakıt enjeksiyonunu ve değişken supap zamanlamasını sunarak yüksek hacimli motorların performansını daha düşük yakıt tüketim değerleriyle sunuyor. Focus’tan sonra Fiesta ve B-Max modellerinde de görev almaya başlayan bu yeni motorun önümüzdeki dönemde ise C-Max ve yeni Mondeo’da da sunulması bekleniyor. 

Ford modellerini incelemek için lütfen tıklayınız

Üç silindirli motorun, düşük ataletli kompakt turbosu vakum tahrikli egzost gazlarını tahliye kapağıyla geri basıncı azaltarak 248.000 devir çevirebiliyor. Ford'un Ti-VCT adlı sistemi (Çift Bağımsız Değişken Eksantrik Zamanlama) silindirden artık gazlar basarak, turbonun performansını artırmaktadır. Ti-VCT son derece düşük olan 1.300 devirde yüksek tork üretilmesini sağlamaktadır. Direk yakıt enjeksiyon sistemi 150 bar basınçta çalışıyor, ayrıca yakıt tüketiminin kontrolünü daha iyi sağlamak ve egzost emisyonlarını azaltmak için, her strokta birden fazla yakıt enjeksiyonu gerçekleştirebiliyor. Kompakt dökme demir silindir blok tasarımı, küçük silindir çapı (71.9mm) ve uzun strok (82.0mm) yüksek tork değerlerinin elde edilmesine katkı sağlıyor. Silindirler arasındaki sadece 6.1mm’lik boşluk son derece hızlı ısınma sağlayarak yakıt ekonomisi elde edilmesine yardımcı olur. 1.0 litrelik Ecoboost motor alüminyumdan imal edilen silindir kafalarına ve entegre egzost manifoldlarına sahiptir. Bu özellik egzost gazı sıcaklığını düşürerek, yakıt hava oranının optimize edilmesini sağlamaktadır. Motorda kullanılan geliştirilmiş volan ve ön kasnak tasarımı motor titreşimlerinin azaltılmasını sağlıyor. Bu da performans, yakıt ekonomisi ve emisyonları etkilemeden rafine bir sürüş elde edilmesini sağlıyor. Silindir kafası ve bloğu için ayrı hatları olan bölünmüş soğutma sistemi daha hızlı ısınma sağlamaktadır. 
 
Tipik benzli motorlar soğuk olduklarında % 10 ile % 12 arasında verim kaybı yaşamalarına rağmen, 1.0 litrelik Ecoboost’da bu değer % 7’nin altında gerçekleşmektedir. Özel kaplamalı pistonlar, düşük gerilimli segmanlar, düşük sürtünmeli krank contaları ve özel triger kayışı tasarımı ile motordaki sürtünmelerin azaltılması sağlanmış.  ECU kontrollü değişken deplasmanlı yağ pompası gerekli yağ basıncını optimize edebiliyor. 100 hp ve 125 hp güç üretebilen iki farklı versiyonu olan 1.0 litrelik Ecoboost’un düşük güçlü olanı Focus’ta 4.8 litrelik tüketim değeri sağlarken, güçlü olan versiyonu ise 5.0 litrelik tüket,m değerine imza atabiliyor. Ford, 2011 yılında 141.000 aracında kullandığı bu motoru 2015 yılında 480.000 aracında kullanmayı hedefliyor. 
 
GÜÇ TORK EĞRİLERİ
 
 
 

Son Güncelleme : 15 Mayıs 2013

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo