YENİ 2015 FİAT 500X'İN ÇEKİŞ SİSTEMLERİ

Ototeknikveri     13 Aralık 2014 10:23

Fiat’ın yeni crossover modeli 500X, sunduğu çekiş sistemi alternatifleri ile dikkat çekiyor.

YENİ 2015 FİAT 500X'İN ÇEKİŞ SİSTEMLERİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ülkemizde önümüzdeki yılın Mart ayından itibaren satışa sunulacak olan yeni Fiat 500X iki çeker ve dört çeker olmak üzere iki ayrı konfigürasyona sahip. Fiat’ın binek araç ile arazi aracı karışımı olarak nitelendirilen “crossover” segmentinde yer alacak 500X modelinin dört tekerlekten çekişli sürüş sisteminin bir özelliği de arka aks bağlantı kesme sistemi. Jeep Renegade’in haricinde bu sistemi sunan segmentindeki tek araç olma özelliğini taşıyan Fiat’ın yeni crossover modeli 500X, aynı zamanda mod seçimli sürüş sistemini de sunuyor. Bu sistemde “otomatik”, “spor” ve “her hava koşuluna uygun” olmak üzere üç seçenek var. Otomatik mod; optimum yakıt tüketimi ve konfor için, spor mod; maksimum performans için ve son mod ise; zorlu yol ve hava koşullarında maksimum güvenlik için aracın tepkilerini yeniden düzenliyor. Üçüncü seçenek yeni 500X’in arazi sürüşü odaklı versiyonlarında “çekiş” modu ile yer değiştiriyor.


4WD ve arka aks bağlantı kesme sistemi
İki çeker ve dört çeker olmak üzere iki ayrı konfigürasyona sahip yeni Fiat 500X’in bu çekiş sistemlerinden ilki İtalyan üreticinin modellerinde en çok kullanılan çözümken, dört çeker konfigürasyon, hem Fiat için hem de segment için bir ilk olma özelliğini taşıyor. 500X’in dört çeker konfigürasyonundaki önemli bir özellik arka aks bağlantı kesme sistemi sunması, bu sistemle dört çekişe ihtiyaç duyulmayan sürüşlerde fazladan enerji tüketimi önleniyor.  


Arka aks bağlantı kesme sistemi sürücünün müdahalesine gerek kalmadan motor torku transferi ile her hızda iki ve dört çekiş arasında geçiş yapabiliyor. Dahası, elektronik stabilite kontrolü (ESC) ile karşılıklı etkileşen sistem, aracın stabilitesini garanti altına alan ve aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına fazla tepki vermesi ya da dışa savrulması durumlarında aracın yanıt kabiliyetini geliştiren düzeltici işlemler yapıyor. 


500X’in dört tekerlekten çekiş sistemi, arka tekerleklere 2000 Nm’ye kadar motor torku transfer edebiliyor ve elverişsiz koşullarda bile optimum yol tutuşu garanti altına alıyor. Arka diferansiyele yerleştirilmiş yağ banyolu debriyaj, spesifik patentli algoritmalar kullanarak her sürüş koşulunda gerekli tork seviyesini sağlıyor ve elverişsiz sürüş koşulları, spor sürüş ya da agresif kalkışlarda dahi iyi sonuç veriyor.

Mod seçici ve Traction Plus
Yeni 500X “mod seçici” sürüş seçim sistemiyle geliyor. Bu sistem motor, fren, şanzıman ve çekiş sistemleri üzerinde etki sağlıyor. Yol koşulları ve sürüş stiline göre 3 sürüş davranış modundan en uygun olanı seçiliyor. Orta konsoldaki kumanda kullanılarak devreye sokulan sistem Fiat’ın yeni crossover segmenti modeli, 500X’in Pop hariç her versiyonunda yer alacak ve araç çekiş tipine göre spesifik fonksiyonlar sunacak.


“Otomatik” mod, günlük sürüş için kalibre edilmiş ve maksimum konforu garanti ederken yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu da en aza indirgiyor. Bunlar, CO2 emisyonunu azaltmak için optimize edilmiş vites değiştirme noktası (sadece otomatik viteste geçerli), daha düzenli motor kalibrasyonu ve yükseltilmiş hidrolik direksiyon sayesinde gerçekleştiriliyor. 

“Spor” modu performans odaklı sürüşler için mükemmel. Bu modda sistem spesifik bir motor kalibrasyonuna ve ESC sistemine geçiyor, araçtan daha direkt ve sportif bir sürüş yanıtı alınıyor. 4 çekişli araçlarda sistem spesifik ayarlara geçiş yaparak araç dinamiğini geliştiriyor. 

Yeni 500X’de, zorlu koşullarda bile maksimum güvenlik için, sürücü “tüm hava koşullarına uygun” modunu seçebilir. Modelin şehir koşullarına uygun versiyonlarında, bu modda spesifik bir motor kalibrasyonu ve spesifik ESC kontrolleri kullanılarak maksimum performans sağlanıyor, kaygan ya da hava koşullarından etkilenmiş diğer yüzeylerde güvenli bir sürüş yapılabiliyor. 500X’in arazi koşullarına odaklı modellerinde ise hava koşulları modu “çekiş” modu ile yer değiştiriyor. 4 çekişli versiyonlarda bu modda arka akslara tork aktarımı arttırılıyor.

 

Önden çekişli versiyonlarda, bu fonksiyon “Traction Plus” kontrol sistemini aktive ederek kaygan, engebeli, bozuk yüzeylerde dahi daha konforlu, daha ekonomik ve daha çevre dostu bir sürüş şansı vererek günlük off-road kullanımda verimliliği arttırıyor. "Traction Plus" sistemi ESC donanımını harekete geçirerek ve tasarlanmış algoritmalarla fren sistemini yöneterek, elektroniksel olarak kendi kendini kilitleyen bir diferansiyelin davranışını simüle ediyor. Optimize edilmiş yazılım ve gücün, normal fren elektriksel devresi aracılığı ile aktarılması geleneksel sistemlerden daha fazla ilerleyici adımlara izin veriyor. Ayrıca sistem, muadillerine göre çok daha hafif olma avantajını sunuyor. 


Yol tutuşun zayıf olduğu durumlarda, kontrol ünitesi çekişin olduğu tekerlekteki kaymayı tespit ediyor ve hidrolik elektrik devresini yol tutuşu zayıf olan tekere fren gücü uygulamak üzere yönlendiriyor. Bu yolla gücün transfer edildiği tekerlek daha iyi yol tutuşu sunmaya başlıyor. Bu da aracın kontrolünü ve stabilitesini arttırarak zorlu koşullarda ve yol tutuşunun zayıf olduğu durumlarda dahi olabilecek en iyi çekiş gücünü sağlıyor. 


Optimum güvenlik, konfor ve dinamik sürüş için tasarlanmış ve üretilmiş olan Fiat 500X, inovatif “small wide” (küçük ama geniş) modüler mimariyi kullanarak daha fazla kalite ve sağlamlık vaad ediyor, aynı zamanda üretim aşamasında daha hızlı bir geliştirme ve montaj süreci oluyor. Fiat 500X’in mimarisi olağan üstü torsiyon mukavemeti sunarak gövde geometrisinde optimum kontrol sağlıyor. Dahası, MacPherson bağımsız tekerlek süspansiyonu sayesinde 500X segmentinde yeni güvenlik ve dinamik sürüş standartlarını belirliyor. Fiat 500X aynı zamanda elektrikli hidrolik direksiyon ve daha iyi yol tutuşu sağlayan DST (Dynamic Steering Torque) sayesinde artırılmış hassasiyet ve sürüş keyfi sunuyor.

Açıklandığından yeni Fiat 500X fiyatına ve teknik özelliklerine buradan, geniş galerisiye ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Son Güncelleme : 13 Aralık 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo