VOLKSWAGEN'DEN İHTİYACA GÖRE İKLİMLENDİRME

Ototeknikveri     19 Aralık 2014 08:14

Volkswagen, yeni ihtiyaca göre iklimlendirme sistemi Climatronic ile daha yüksek verim ve enerji tasarrufu hedefliyor.

VOLKSWAGEN'DEN İHTİYACA GÖRE İKLİMLENDİRME
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

MQB ile daha verimli iklimlendirme. Volkswagen’in geliştirdiği Climatronic araç içi ısısını otomatik olarak düzenliyor. Dışarıdaki hava koşullarına göre araç içerisi sadece havalandırılmıyor aynı zamanda nemden arındırılıyor. Araç içerisinin serinletilmeye ya da nemden arındırılmaya ihtiyacı olmayan durumlarda Climatronic sisteminin sensörleri bu durumları algılayarak klima kompresörünü devre dışı bırakıyor. Araştırmalar gösteriyor ki örneğin Almanya’da sürüş süresinin en az %40ında hava temizleme ya da soğutmaya ihtiyaç duyulmuyor. İhtiyaca göre iklimlendirme Golf ve Passat’larda kullanılıyor ve klimayı ihtiyaç duyulmayan durumlarda devre dışı bırakarak büyük enerji tasarrufu sağlıyor. Akıllı sistem sayesinde taşıt içi konforda düşüş de yaşanmıyor. 

 

Isı pompasıyla elektrikli taşıtların sürüş mesafesi yükseltiliyor. Elektrikli taşıtlarda soğutmaya ihtiyaç olduğu kadar ısıtmaya da ihtiyaç duyulmakta. Eğer ısıtıcı lityum-ion pilden enerji alırsa bu aracın sürüş mesafesine doğrudan olumsuz etki edebilir. Bu nedenle iyi tasarlanmış bir ısıtma sistemi elektrikli taşıtlar için önemli. Volkswagen bu sorunu e-Golf’te bir ısı pompası ile çözdü. Bu ısıtma sistemi çok yenilikçi bir sistem. Yeni sistem örneğin hangi koltukların boş olduğunu algılayabiliyor ve boş koltukların ısıtmasını azaltıyor. Isı pompası kullanımı ile ısıtma ihtiyaçlarında elektrik sarfiyatını yarı yarıya azaltıyor ve sürüş mesafesini %30 civarında arttırıyor. 

 

Teknik olarak, ısı pompası özel geliştirilmiş bir tür klima. Klima soğutucu maddesi bir kompresör içinde yüksek basınç altında sıkıştırılıyor. Bu soğutucu maddenin buharlaşmasıyla sıcaklıkta bir artış oluyor. Artık gaz haline gelen soğutucu madde, soğuk havanın aktığı bir kondansatöre yönlendiriliyor. Bu, soğutucunun ısı enerjisi açığa çıkarmasına ve yoğunlaşmasına neden oluyor. Isınan hava daha sonra aracın içine salınıyor. Kondensatörden geçtikten sonra, sıvı soğutucu madde bir basınç düşürücüye akar ve basıncı azalır. Isısı artık ortam ısısından düşüktür ve çevresindeki enerjiyi absorbe eder. Soğutucu madde artık yeniden buharlaştırılmaya uygundur. Gaz haline gelen soğutucu madde artık daha düşük bir ısıda ve basınçtadır ve kompresöre geri akar ve burada döngü tamamlanır. Isı pompası motor ve elektronik aksamdan çıkan atık ısıyı da taşıt içindeki havayı ısıtmak için değerlendirir. Isı pompası konsepti aracın sürüş mesafesini arttırır, bunu yaparken ısıtma konforunu da korur. 

Son Güncelleme : 19 Aralık 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo