JAGUAR LAND ROVER'DAN BIKE SENSE SİSTEMİ

Ototeknikveri     21 Ocak 2015 08:51

Jaguar ve Land Rover ortaklığı kullanıcıların bisikletlilere karşı daha dikkatli olmasını sağlayacak “Bike Sense” adlı teknolojisini geliştirdiğini duyurdu.

JAGUAR LAND ROVER'DAN BIKE SENSE SİSTEMİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Jaguar Land Rover’ın “Bike Sense” adlı araştırması, kullanıcıların bisikletlilere karşı daha dikkatli olmasını sağlayacak. “Bike Sense” adlı sistem, motosiklet ve bisiklet kazalarını önlemek için otomobil kullanıcısına sesli ve dokunsal uyarı veren bir teknoloji. Birleşik Krallıkta her yıl yaklaşık 19 bin bisiklet sürücüsü ya ölüyor ya da yaralanıyor. Jaguar Land Rover araştırmacıları, otomobil kullanıcısını en iyi şekilde uyarmak için en etkili uyarı renkleri ve uyarı sesleri üzerinde araştırmalar yapıyorlar. Eğer yolda arabaya doğru gelen bir bisikletli varsa ve siz tam o sırada kapıyı açmak istediğinizde kapı koluna dokunduğunuz yer size uyarı anlamında bir geribildirim veriyor.


Eğer araç sistemin öngördüğü kaza noktasına doğru gidiyorsa, gaz pedalı titreyerek sürücüye uyarı veriyor. “Bike Sense” bir konsept teknoloji olup, Birleşik Krallıktaki Jaguar Land Rover’ın gelişmiş araştırma üssünde geliştirilmeye devam ediyor. Whitley, Birleşik Krallık: Jaguar Land Rover, bisiklet ve motosikletlerden dolayı oluşabilecek potansiyeli kazaları sürücüleri sesli, görsel ve dokunsal olarak uyaran sistemler geliştirerek önlemeyi amaçlıyor. Araçtaki sensörler yoldan gelen taşıtları analiz ediyor, bunların bisiklet mi veya motosiklet mi olduğunu ayırt ediyor ve sürücüyü ona göre uyarıyor.

Bilgi ekranındaki bir tehlike ikonu veya ses yerine, daha etkili olan ışık ve ses birleşimini kullanan sistem, daha etkili bir farkındalık yaratıyor. Eğer gelen taşıt motosikletse, aracın hoparlörlerinden motosiklet kornası sesi geliyor, gelen taşıt arkadan geliyorsa bu korna sesi motosiklete en yakın olan taraftaki hoparlörden veriliyor. Önden gelen taşıt içinse aynı ses ön hoparlörden (duruma göre sağ veya sol çaprazdan) geliyor. Eğer bahsedilen iki tekerlekli taşıt tam arkadan geliyorsa, koltuğun üst kısmındaki uzantı, sürücüyü omzuna dokunarak uyarıyor. Arkadan gelen sürücü bize çok yaklaştığında ise cam eşiklerindeki ledler yanmaya başlıyor. Sürücü yaklaşmaya devam ettikçe ledlerin rengi kırmızıya dönüyor. Ayrıca ledlerin hareketi, arkadaki sürücünün aracın hangi bölgesine doğru yaklaşmakta olduğu hakkında da bilgi veriyor.


Jaguar Land Rover’ın Araştırma ve Teknoloji YöneticisiDr Wolfgang Epple diyor ki: “İnsanoğlunun tehlike iç güdüsü binlerce yıl içinde çok gelişti. Kırmızı ve sarı gibi belirgin renkler insanların hızlı tepki vermesini sağlıyor, bisiklet kornasının sesineyse herkes aşina.” “Bike Sense bizi varolan teknolojinin ötesine götürüyor, uyarı sinyalleri ve ikonlar yerine dokunsal işitsel ve görsel öğelere yer veriyor. Konsolda parlayan kırmızı ışığı gördüğünüzde, diğer şeritteki sürücünün size ne taraftan geldiğini anlayabiliyorsunuz.” Şehiriçinde bir grup bisikletli, motosikletli veya yaya aracın etrafından geçerken, sistem en tehlikeli noktaları belirleyerek sürücünün dikkatinin belirli yerlere toplanmasını sağlıyor. Bike Sense, görünmeyen tehlikeleri de görüyor. Örneğin bir yaya, aracın arkasından yola çıkacak ama araç yüzünden yayayı göremiyorsunuz. Bike Sense bu durumu algılayıp sizi uyarıyor.


Eğer sürücü bu uyarıları dikkate almaz ve gaza basmaya devam ederse gaz pedalı titremeye başlıyor. Ta ki tehlike geçinceye kadar. Park halindeki araçtan kapıyı açıp ineceksiniz, Bike Sense’ eğer kapı açacağınız doğrultuda gelen bir taşıt varsa siz tam kapıyı açacakken kapı kolunu titreterek ayrıca sesli ve ışıklı uyarı vererek tüm yolcuları ikaz ediyor. “Bike sense, iç güdüleri kullanarak güvenlik ve tehlike algılama arasındaki köprüyü kuruyor, sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlıyor” diye ekliyor Dr Epple. “Bu sistem kaza olasılığını düşürecek, yoldaki tepki süresini kısaltacak ve doğru hamleler yapmanıza yardımcı olacak”

 

Son Güncelleme : 21 Ocak 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo