HONDA, YENİ 2015 HONDA CR-V İLE ÜSTÜN GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİNE YER VERECEK

Ototeknikveri     16 Şubat 2015 07:10

Honda, Dünya'nın ilk akıllı adaptif hızlı sabitleyicisinin yanında bir çok güvenlik teknolojilerine yeni 2015 CR-V'de yer verecek.

HONDA, YENİ 2015 HONDA CR-V İLE ÜSTÜN GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİNE YER VERECEK
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Honda, yenilediği CR-V modelinde yolcu güvenliğini arttırmak amacıyla, Dünya'da öncü olacak bir dizi teknolojiyi sunmaya başlıyor. Honda'nın SENSING ismini verdiği yeni güvenlik özellikleri, 2015 CR-V ile görücüye çıkıyor. Dünyanın ilk akıllı adaptif hız sabitleyicisi olan Intelligent Adaptive Cruise Control sisteminin opsiyon listesinde yer alacağı, yenilenen CR-V'lerde otomatik düşük hız fren sistemi standart olarak sunulacak EuroNCAP'ten alınan 5 yıldız notunu bir önceki modelden devralarak devam edecek araç, Avrupa’da satılan tüm Honda arabalar gibi, bir dizi aktif ve pasif teknolojilerle donatılarak daha kolay ve daha güvenli bir sürüş vadediyor.


 
Honda SENSING
Honda ileri sürüş yardımı sistemleri olarak bilinen sensör temelli aktif güvenlik sistemlerini kapsamlı bir şekilde geliştirdi. ‘HONDA SENSING’ ismi altında sunulan yeni sistem kamera ve radar teknolojisini bir arada kullanıyor, bu iki teknoloji birleştirilerek otomatik fren ve çarpma önleme sistemi Collision Mitigation Braking System ve uyumlanabilir seyir kontrolü sistemlerinde geliştirmeler yapılmış. Honda SENSING executive seviyesi yeni CR-V’lerde bulunacak. 


 
Honda’nın ileri sürüş yardımı sistemleri (Forward Collision Warning, Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition System, Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor ve High Beam Support System) executive seviyesinde Honda SENSING ile birlikte standart olarak gelirken, diğer seviyelerde ileri sürüş yardımı sistemleri paketi içerisinde opsiyonel olarak sunulacak.


 
CMBS
Yeni geliştirilen CMBS (Collision Mitigation Braking System) çarpışma önleme ve otomatik fren sistemi kamera ve geniş menzilli radar teknolojilerini bir arada kullanıyor. Yüksek ve düşük hızda freni devreye sokabilen sistem gerektiğinde arabayı durdurabiliyor. Kamera ve radar yardımıyla CMBS çevredeki diğer arabaları ve kullandığınız arabaya olan mesafelerini tesğit edebiliyor. Sistemin önceki halinin aksine, yeni CMBS yayaları ve yoldaki diğer objeleri de tanıyabiliyor.


 
Intelligent Adaptive Cruise Control (akıllı adaptif hız sabitleyici)
2015 CR-V dünyada öngörülü bir seyir kontrol sistemiyle donatılmış ilk araba olacak. Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC) olarak bilinen sistem kullandığınız arabanın şeridini işgal edebilecek diğer arabaları öngörebiliyor ve tepki verebiliyor. Avrupalı sürücülerin sürüş alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen i-ACC kamera ve radar kullanarak yoldaki diğer arabaların pozisyonlarını tespit ediyor. Bir algoritma uygulayarak bu arabaların kullandığınız arabanın şeridine girme olasılığını hesaplayan sistem tehlike öngördüğü durumda otomobilinizi hızlı ve güvenli bir şekilde tepki vermesi için hazırlıyor.

 
i-ACC bir önceki Adaptive Cruise Control (ACC) sisteminin yerini alıyor. Geleneksel adaptif hız sabitleyici sistemleri önceden belirlenmiş iki araç arası mesafe değerini dikkate alarak önceki araçla arada güvenli bir mesafe bırakmak üzerine kuruluydu. Başka bir aracın komşu şeritlerden sizin şeridinize girmesi ihtimali ise öngörülemiyor ve bu durumda araba hızlı yanıt veremiyordu.


 
i-ACC bir şerit ihlali olmadan beş saniye önce bunu tespit edebiliyor ve sürücünün hızlı ancak yumuşak bir şekilde tepki verebilmesini sağlıyor. Sistem sürücüye ekrandan bildirim vererek yumuşak bir fren uyguluyor, arabanın neden yavaşladığını sürücüye yazılı olarak bildiriyor. Ardından daha güçlü bir fren yapılarak diğer arabayla arada güvenli bir mesafe sağlanıyor.


 
i-ACC sürdüğünüz arabanın yolun hangi tarafında olduğunu sezebilecek kadar akıllı ve hangi komşu arabanın risk taşıdığını, ne zaman teyakkuza geçileceğini başarıyla öngörebiliyor. i-ACC Avrupa ve Japonya'da bir Honda takımının yürüttüğü kurum içi bir AR-GE projesinin ürünü ve Avrupa yolları için özel olarak tasarlandı. Avrupalı sürücülerin davranışları incelenerek algoritma buna göre geliştirildi.


 
Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH i-ACC Sorumlusu Dr. Kleinehagenbrock konuyla ilgili açıklamasında "i-ACC seyir kontrol sistemlerini tamamen yeni bir seviyeye çekti. Öngörülü güvenlik konsepti sürüş güvenliği alanında bir çığır açtı" dedi. Honda Research Institute Europe GmbH projesi i-ACC'den sorumlu Dr. Schmuedderich ise sistem ile ilgili şu yorumu yapıyor: "i-ACC bir dönüm noktası ve trafikteki diğer sürücülerin hareketlerini öngörmesi ile sürüş asistanlığı sistemlerinin yeni jenerasyonuna ilişkin ileriye doğru atılmış ciddi bir adım."


 
Şeritte Tutma Destek Sistemi
Şeritte Tutma Destek Sistemi CR-V’lerde Honda SENSING’in bir parçası olarak sunulmaya devam edecek. Sistem çok amaçlı kamera kullanarak yol çizgilerini tanıyor ve arabanın şeridin tam ortasında kalmasını sağlıyor. Sistem saatte 72 km/s üzerindeki hızlarda ve 230 metreden fazla eğri yarıçapı olan kıvrımlı yollarda devreye giriyor. 


 
Şehir İçi Fren Destek Sistemi
Honda’nın Şehir İçi Fren Destek Sistemi tüm CR-V’lerde yer alacak. Düşük hızlardaki çarpmaları önleme amaçlı çalışan sistem radar teknolojisi kullanarak yolu tarıyor ve çarpma riski oluşan durumlarda otomatik fren uyguluyor. Sistem saatte 32 km. altındaki hızlarda çalışıyor. Sistem fren uygulamadan önce sesli ve görüntülü uyarı da veriyor, ardından tamamen otomatik fren uyguluyor. Sürücü sistemi sadece otomobil park halindeyken kapatabiliyor. Araba çalıştırıldığında sistem yine devreye giriyor. 

 
Ön Çarpışma Uyarı Sistemi
Ön Çarpışma Uyarı Sistemi çok amaçlı kamerayı kullanarak öndeki taşıtı tanımlıyor. Saatte 15 km/s altındaki hızlarda devreye giren uyarı sistemi çarpışma riski gördüğünde sesli ve görüntülü uyarı veriyor. Öndeki taşıtla hangi mesafede yakınlaşıldığında sistemin devreye gireceği sürücü tarafından ayarlanabiliyor. Sürücü isterse sistemi tamamen kapatabiliyor.


 
Geri Çapraz Trafik İzleme Sistemi
Honda’nın Geri Çapraz Trafik İzleme Sistemi arabanın arkasındaki sensörleri kullanarak arkadan yaklaşan taşıtlarla ilgili sürücüyü uyarıyor. Yaklaşan taşıtın ne kadar mesafede ve ne yönde olduğu ekranda gösteriliyor, sesli olarak da uyarı veriliyor. Sistem saatte 25 km.’ye kadar hızlardaki taşıtları tanımlayabiliyor. 


 
Trafik İşaretlerini Tanıma Sistemi
Trafik işaretlerini tanıma sistemi çok amaçlı kamerayı kullanarak araba ilerledikçe yol işaretlerini tespit ediyor. Sistem i-MID aracılığı ile araba işaretin yakınından geçerken otomatik olarak işaretleri tanıyor ve gösteriyor. İşaret tanıma sistemi hız limitlerini ya da dur komutunu içeren yuvarlak yol işaretlerini tanımak üzere tasarlanmış. Ekranın sağ tarafı sadece hız limiti işaretlerini gösterirken, sol tarafta ise dur işaretleri ve hız limitleri hava durumu ve benzeri ek bilgilerle birlikte gösteriliyor.


 
Şerit Takip Sistemi
Şerit Takip Sistemi çok amaçlı kamerayı kullanarak yoldaki çizgileri tanıyor. Eğer araba kendi şeritinden ayrılacak olursa sistem sürücüyü sesli ve görüntülü şekilde uyarıyor. Sistem istenirse şöför tarafından kapatılabiliyor.


 
Kör Nokta Uyarı Sistemi
Kör Nokta Uyarı Sistemi radar teknolojisi kullanarak saatte 20 km üzerindeki hızlarda sürücünün göremediği noktalarla ilgili uyarılar veriyor. Sistem yoldaki diğer taşıtları tanımlayabiliyor ve şerit değiştiren taşıtlarla ilgili uyarı veriyor. Bir taşıt sürücünün göremediği bir noktadan yaklaşırsa sistem yan aynada görüntülü bir uyarı veriyor. Taşıt sürücünün göremediği kör noktadan ayrılana kadar uyarı aynada kalıyor ve sürücüye sesli uyarı da veriliyor. Sistem araba durduğu zaman sürücü tarafından kapatılabiliyor.


  
Uzun Far Destek Sistemi
Uzun Far Destek Sistemi saatte 40 km üzerindeki hızlarda uzun farları karşıdan gelen taşıtların durumuna, yoldaki bisikletlere ya da ortamdaki doğal ışığa göre otomatik olarak açıyor ya da kapatıyor. Sistem istendiği zaman sürücü tarafından kapatılabiliyor.

Son Güncelleme : 16 Şubat 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo