KİA'NIN YENİ 7 KADEMELİ ÇİFT KAVRAMALI 7DCT OTOMATİK ŞANZIMANIN DETAYLARI

Ototeknikveri     02 Mart 2015 07:51

Kia'nın yeni nesil çift kavramalı yedi kademeli otomatik şanzımanı 7DCT, performans ve tüketim konularında öncüsüne göre avantajlar sunuyor.

KİA'NIN YENİ 7 KADEMELİ ÇİFT KAVRAMALI 7DCT OTOMATİK ŞANZIMANIN DETAYLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Kia yepyeni 7 kademeli çift kavramalı vitesini (DCT) duyurdu. Kia, ilk 7 kademe çift kavramalı vitesini yeni cee’d GT Line modelleri ile tüketiciyle buluşturuyor. Kia’nın kendi bünyesinde Kore Namyang’daki AR-GE tesislerinde geliştirilen bu yeni şanzıman, inovatif içi boş çift dişli ana mili sayesinde tork kaybını önlüyor. Geliştirilmiş yakıt ekonomisi ve daha kararlı hızlanma gibi avantajlar sağlayan bu yeni DCT şanzıman gelecekte çıkacak diğer Kia modellerinde de yer alacak. Vites ilk kez Kia cee’d GT Line modelinde kullanılacak ve model global çıkışını Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda 3 Mart 2015 günü 85. salonda yapacak. 

 

Üretim çıkışı: Yeni Kia cee’d GT Line
Yeni DCT vites cee’d GT Line’ın 133 ps 1.6 litre CRDi dizel motoruyla birlikte geliyor. Kia’nın mevcut 6 kademe tork konvertör otomatik vitesine (300 Nm’ye kadar) kıyasla daha büyük tork çıkışını yönetebilen DCT vitesin, hızlı kademe değiştirebilen doğası yeni cee’d GT Line’ın sportif imajına uyuyor. Sürücüler DCT ile geleneksel bir tork konvertör otomatik vitesten daha hızlı vites değişiminden faydalanabilecek, bunun yanı sıra daha düşük işletim maliyeti ile karşılaşacaklar. Yeni DCT daha düşük emisyon ve daha yüksek yakıt ekonomisi ile gelecek. Avrupa’da onay testleri devam eden vites 2015’in ilerleyen aylarında çıkacak. Vites gelecekte çıkacak Kia modellerinde de yer alacak. 

Daha fazla yakıt ekonomisi ve daha yüksek hız için Kia bünyesinde geliştirildi
Yeni vites Kia için kendi türünde bir ilk ve Kia’nın AR-GE ekipleri tarafından Namyang’da geliştirildi. Kia’nın mevcut 6 kademe otomatik vitesinden daha fazla yakıt verimliliğine sahip yeni DCT vites daha az yakıt harcamak üzere tasarlandı ve manuel modda daha sportif bir sürüş hissi veriyor. Otomatik modda ise DCT vites yumuşaklık ve konfor sağlıyor. Geliştirme sürecinde Kia’nın AR-GE ekibi hızlanmada %3 - %5 arası artış (0 – 100 km/s) ve yakıt tasarrufunda %5 - %7 arası gelişme hedeflediler. 

 

İnovatif içi boş çift dişli ana mil, hızlı vites değiştirmelere olanak tanıyor
DCT iki kuru debriyajdan oluşuyor; her biri elektrik motorlu debriyaj pedalı kumandası ile donatılmış ve inovatif bir içi boş çift dişli ana mil ile birlikte daha yüksek yanıt hızı sağlanmış. Oluklu mil, sistemin çift sayılı vites kademelerine çabuk adapte olmasını sağlıyor, ortada işleyen bir şaft da, tek sayılı vites kademelerini çalıştırıyor. Bu çapraz vites değiştirme süreklilik arz eden güç aktarımı sağlıyor. Daha çevre dostu ve ekonomik olması da projenin ardındaki ekibin geliştirmede en önemli iki önceliğiydi. 

 

Oluklu mil mekanizması DCT vitesin sıralı çalışmasına olanak veriyor, araba sürücünün gaz ya da fren esnasında ihtiyacı olan vites kademesini ve vitesler arası hızlı geçişi daha iyi sağlayabiliyor. Bu da vites küçültme durumlarında ya da ağır frenlerde sürücünün arabayı daha iyi kontrol edebilmesine olanak tanıyor. 

DCT vitesin süregelen güç aktarımı tork kaybını minimuma indiriyor, daha kolay vites geçişi, daha yumuşak bir sürüş ve daha kararlı hızlanma sağlıyor. Bu da vitesin performansa katkısını her yol koşulunda arttırıyor ve cee’d GT Line’a değer katıyor. Güçte 128 PS’den 133 hp’ye artış ile birlikte, DCT’nin 7 vites kademesi GT Line’ın dizel motora her koşulda en verimli hızlarda işleme şansı veriyor.

 

Motorun torku 265 Nm’den 285 Nm’ye çıkartılmış ve yeni DCT vites 300 Nm noktasına kadar olan tork seviyelerini verimli bir şekilde yönetebilmek üzere tasarlanmış. Bu da motorun zahmetsiz ve gelişmiş performansı ile daha yüksek yakıt tasarrufu arasında denge sağlıyor. DCT’nin geliştirilmesinde yer alan ekibin odaklandığı bir diğer nokta da gürültü, vibrasyon ve sertlik seviyesinin azaltılmasıydı. Harici bir pedal ile yeni vites için ileri seviye bir iyileştirme gerçekleştirilmiş. 

 

2015’in 4. çeyreğinde piyasaya çıkacak cee’d GT Line’ın ardından yeni 7 kademe DCT vites bir dizi yeni Kia modelinde de yer alacak. 

Son Güncelleme : 02 Mart 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo