YENİ FORD MONDEO'NUN ŞASİ VE SÜSPANSİYON DETAYLARI

Ototeknikveri     09 Mart 2015 04:32

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde satışa sunulan yeni nesil Mondeo, gelişmiş şasi ve süspansiyon sistemleri ile dikkat çekiyor.

YENİ FORD MONDEO'NUN ŞASİ VE SÜSPANSİYON DETAYLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford Avrupa’nın ilk global CD segmenti modeli olan yeni Mondeo integral link arka süspansiyon sayesinde gelişmiş konfor ve dinamik performans sunuyor. Yeni platform ve gövde yapısı, elektrik destekli sürüş kontrolü ile güçlendirilen aracın, optimize edilmiş ABS fren sistemi durdurma mesafesini 100 km/s hızda 1 metreden fazla azaltıyor. Sınıfında öncü dinamiklere sahip olan yeni Mondeo, önceki modelden %10 daha sağlam gövde yapısı ile ve Torque Vectoring Control sistemi içeren yol tutuş güçlendirici teknolojisiyle dikkat çekiyor. Bugüne dek pazara sunulan en hızlı yanıt veren ve esnek Ford modeli olduğu iddia edilen yeni Mondeo, geliştirilmiş konfor ve daha dinamik performans için markanın yeni integral link arka süspansiyon konfigürasyonu ile birlikte sunuluyor.  

 

Yeni süspansiyon tasarımı daha fazla konfor getiriyor, bunu yaparken kontrol ve yol tutuş performansından da ödün vermiyor. Ayrıca yeni süspansiyon çarpma ve sarsıntı etkilerini azaltıyor. Bu da gürültüsüz ve sarsıntısız bir yolculuk deneyimi sunuyor. Station wagon modeli için kendinden ayarlı arka süspansiyon da sunulurken, bu süspansiyon seçeneği araçtaki yükten etkilenmeksizin konforlu bir sürüş sağlıyor. 

 

İntegral link arka süspansiyon sürüş esnasındaki gürültünün azaltılmasına arkada 3 desibel, önde 2 desibel kadar katkı sağlıyor. Gürültü azaltımı aracın gövde altı, ön ve arka kapılar gibi diğer yerlerinde kullanılan ses azaltıcı materyaller ile destekleniyor. Mondeo’nun kaportasındaki delikler de gürültü aktarımını minimize etmek amacıyla azaltılmış.

 

Rüzgar gürültüsü daha önce sadece Premium segmentte görülen derecede azaltılmış. Optimize pencere sütunları, kapı aynası şekli, geliştirilmiş kapı-cam izolasyonu ve geliştirilmiş iç ses yalıtımı ile başarılı bir ses azaltımı sağlanmış. Önceki Mondeo modeline göre yeni Mondeo’nun rüzgar sesi %8 daha az. Arka camın kalınlığı da 0.4 milimetre arttırılarak trafik gürültüsü arkadaki yolcular için azaltılmış. Kaput ile ön çamurluk arasına daha fazla yalıtım eklendi ve motor sesi izolasyonu materyali olarak fiberglastan köpüğe geçiş yapıldı. Bunlarla birlikte 1.5 – 2 desibel oranında kabin içindeki ses azaltıldı.

Tork yönlendirme kontrolü, savrulma önleme, Active Nibble Compensation ve Torque Steer Compensation gibi ileri seviye yol tutuş ve sürüş konforuna yardımcı sistemler de yeni Mondeo’nun artıları arasında. Elektrik destekli sürüş Mondeo’ya ilk kez geliyor. Ayrıca sürücüler Ford’un Continuous Control Damping sistemindeki “konfor”, “sportif” ve “normal” şasi ayarları arasındaki farkı bariz bir şekilde hissedebiliyor. Ford Avrupa Araç Dinamiği Direktörü Geert van Noyen yeni Mondeo için şunları söylüyor: “Yeni Mondeo’yu Avrupalı sürücülerin beklentilerini karşılayacak şekilde geliştirdik. Sadece süspansiyon titreşim izolatörleri için her biri iki ay süren 5 farklı tasarım denedik. Tatmin edici sonuç alana kadar çalıştık. Akıcı ve yumuşak bir sürüş hissi vermek için özen gösterdik”


 

İleri teknoloji materyallerle daha sağlam bir gövde
Yeni Ford Mondeo sofistike materyaller ve üretim teknikleri kullanarak daha fazla güç ve geliştirilmiş güvenlik sunuyor, bunu yaparken hafifliği ve geliştirilmiş sürdürülebilirliği de göz ardı etmiyor. Sektörde bir ilk olan hydro-formed ekstra dayanıklı çelik, aracın A sütunu, B sütunu ve tavan direğinde kullanıldı. 4 ve 5 kapılı modeller için yeni magnezyum bagaj kapağı iç yapısı geleneksel bir çelik materyale göre %40 ağırlık azaltmış.

 

Aracın ağırlığının 115 kilograma kadar azaltılmasına da yardımcı olan, Front Energy Absorber adlı şiddet azaltıcı sistemi Ford’un ABD ve Avrupa yaya koruma kurallarına uyum sağlayan ilk tasarımı. Ford Avrupa Taşıt Serisi Direktörü Ulrich Koesters’in açıklamaları şöyle: “Geliştirme aşamasında araç hafifletilirken yakıt tasarrufu yapan aero-shield ve otomatik start-stop teknolojisi gibi sistemlere, daha sağlam ve güvenli bir yapı inşa etmeye özen gösterildi. Güvenliği arttırmak için riskli bölgelerde %40 oranında sağlamlık arttırıldı. Yüzlerce bilgisayar simülasyonu testi ve 180’den fazla gerçek hayat testiyle sağlamlık iyileştirmesi yapıldı.” Mondeo gövde yapısı %61 ekstra dayanıklı çelikten oluşuyor. Sağlamlaştırılmış çelik tavan yapısında kullanılmış ve bu bölgede ağırlık 0.5 kg azaltılmış.

 

Daha ayrıntılı yapısal geliştirmeler şunları içeriyor:
•    Özel bir viraj demiri tasarlanarak önden çarpma durumlarında transmisyon ve direksiyon kremayeri hareketi kısıtlandı.  
•    Martensitik boron çelikten yapılmış marşbiyeller yandan çarpmaların etkilerini azaltıyor.
•    Tampon enerjiyi emmek üzere optimize edildi böylece çarpma etkileri azaltıldı. 
•    Flanşlı ön kaporta çarpma anında enerjiyi azaltacak şekilde tasarlandı. 
•    Araç gövdesinin alt kısmında yapılan iyileştirmelerle geleneksel araçlara oranla %25 daha fazla dayanıklılık sağlandı

Son Güncelleme : 09 Mart 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo