TOYOTA'NIN YENİ TNGA PLATFORMUNUN TÜM DETAYLARI

Ototeknikveri     31 Mart 2015 11:38

Toyota, yeni geliştirdiği TNGA adlı ölçeklenebilir platformun tüm detaylarını açıkladı.

TOYOTA'NIN YENİ TNGA PLATFORMUNUN TÜM DETAYLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota, yeni global vizyonunu duyurduktan sonraki 4 yıl içerisinde, daha da iyi arabalar yaparak sürdürülebilir büyüme hedefinde anlamlı bir yol kat etti. Bunun için otomobil üretimine yeni yaklaşımlar getirmek gerekti, bu yaklaşımın içinde daha iyi ve ileri seviye ürün geliştirme çalışmaları ve daha rekabete dayalı üretim alanları hedeflendi. Bu çalışma Toyota New Global Acrhitecture (TNGA) sistemi kapsamında, son derece yetenekli ve uzman bir iş gücü ile başarıldı. Gösterdikleri ilerlemeyi değerlendiren Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda şunları söylüyor: “2015 yılının sürdürülebilir gelişme için cesur ve sağlam adımlar attığımız bir yıl olmasını istiyorum. Bunu TNGA sistemini içeren yeni arabalar yaparak ve bu kasıtlı moladan rekabet gücümüzü arttırmak için fayda sağlayarak başarabiliriz. Bu ay duyurduğumuz yeni yönetim yapısını temel alarak, rekabet gücümüzü geliştirmek ve insan kaynaklarımızı güçlendirmek önemli. Sürdürülebilir şekilde büyüyen bir şirket olmak istiyoruz; sağlam bir gövdeye sahip bir ağaç gibi.”

 

TNGA ile daha iyi arabalar yapmak
Arabanın temel performansını ve ürünün çekiciliğini arttırmak için, Toyota güç aktarım mekanizması bileşenleri ve araç platformları için inovatif, entegre bir geliştirme yaklaşımını sahipleniyor. Farklı modeller için ortak güç aktarım mekanizması bileşenleri ve araç parçaları kullanılarak, bu stratejik paylaşım sayesinde geliştirme için gereken kaynak miktarı %20 azaltılıyor. Tedarikçilerle yakın ilişkiler kurarak Toyota maliyetleri daha da düşürmeyi ve buradan geri kazanacağı kaynağı daha ileri teknolojiler ve daha çekici ürünler geliştirmeye ayırmayı hedefliyor. 

 

Yeni güç aktarım mekanizması bileşenleri
Her arabanın kalbi güç aktarım mekanizması bileşenleridir. Bu bileşenlerin geliştirme süreçleri her arabanın temel yapısını oluşturan araba platformları ile koordinasyon içinde olmalıdır. Sürüş performansını ve yakıt tasarrufunu iyileştirmek, bunları yaparken arabaya üstün bir yol tutuşu ve çekici bir görünüm de kazandırmak için, Toyota güç aktarım mekanizmaları ve araba platformlarının birarada geliştirilmesine odaklanıyor, bu şekilde daha düşük bir çekim merkezi yaratmayı, daha hafif ve kompakt bileşenler üretmeyi ve ortak bir modüler tasarım uygulamayı hedefliyor. Motorlarda termal verimliliği, şanzımanlarda ise enerji geri kazanım verimliliğini geliştirerek, Toyota tüm güç aktarım mekanizmalarının yakıt tasarrufunu %25, güç verimini %15 arttırdı. Aynı zamanda, Toyota elektrikli motorlarını, inverterlerini ve pillerini küçülterek ve sürüş ünitesini yeniden tasarlayarak hibrit araç sistemlerinin yakıt verimliliğini %15'den fazla arttırmayı planlıyor. Toyota yeni güç aktarım mekanizması ünitelerini bu yıl tanıtmaya başlayacak ve yeni inovatif hibrit sistemleri, şanzımanlar ve motorlar geliştirmeye devam edecek.   

Yeni araba platformları
Toyota araba gövde altı kısımlarını ve süspansiyonlarını inovatif yaklaşımlarla geliştirerek yeni platformlar üretti. Ek olarak, güç aktarım mekanizmaları bileşenlerinin çekim merkezini alçaltarak ve yeniden konumlandırarak, çekici bir görünüm, hızlı yanıt veren üstün yol tutuşu, yüksek kaliteli bir sürüş hissi, iç mekan rahatlığı ve güvenlik sağlanmış. Gövde yapısını yeniden tasarlayarak, Toyota öncelikle tüm gövde sağlamlığını %35 - %65 arası oranla arttırmayı ve gövde bileşenlerini lazer kaynak teknolojisi ile birleştirerek bu oranı daha da yükseklere çıkartmayı planlıyor. Toyota yeni platformlarını ilk olarak bu yıl orta boyutlu önden çekişli bir araba ile piyasaya sürerek tanıtmış olacak, bunu kompakt veya büyük boyutlarda önden çekişli arabalar ve arkadan çekişli arabalar için yeni spesifik platformlar takip edecek. Toyota 2020 yılı itibariyle dünyada satılan tüm arabalarının yaklaşık yarısının yeni platformlardan olmasını hedefliyor. 

 

Toyota'nın üretim sistemlerini geliştirmek
Toyota'nın rekabet gücünü arttırmak için verdiği kasıtlı mola ile birlikte firmanın yeni üretim tesisi projeleri durduruldu, tüm efor mevcut üretim tesislerinin geliştirilmesi ve yeni modeller üretilirken tesislerde gerekli sermaye yatırımının azaltılmasına, başka bir deyişle kaynakların daha verimli kullanımına yönlendirildi. Toyota aynı zamanda üretim tesislerinde güvenlik ve çevre dostu teknolojileri de arttırıyor. Ürünlerin çekiciliğini arttırmak için Toyota yeni tasarımlar ve özelliklerin gerçeğe dönüştürülmesini her zamankinden daha da kolay kılacak yeni üretim teknolojileri geliştiriyor. Toyota yeni bir sürdürülebilir büyüme çağına adım atarken insan kaynaklarını da geliştiriyor. 

Mevcut üretim tesislerinden maksimum verimle faydalanmak
2013'ten beri, Toyota ürün serilerinin esnekliğini arttırdı, bunu da aynı model arabaların farklı fabrikalardaki üretimlerini birbirine bağlayarak ve operasyonel mevcudiyeti arttırıp her fabrikadaki en küçük kapasite fazlasını dahi kullanarak başardı. Toyota global doluluk oranını (üretim bandı kapasitesi kullanım oranı) (2009'da %70) %90'a çıkarttı. 

 

Yeni modellerin üretimi için gereken yatırım miktarının azaltımı
Bu yıl, Toyota yeni bir model üretmek için gereken sermaye yatırımı miktarını 2008 yılındaki rakamlara oranla %50 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu çalışma aynı zamanda yeni motorların, şanzımanların ve ilgili bileşenlerin üretimini de kapsıyor. Yeni TNGA platformlarının ve güç aktarım mekanizması bileşenlerinin çıkışı geçici olarak daha fazla yatırım gerektirse de, gerekli yatırımın yine de 2008 rakamlarından düşük olması bekleniyor. TNGA'nın parçaları ve bileşenleri stratejik olarak paylaşması farklı platformlar ve güç aktarım mekanizması bileşenlerinin aynı bantta üretilebilmesine olanak tanıyor. Toyota taleplerdeki değişimlere esnek bir şekilde yanıt verebilecek ve tüm üretim bandı maliyetlerini ciddi şekilde düşürebilecek.

 

Fabrikaların rekabet gücünün arttırılması
Toyota üretim tesislerini daha rekabetçi ve sürdürülebilir büyümeye uygun hale getirmeyi hedefliyor. Yeni yaklaşımlar ve teknolojilerle ürün mühendisliği alanında rekabet gücü daha yüksek tesislerde, daha iyi arabalar üretilecek. Firma şu anda 2008 rakamlarına göre %40 daha az üretim tesisi yatırımı bekleyebilecek bir noktaya yaklaşıyor. Artık aasit ve ince üretim bantları oluşturmak için önlemler alınıyor, boyama standları gibi bölümler küçültülüyor, fabrikaların zeminlerine rahatça kurulabilen daha kompakt ekipmanlar seçiliyor. Şu andaki fabrikalarda tavandan asılan ya da yere sabitlemek gerektiren çok daha büyük ekipmanlar kullanılıyor. Önlemlerin tamamlanmasından sonra bu yeni yaklaşım sayesinde belli bir miktarda kaynak açığa çıkacak. Aynı zamanda, geliştirilen enerji yönetimiyle fabrikalar daha çevre dostu hale geliyor, Toyota CO2 salımını %55 azaltmayı hedefliyor. Birarada yürütülecek bu farklı projeler sayesinde daha dinamik, daha hızlı, rekabet gücü daha yüksek fabrikalara kavuşmuş olacak. 

 

Ürün mühendisliği alanında daha iyi otomobiller üretmek
Toyota yatırım azaltma önlemlerinden arta kalan ekstra kaynakları üretim mühendisliği alanında daha çekici ürünler geliştirmek için kullanıyor. Ürün mühendisliği girişimleri arasında, şimdiden pek çok modelde seri üretime geçmiş yeni teknolojiler, devrimci şekillendirme teknolojileri sayesinde stil sahibi, şık bileşenler, ileri seviye kaynak teknolojileri sayesinde arttırılmış gövde sağlamlığı bulunuyor. 

Son Güncelleme : 31 Mart 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo