FORD'DAN YAKIT VERİMLİLİĞİ İÇİN İNOVATİF MOTOR YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI

Ototeknikveri     18 Mayıs 2015 08:46

Ford, yakıt tüketimini düşürmek adına 1.0 litrelik Ecoboost motorunda, silindir deaktivasyon sisteminin verimliliğini test ediyor.

FORD'DAN YAKIT VERİMLİLİĞİ İÇİN İNOVATİF MOTOR YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford, firmanın ödüllü 3 silindir 1.0 litre EcoBoost motorun yakıt tüketimini daha da düşürebilmek için inovatif motor yönetimi yaklaşımları araştırıyor. Prototip kullanılarak yapılan yol testlerinde, silindir deaktivasyonu ile ilgili deneysel bir girişimden sonra yakıt tüketiminde %6 düşüş gözlemlendi. Test için aynı zamanda yeni bir çift ağırlıklı volan geliştirildi. Bu da silindir deaktivasyonunun daha geniş bir yük ve hız aralığında yapılabilmesini sağladığı gibi gürültü, vibrasyon ve sertlik seviyelerini de düşürüyor. Söz konusu bulgular Viyana Motor Sempozyumu'nda Ford Güç Aktarım Mekanizmaları, Araştırma ve İleri Mühendislik Direktörü Andreas Schamel tarafından sunuldu. Silindir deaktivasyonu Ford'un 1.0 litre EcoBoost için araştırdığı yakıt verimliliği çözümleri arasında en öncelikli olanı. Araştırmalar Almanya'nın Aachen kentinde Avrupa Araştırma ve İnovasyon Merkezi'nde sürdürülüyor.

 

Schamel, araştırmalarıyla ilgili “1.0 litre EcoBoost gibi küçültülmüş bir motor için bile, silindir deaktivasyonundan faydalanarak yakıt ekonomisinde gelişme sağlanabilir. Yeni yanmalı motorların otomotiv uygulamalarında en büyük öncelik yakıt tüketiminin azaltımı.” diye konuştu.

 

Ford'un 1.0 litre EcoBoost motoru geçen yıl 3 kez ard arda dünya çapında yılın en iyi motoru seçilen ilk motor oldu. Küçültülmüş EcoBoost motorlar şaşırtıcı güç çıkışı ile mükemmel yakıt verimliliğini direkt yakıt enjeksiyonu, turboşarj ve değişken valf zamanlaması aracılığı ile biraraya getiriyor. Geçen yıl Avrupa'da satılan her 4 Ford arabadan birisi EcoBoost ile donatılmış arabalardandı. En popüler olan 1.0 litre EcoBoost 10 farklı modelde otomatik vites ve 5 ya da 6 kademe manuel vites seçenekleriyle sunuluyor. Bu modeller Fiesta ve yeni Mondeo arasında geniş bir model gamına yayılıyor. 

 

Test için, mühendisler Ford Focus 1.0 litre EcoBoost motora silindir deaktivasyon donanımı yerleştirdiler ve bu sayede bir silindirin deaktivasyonunu takip edebildiler. Bu şekilde silindir deaktivasyonu ile motorun yarım motor modunda çalıştırılması da mümkün oldu. Ayrıca prototipe yeni geliştirilen çift kütleli volan, bir sarkaç emici ve debriyaj balatasını kombine eden, daha çok düşük devirlerde etkili olan bir sistem kuruldu. Bu sistem, silindir deaktivasyonu için daha geniş bir operasyon aralığını mümkün kılarken, gürültü, vibrasyon ve sertlik seviyelerini de düşürüyor.

 

Yakıt verimliliği geliştirmeleri onaylanmış şartlarda ve ilk prototip arabanın test sürüşleri esnasında kaydedildi. Testler her gün aynı noktalar arasında yolculuk yapan bir kimse için tipik bir mesafe olan 55 kilometre ile, otoban, şehir içi yollar ve kırsal yolların bir kombinasyonunda, Almanya'nın Köln şehri içinde ve çevresinde gerçekleştirildi. Ford bu çalışmaları mühendislik partneri Schaeffler Group ile ortak yürütüyor.

Son Güncelleme : 19 Mayıs 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo