FIAT MARKA ŞEFİNDEN YENİ AEGEA AİLESİ YORUMU

Ototeknikveri     05 Ağustos 2015 03:13

Fiat marka CEO'su Olivier Francois İtalyan otomobil üreticisinin Avrupa'da yeni çıkacak Aegea model ailesinin "Ikea gibi makul fiyatlı ancak akıllı” olacağını söyledi.

FIAT MARKA ŞEFİNDEN YENİ AEGEA AİLESİ YORUMU
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Fiat marka CEO'su Olivier Francois İtalyan otomobil üreticisinin Avrupa'da yeni çıkacak Aegea kompakt hatchback ve station modellerinin “Ikea gibi makul fiyatlı ancak akıllı” olacağını söyledi. Francois bununla tam olarak ne kast ettiğini Automotive News Europe muhabiri Jennifer Clark'a açıkladı. Fiat Aegea kompakt serisi müşterilerin ihtiyaç duymayacakları özelliklere ekstra para ödemeyecekleri, sade ve fonksiyonel bir araba olacak. Fiat'ın önceki kompakt model serisi Bravo ile karşılaştırırsak, hatchback ve wagon gövde tipleri ile piyasada aynı alana hitap edecek ve net bir misyona sahip olacak: İhtiyaç olan tam olarak neyse yalnızca onu sunacağız. Ikea gibi, makul fiyatlı ancak akıllı. Batı Avrupa'da sedan araçların çok ilgi görmediğini belirten Olivier Francois, bu yüzden bu bölgede Aegea tabanlı bir C sedan çıkartmaya çalışmayacaklarını bildirdi. 

 

Francois bununla tam olarak ne kast ettiğini Automotive News Europe muhabiri Jennifer Clark'a açıkladı. 

 

Geçmişteki sunumlarınızda, Fiat markasının Avrupa'da iki sac ayağı üzerinde duracağını söylediniz; 500 ailesi tarafından öncülük edilen duyusal bir seri ve Panda etrafında inşa edilen rasyonel bir seri. FCA CEO'su Sergione Marchionne son Cenevre Otomobil Fuarı'nda Fiat markasının Avrupa'da artık anaakım olmayacağını söyledi. Eğer mesele buysa, Aegea Fiat'ın Avrupa için yaptığı planların neresinde yer alıyor?

 

Panda hakkında konuştuğum zaman, hiç daha büyük Pandalar ya da daha küçük Pandalar yapardım gibi bir şey söylemedim. Yaklaşım basit, iyi inşa edilmiş ve pratik. Panda benim “blue jean” gibi gördüğüm bir seri. Diğer yanda ise kırmızı ruj ya da kırmızı deri isteyenler için 500 serisi var.

 

Biz Aegea'yı Türkiye için bir sedan olarak lanse ettik ancak bu basit, pratik ve güçlü sac ayağını yansıtan C segmenti kompakt arabalardan oluşan bir seriye sahip olacağız. Aynı zamanda, Aegea zaten Mayıs 2014'te açıkladığımız ürün planının bir parçasıydı. C'de küçük noktalar vardı. Bu üç küçük nokta sedan, hatchback ve steyşın vagonu sembolize ediyor.

 

Fiat anaakım bir marka değil çünkü ihtiyacımız olan son şey “sahte” bir Jeep ya da zaten Alfa Romeo gibi bir marka varken süper sportif bir araba ile çıkmak. Yapabileceğimiz ve iyi yaptığımız şey A, B ve C (mini araba, yarıkompakt ve kompakt) segmentleri. Bu A, B ve C segmenti arabaları duyusal ve fonksiyonel olarak ayırdığımız iki sac ayağı üzerinde geliştirmek istiyoruz.

 

Global olarak sattığınız 500 hatcback dışında, Fiat markası Avrupa, Brezilya ve Çin'de pek çok farklı ürün serisine sahip. Ne zaman ve nasıl Fiat ürünlerinin hepsi global olarak birleşecek? Eğer bu gerçekleşmeyecekse, neden?

 

Brezilya fonksiyonel otomobiller açısından bir şampiyon ancak Avrupa ile aynı yasal düzenlemelere sahip değiller. Buradan Avrupa'ya bir ürün getirirsem CO2 emisyonu ve güvenlik standartlarını karşılayamam. Global bir ürüne sahip olmayı isteriz çünkü bu bizi bazı ekstra maliyetlerden kurtarır ancak bir yandan da Brezilyalı müşteriye şu anda para ödemek istemeyeceği bazı özellikleri satın almaya zorlamış olurum. Eğer piyasa liderliği için savaşıyorsanız (Fiat şu an Brezilya'da en çok satan marka) fiyatlandırmanızı dikkatli yapmalısınız. Arabaya müşterinin ihtiyacı olmayan bir sürü şey yükleyemem. Bu özellikleri ücretsiz sunarsam zarar ederim, ücretli sunarsam da müşteri bu fiyatı karşılayamaz ve piyasa liderliğimi kaybederim.

 

Bunun ileride değişeceğini düşünüyor musunuz?

 

Ar-Ge masrafından kısmak için global bir platforma geçmeyi ben de isterim ama bu her zaman kulağa geldiği kadar iyi bir şey olmayabiliyor. Global bir platforma geçmek Brezilya'da satış hacmimi ve kârlılığımı riske atmak ya da Avrupa'da CO2 emisyon değerlerimi ve marka imajımı riske atmak anlamına gelebilir. Bunu yapamayız. Bu yüzden yakın zamanda böyle bir şey olmayacak.

Son Güncelleme : 05 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo