VOLVO'NUN YENİ KOMPAKT AİLESİ ÇALIŞMALARI

Ototeknikveri     11 Ağustos 2015 04:00

Volvo ve ana firması Geely gelecek nesil kompakt model ailesi için yeni bir geliştirme merkezi kuruyor.

VOLVO'NUN YENİ KOMPAKT AİLESİ ÇALIŞMALARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni küçük Volvo arabaları ailesi için çalışmalar başladı. Yeni modeller için İsveç'te China Euro Vehicle Technology (CEVT) geliştirme merkezi açıldı. Bu merkez “Volvo ve Geely'nin ihtiyaçlarına yönelik olarak, gelecek C segment otomobiller için bir mühendislik ve geliştirme merkezi” olarak tanımlanıyor. Gothenburg'da kurulu CEVT, Volvo'nun ana firması Zhejiang Geely Holding Grup'a ait. Yeni firmanın CEO'su Mats Fagerhag. Fagerhag, Saab modelleri için geliştirilen eski Phoenix platformunun baş mühendisiydi. CEVT yeni tesisin bütün bir otomobilin mühendisliğini yapabilecek kapasitede olduğunu, mimari, motor ve şanzımanlar, üst gövde mühendisliği ve dış cephe tasarımının tesiste yapılabildiğini belirtiyor.

 

Bu yeni C segmenti mimari, Avrupa'da çıkacak modeller de dahil, yeni Geely modellerinde kullanılacak. Volvo V40'ın yerini alacak modelde ve XC40 kompakt SUV'de de aynı mimari yer bulacak. Bu araçlar geniş bir fiyat ve içerik yelpazesine sahip olacağı için, mimari “ortak arayüzler” adı verilen alışılmadık bir felsefe kullanılacak. 

 

Tekniğin öncüsü kamyon üreticisi Scania, bu firma Phoenix geliştirilirken de Fagerhag'e danışmanlık yapıyordu. CEVT bu tekniği “modüler teknoloji” olarak adlandırıyor. İlk olarak, temel yapının uzunluğu, genişliği, yüksekliği, aks mesafesi ve tekerlek boyutu değiştirilebilir olacak. İkinci olarak, farklı fiyatlarda araçlar inşa edebilmek için, tüm modüller farklı performans kademelerini karşılayabilecek şekilde üretilebilecek. Örneğin, başlangıç aşaması bir modül (ön süspansiyon ve direksiyon sistemini de içeren) için “yol tutuşu, gürültü ve vibrasyon için farklı performans seviyeleri” belirlenebilecek ve platform için bu şekilde geliştirilebilecek.

 

Bir diğer örnekse yeni ısıtma ve havalandırma sisteminin geliştirilme yöntemi. Yeni klima kontrol sistemi teknolojik olarak boyutlandırılabilir olacak, böylece manuel ve otomatik versiyonlarda üretilebilecek. Bir ya da birden fazla ısı bölgesi belirlenebilecek, farklı hava kalitesi filtrelerine yer verilebilecek. CEVT'nin planı bu modüler platform takımından geniş bir model yelpazesi inşa edilebilmesine imkan tanımak. Bu sayede temel mimariye daha hızlı ve daha kolay şekilde yeni teknolojiler eklenebilecek, yeni model varyasyonları yapılabilecek.

 

Hibrit bir sistem ve mekanik dört çekişli sürüş sistemi de yeni mimarinin parçası olacak. Hibrit sistemde elektrikli arka aks kullanılacak gibi görünüyor. Bu da Fagerhag'in Phoenix projesini yaparken üzerinde çalıştığı bir teknolojiydi.

 

Volvo bu yeni otomobil mimarisinin V40'ın varisi için de kullanılacağını duyurdu. Araç şu an modifiye edilmiş Ford EUCD platformu kullanıyor. Bir XC40 kompakt SUV versiyonu da yapılacak. Geely bu mimariyle hangi tip araçlar üreteceğini henüz açıklamadı ancak hem Avrupa hem de Çin piyasalarını hedefleyecekler. 2 – 2.5 yıl içinde yeni bir modelin bayilerde görünmesi bekleniyor.

Son Güncelleme : 12 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo