FIAT'TAN YENİ AVRUPA ATAĞI

Ototeknikveri     19 Ağustos 2015 03:57

Fiat Chrysler Otomobilleri, Fiat markasını iki farklı kola ayırarak rekabetin yoğun olduğu Batı Avrupa otomobil piyasasında atak yapacak.

FIAT'TAN YENİ AVRUPA ATAĞI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Fiat'ın ürün planlamacıları Avrupa otomobil piyasasında güçlü büyüme sinyalleri gösteren iki farklı alana odaklanmaya karar verdi: lükse yakın küçük ve kompakt otomobiller ve yüksek değerli bütçe otomobilleri. Fiat'ın Avrupa, Orta Doğu ve Rusya faaliyetlerinden sorumlu Luca Napolitano markanın yeni oluşturulacak iki ayrı kolunun “Rasyonel” (Rational) ve “Duygusal” (Emotional) olarak adlandırılacağını belirtti. Emotional ailesi genişleyen 500 serisini ve Mazda MX-5 temelli Fiat 124 Spider modelini de kapsıayacak. 500 serisine eklenecek bir ürün de geniş ve beş kapılı hatchback modeli. Bu araç 500X crossover ile aynı platformu paylaşacak. Gelecek yıl ortaya çıkması beklenen model doğrudan Mini'ye rakip olarak piyasaya sürülecek ve Mini'den daha geniş bir alan vaad edecek. Dört çekişli ve güçlü turboşarjlı veriyonları da geliştiriliyor.

 

Napolitano, Fiat'ın Rational serisinin ise “fonksiyonellik ve parasal değer” özelliklerini temel alacağını söylüyor. Panda (2018'de yenilenecek) giriş seviyesi modellerini oluşturacak. Yeni bir B segmenti süper mini de, yeniden doğan bir Uno olarak, seriye katılacak. Yeni birer aile tipi hatchback ve Aegea sedan türevi station model de Rational serisinde olacak.

Fiat'ın firma içi sunumuna göre yeni Rational B segmenti modeli gelecek yıl piyasaya çıkıyor. Daha büyük modellere hangi isimler verileceği henüz bilinmiyor ancak Grande Panda ya da Grande Punto olasılık dahilinde. Fiat gelecek Mart ayında Cenevre Motor Show'da bu yeni seri ile ilgili daha fazla bilgi verecek. C segmenti hatchback ve station modellerin Dacia modelleri kadar ucuz olmayacakları ancak Skoda ve Hyundai-Kia'nın benzer modelleri ile rekabet edebileceği anlaşılıyor.

 

Aegea platformu son 3 yıldır Türkiye'de geliştirildi ve mühendisliğin büyük kısmını düşük maliyetli bir ülkede tamamlamak anlamında Dacia'nın yaklaşımını yansıtıyor. Dacia için bu düşük maliyetli ülke Romanya. Resmi yatırımcılara yapılan sunuma göre Rational Fiat modelleri sadece bir donanım seviyesinde üretilecek, iki motor seçeneğine ve 4 farklı dış cephe rengine sahip olacak.

Buna göre uydu navigasyon, yüksek kalite ses sistemi gibi lüks özellikler bayi tarafından kurulacak. Fiat bu otomobilleri internet üzerinden de satabilecek. Bu hamleler Fiat'ın Uno, Brava, Punto ve Panda gibi hepsi Avrupa'nın En İyi Otomobili seçilmiş başarılı modellerinden gelen tarihi avantajını kullanarak yapılıyor.

 

Bu yeni plan son 20 yıldır satışlarında ve piyasa paylarında sıkıntı yaşayan Fiat markasını güçlendirecek.

 

1997'de ilk nesil Punto en yüksek satışları elde ederken firma Batı ve Orta Avrupa'da 1 milyon 272 bin otomobil satmıştı ve piyasa payı %9.44'tü. 2001'den sonra ise satışlar 900 bin sınırının 100 bin altında ya da üstünde dolaştı. 2010'da 837 bin adet olan Fiat satışları birden 583 bine düştü ve piyasa payı %4.5'te kaldı. 2015 yılı ise İtalyan markası için bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor.

 

Haziran ayı sonunda 500 ve Panda A segmentinde %28 pazar payına sahipti ve 500L %24 pazar payıyla MPV segmentinde bir numaraydı. 500X de 2015'e güçlü başladı, yılın ilk ayında 37 bin adet satıldı.

Son Güncelleme : 19 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo