Volkswagen Avrupa'da 8.5 Milyon Otomobili Geri Çağıracak

Ototeknikveri     19 Ekim 2015 02:06

Volkswagen Grup Avrupa otomotiv tarihindeki en büyük geri çağırma duyurusunu yaptı. Avrupa Birliği'nde 8.5 milyon otomobili etkileyecek duyuru Alman yetkililerin talebi üzerine geldi.

Volkswagen Avrupa'da 8.5 Milyon Otomobili Geri Çağıracak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Alman motorlu ulaşım kurumu KBA, Volkswagen'in emisyon testlerinde hile yapmak üzere tasarlanmış yazılıma sahip otomobilleri düzeltme teklifini inceleyerek otomobillerin geri çağırılmasına karar verdi. Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt konuyla ilgili Berlin'de bir açıklama yaptı. Zorunlu geri çağırmanın yapıldığı Avrupa'da dizel otomobiller piyasanın yarısından fazlasını oluşturuyor. Volkswagen müşterilerle iletişim kuracak ve onları doğrudan bilgilendirecek. Volkswagen aynı zamanda farklı ülkelerde web siteleri kurarak müşterilerin otomobillerinin şasi numaraları aracılığı ile bilgi alabilmesini sağlıyor. Şasi numarası girilerek otomobilin etkilenip etkilenmediğine bakılabiliyor. Benzer web siteleri Audi, Seat ve Skoda markaları için de açıldı. 

 

Almanya'nın en büyük üreticisi Volkswagen'in bulaştığı skandala neden olan emisyon testlerinde hile yapılması 2008 yılına kadar gidiyor. Otomobillerin geri çağırılması ve düzeltilmesi 2016 yılı sonuna kadar devam edecek. Volkswagen bu süre içinde yetkililerle daha fazla işbirliği yapacağını belirtti. Volkswagen Grup CEO'su Matthias Mueller açıklamasında şunları belirtti: “KBA'nın kararı tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ortak ve koordineli bir yanıt ortaya çıkması ihtimalini doğurdu. Bu şekilde ortak bir prosedür Avrupa ruhuna uygundur ve müşterilerin lehine olacaktır”.

 

Tarihin en büyük geri çağırması

Geri çağırılacak 8.5 milyon otomobil Volkswagen'in Avrupa'da 2009 yılından 2015 yılı Ağustos ayına kadar yaptığı tüm satışların yaklaşık 3'te 1'i anlamına geliyor.

 

Almanya'da 2.4 milyon otomobil geri çağırılacak ve bu 1997 yılında yeni geri çağırma kurallarının yürürlüğe girmesinden beri ülke tarihinin en büyük rakamı. Geçen yıl tüm otomotiv sektöründen 1.9 milyon otomobil tamir programlarına alınmıştı, şimdi ise sadece tek firma bundan daha büyük bir geri çağırma yapıyor.

 

Evercore ISI analisti Arndt Ellinghorst “Son gelişmeler KBA'nın Volkswagen'in yavaş yanıtlarına karşı sabrını yitirmeye başladığını gösteriyor. Firma etkilenen motorları nasıl tamir edeceğini bildirmekte gecikti. Müşteriler ortada bırakıldı” diyor.

 

Zorunlu geri çağırma Volkswagen'e pahalıya patlayacak çünkü firma bu şekilde otomobilleri tamir etmek için daha hızlı çözüm bulmak zorunda kalacak. Üretici henüz bu otomobilleri nasıl düzelteceğini tam olarak belirleyemedi. Yapılan açıklamada bazı otomobillerin sadece yazılım güncellemesine ihtiyaç duyacağı, bazılarına ise yeni motor parçaları ekleneceği ifade edildi.

 

Volkswagen'in Kasım ayı ortasına kadar yetkililere düzeltmeyi tam olarak nasıl yapacağının ayrıntılarını bildirmesi gerekiyor. Geri çağırma ise Ocak ayında başlayacak. KBA otomobilleri test ederek tamirin başarılı olduğundan emin olacak.

 

Bazı otomobillerde gerekecek yeni parçalar ancak gelecek Eylül ayında hazır olacak. Avrupa çapında 3.6 milyon otomobilde parça değişikliği gerekeceği tahmin ediliyor.

 

Alman Ulaştırma Bakanlığı sekreteri Enak Ferlemann ülkenin parlamentosunda yaptığı bir konuşmada konuyla ilgili “Müşterilerin iyiliği ve otomobilin imajı için Volkswagen'de ne olup bittiyse en net şekilde ortaya çıkartacağız. Almanya 1 numaralı otomobil ülkesi olmaya devam edecek” dedi.

 

Leipzig toplantısı

Volkswagen kendi içinde krizle uğraşırken, firmanın üst düzey 400 yöneticisi geçtiğimiz gün Leipzig'de buluştu. Firmanın baş mühendislerinden Falko Rudolph soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırıldı. Basın mensupları Rudolph'a ulaşamadı.

 

Volkswagen Eylül ayında hile yazılımı kullandığını ve yazılımın ABD'de 482 bin otomobili etkilediğini itiraf etmişti. O zamandan beri skandal giderek büyüdü ve dünya çapında 11 milyon otomobilin etkilendiği ortaya çıktı, ABD'de başlayan kriz Avrupa'ya da sıçradı. Hile yazılımı kullanılan EA189 dizel motorun Almanya'daki otomobillerde de bulunduğunu anlaşıldı.

 

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi otomobil araştırmaları sorumlusu Stefan Bratzel “KBA kamuoyuna meseleye tam hakim olduğunu ve çözüm bulacağını göstermek için baskı altında. Normalde geri çağırma duyuruları gönüllü olarak yapılır ve KBA süreci takip eder. Emisyon skandalından etkilenen otomobiller herhangi bir kaza riski olmadan şu an kullanılabilir durumda olduğu halde bu kez zorunlu geri çağırma yapılması kurum üzerindeki siyasi baskıyı gösteriyor” dedi.

 

Dizel krizi Volkswagen'in piyasa değerinin 21 milyar Euro düşmesine neden oldu.

Leipzig'deki toplantıda firmanın CEO'su Mueller “geniş kapsamlı bir değişikliğe” ihtiyaç duyduklarını belirtti. Mueller “Değişim derken büyük bir devrimden bahsetmiyorum. Volkswagen'in tek ihtiyacı olan gerektiği şekilde davranacak cesareti gösterebilmek ve değişimi gerçekten istemek” dedi.

Son Güncelleme : 20 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo