Mercedes-Benz’in Araç Klimaları Artık Çevre Dostu

Ototeknikveri     21 Ekim 2015 01:54

Soğutma gazında karbondioksite geçilmesi Mercedes otomobilleri daha çevre dostu hale getirdi ve u sayede Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlandı.

Mercedes-Benz’in Araç Klimaları Artık Çevre Dostu
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes gelecekte klima sistemlerinde soğutucu gaz olarak karbondioksit kullanacağını ve böylece ürünlerini Avrupa Birliği standartlarına uyumlu hale getireceğini açıkladı. Açıklama Mercedes ile AB yetkilileri arasında yaşanan bir gerginliğin ardından geldi. Avrupa Birliği sentetik Tetrafluoroethane (R123a) soğutucu gazını 2013'te tüm otomobillerde yasaklamıştı ancak Mercedes bu gazı kullanmaya devam ediyordu. Tetrafluoroethane (R123a) Mercedes'in de içinde bulunduğu otomobil üreticileri tarafından 25 yıldır geniş çapta kullanılıyordu. Giderek daha sıkı hale gelen çevre koruma yasaları ve AB'nin girişimleri ile bu gaz yasaklanarak üreticilere küresel ısınma üzerinde daha az etkisi bulunan başka gazlara geçmeleri tavsiye edildi.

 

AB'nin R123a yerine daha yeni ve daha çevre dostu sentetik Tetrafluorpropen (R-1234yf) gazına geçilmesi önerisi Mercedes tarafından ağır şekilde eleştirilmişti. Yapılan testlerde yeni gazın trafik kazalarında özellikle ön taraftan alınan ağır darbelerde yanma riski olduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra BMW ve Volkswagen de Mercedes'in bu konudaki endişelerine katıldı.

 

Mercedes revize ettiği sistemini benzinli ve dize E ve S Serisi modellerinde 2016 yılının başından itibaren kullanacak. Sistem gelecek yıllarda çıkacak A, B, C Serileri ve onların varyasyonları gibi diğer yeni modellerde de standart haline gelecek.

 

AB standartları otomobil üreticilerinin GWP (küresel ısınma üzerinde etki) değeri 150'den düşük olan soğutucu gazlar kullanmasını talep ediyor. GWP değeri sadece 1 olan karbondioksit AB'nin belirlediği limitten %99.3 daha düşük. Ayrıca karbondiyoksit yanıcı değil ve Mercedes'e göre çok daha fazla soğutma verimliliği sağlıyor.

 

Mercedes benzinli motora sahip modellerinde Tetrafluorpropen (R-1234yf) kullanan klima sistemlerini modifiye etti ve reaksiyona girmeyen argon gazı salan bir gaz jeneratörü ekleyerek soğutucu gazın alev almasını önledi. Daha düşük çalışma ısıları nedeniyle dizel motorlarda aynı gaz jeneratörünün eklenmesine gerek görülmedi.

 

Hibrit modellerde, 2016 E ve S Serileri de dahil, elektrikli bir kompresörün geliştirilmesi nedeniyle şimdilik yine tartışmalı Tetrafluorpropen (R-1234yf) soğutucu gaz kullanılacak.  

Son Güncelleme : 22 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo