Yeni Opel Astra Akustik Laboratuarında

Ototeknikveri     24 Kasım 2015 02:12

Yeni Opel Astra iyi bir ses kalitesi ve gürültüsüz bir iç kabin için detaylı testlerden geçiriliyor.

Yeni Opel Astra Akustik Laboratuarında
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sessizlik. Tuhaf görünümlü bu oda o kadar sessiz ki bir toplu iğne bile düşse sesini duyabilirsiniz. Yeni Astra odanın ortasında konumlandırılmış ve çok sayıda mikrofonla çevrelenmiş. Yeni kompakt modelin motor sesi bir reklam kampanyası için mi kayıt ediliyor? Aslında değil. Astra akustik laboratuara girdiğinde seri üretim için hala hazırlık aşamasındaydı. Bernd Justen'in etrafındaki mühendisler yeni Astra'nın gerçekten sektörde çığır açacak büyük bir yenilik olmasından sorumlular. Mühendisler kompakt otomobilin gürültü seviyelerinin standartlara uygunluğunu kontrol ediyorlar ve Astra'yı Rüsselsheim'daki Opel akustik laboratuarında test ediyorlar. Rodgau-Dudenhofen'deki Opel test merkezinde gürültü ve konfor test pistinde test edildikten sonra tüm modeller son testler için buraya da getirilmek zorunda.

Gürültü ve vibrasyon: Astra'da herşey yolunda

Otomobilin dinamik sesi ve mükemmel pürüzsüzlükte çalışması model tasarlanırken öncelikler listesinde oldukça yüksekteydi. Astra'ya gücünü veren yeni nesil turboşarjlı benzinli ve dizel motorların sesleri atletik performanslarını da yansıtıyor. Opel'in kompakt otomobillerinin performansından sorumlu Bernd Justen Astra'nın sesleri ile ilgili şunları söylüyor: “Motorun doğru seste olmasının yanı sıra, buradaki testler bir kapının kapanmasının yarattığı sesi ya da sinyal lambası açılırken duyulan tıklama sesini de kapsıyor. İlk önce simülasyon kaynaklı temel ayarları yapıyoruz. Ardından Astra sesle ilgili tüm gereklilikleri yerine getirene kadar çalışmaya devam ediyoruz”.

 

Ses emici materyaller sayesinde laboratuarın duvarları ve tavanları tamamen ses geçirmez. Test esnasında Astra büyük silindirlerin üzerinde sürülüyor. Bu silindirler otomobilin yolda rüzgar ve yuvarlanma sürtünmesinden dolayı karşılaşacağı direnci simüle etmeye yarıyor. Bu şekilde farklı senaryolarda testler yapılabiliyor ve test koşulları yol koşullarına yakın oluyor. Testler atıl konumdaki davranışı, başlatma/durdurma fonksiyonunu ve kısmi ya da tam motor yükü altında sürüşü de kapsıyor. Çok hassas mikrofonlar tüm sesleri kaydediyor, sonrasında bu sesler analiz ediliyor.

Test platformundaki tipik bir prosedür de üçüncü viteste “tam yük – ara gazı verme”. İnovatif 1 litre üç silindirli motor ile aynı aileden olan bir Opel motor olan yeni 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo bu testi en yüksek notlarla geçiyor ve her zaman makul kabin gürültüsü seviyeleri içinde kalıyor. Üç silindirli motor gibi, 92 kW/125 hp ya da 110 kW/150 hp motor gürültü ve titreşim seviyelerine titizlik gösterilerek geliştirildi (yakıt tüketimi: 5.5-4.9 l/100 km, CO2 emisyonu: 128-114 g/km). Olağanüstü kalite gürültü açısından optimize edilmiş motor bloku tasarımı ile başarılmış. Gürültü seviyesini azaltmak için uygulanan önlemler arasında yağ karterinin ayrılması, silindir başının egzoz manifolduna entegrasyonunda ses koruması, ses emici kapak eksantriği, yüksek basınçlı enjeksiyon valflerinin ayrılması ve eksantrik kayışının sessiz eşmerkezlilik için ayarlanması bulunuyor. Test platformu mühendislerin olağanüstü bir iş yaptığını hızlıca ortaya çıkartıyor: motorlar dinamik ve keyifli bir ses deneyimi sunuyor ve kabindeki ses seviyelerini azaltıyor.

Mankenli testlerle de Astra iç kabininin ses kalitesi kanıtlandı

Astra'nın ses testleri için insan kafa ve omuz bölgesini temsil eden mankenlerin içlerine özel ve çok hassas mikrofonlar yerleştirildi. Bu mikrofonlardan alınan sanal üç boyutlu ses kayıtları gerçek insanların araç içindeki sesleri nasıl algılayacaklarına çok yakın bir sonuç verdi. Yolcular ve sürücü için iyi bir ses kalitesi sağlamak için binoral bir transfer yolu analizi ve sentezi bahsi geçen binoral önlemlerle uygulanmış. Bu yolla havadan gelen seslerle yapı kaynaklı sesler ayrılıyor. Böylece farklı ses kaynakları tanımlanabiliyor ve analiz edilebiliyor. Örneğin hedef değeri tutturabilmek için hangi vidanın çevrilmesi gerektiğine kadar detaylı bir analiz yapılabiliyor. Bu analizler önce sanal sonra da gerçekte uygulanıyor. Her iki uygulamada da tatmin edici sonuçlar alınırsa Astra üretime biraz daha hazır hale gelmiş oluyor.

Son Güncelleme : 24 Kasım 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo