Yeni Talisman Şasi Teknolojisi ile İddialı

Ototeknikveri     29 Kasım 2015 10:46

Renault, yeni Talisman'ın segmentinde görülmemiş bir şasi teknolojisine sahip olduğunu iddia ediyor.

Yeni Talisman Şasi Teknolojisi ile İddialı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault, 4Control sistemi ile elektronik süspansiyon kontrolünü daha önce D sedan tipi bir otomobilde ilk kez eşleştirdi. Bu kombinasyon, sürüş keyfi, konfor ve güvenlik sağlıyor. Renault’ya özel olan 4Control şasi TALISMAN’a sıra dışı manevra kabiliyeti kazandırıyor. TALISMAN’ın viraj dengesi ve güvenliği Renault’nun bu yeni D sedan tipi aracında üst düzeyde.

 

MULTI-SENSE sisteminin özellikleri

Renault Talisman, dinamik ve kişiselleştirilebilir bir sürüş deneyimi sunuyor. Aracın eşsiz yol tutuşu 4Control şasi (4 tekerden manevra) ve elektronik süspansiyon kontrolünün kombinasyonundan kaynaklanıyor. Bu sistemin orkestra şefi ise Multi-Sense® sistemi. 

 

Multi-Sense, TALISMAN’daki çeşitli teknolojileri kontrol ve koordine ediyor. Bu sistem 4Control sistemini, elektronik süspansiyonu, direksiyonu, motoru ve EDC vites kutusunu kontrol ettiği gibi sistem göstergeleri, motor sesini ve ambiyans aydınlatmasını da kontrol ediyor.

 

Multi-Sense sayesinde Renault, bu denli çok teknolojiyi kapsamlı ve sezgisel olarak koordine eden bir sistemi sunan ilk otomobil üreticisi oldu.

 
 
Kişiselleştirilebilen eşsiz sürüş keyfi 

Renault Multi-Sense® sistemi sayesinde  Renault TALISMAN dört farklı ön programlı mod yardımıyla istenen ruh halini ve duyguları oluşturabiliyor: ‘Eko’, ‘Konfor‘, ‘Nötr’ ve ‘Spor’ ile birlikte serbestçe ve kolayca konfigüre edilebilir ‘Perso’ modu.

 

Her bir ayar aşağıdakiler sayesinde belirli bir sürüş duygusunu yaratıp koordine ediyor: 

•    4Control® sisteminin konfigürasyonu,
•    Aktif süspansiyon ayarları,
•    motor tepkisi,
•    EDC şanzımanın vites değiştirme kalibrasyonu,
•    direksiyonu çevirmek için gereken eforun derecesi.

 

Araç içi ambiyans aşağıdakiler adapte edilerek sürücünün isteğine göre uyumlu hale getirilebilir:

•    iç aydınlatma rengi (yeşil, mavi, açık kahverengi, kırmızı, mor), 
•    göstergeler tarafından verilen bilgilerin sunum  şekli ve rengi, 
•    motor sesi, 
•    Sürücünün masajlı koltuk ayarları (Comfort modu), 
•    Eco modda  klima kontrol sistemi ayarları.

 

Bu modlar ve farklı ayarlar şunlarla çalıştırılıyor:

•    Renault’nun Multi-Sense sisteminin sunduklarına sezgisel erişim sağlayan R-Link 2 ile,
•    Orta konsoldaki çok fonksiyonlu döner düğmeyle,
•    Orta konsoldaki ‘kısa yol’ düğmesiyle.

 

Talisman göz açıp kapayıncaya kadar kişiliğini değiştirebiliyor: bir ‘kısa yol’ tuşu sayesinde sürücünün ‘Comfort’ ve ‘Sport’ modları arasında geçiş yapması mümkün. 

 

Bir ilk: Elektronik süspansiyon ile 4Control sistemi birleşiyor                                                                  

Renault, 4Control sistemini elektronik süspansiyon kontrolü ile bir araya getirerek otomobilin kullanım karakteristiklerinde hayati rol oynayan iki bileşenin hareketlerini verimli biçimde koordine etmeyi başardı. 4Control sistemi ile koordoneli biçimde çalışan elektronik süspansiyon kontrolü ani ve önemliyön değişikliklerinde üstün yol tutuşu ve sürüş konforu sağlıyor. Virajlı yollarda aracın dengesinden ve çevikliğinden ödün vermeksizin direksiyonu biraz daha fazla çevirmek mümkün oluyor. 4Control sisteminin, elektronik süspansiyon kontrolünün ve hem sürücünün hem de yolcuların keyfine yönelik teknolojileri koordine etmek Multi-Sense sisteminin görevidir.

 

4Control sayesinde küçük bir şehir otomobilinin kıvraklığı elde ediliyor

 

4Control sistemi Talisman’da sürekli devrede. 50km/s’nin altındaki hızlarda Comfort modunda (Standart modda 60km/s; Sport modunda 80km/s) arka tekerlekler öndekilere göre maksimum 3,5 derecelik açıyla ters açıyla dönüyor. Bu sayede manevra kabiliyetini artırmak için dingil mesafesi kısaltılmışçasına bir his yaratılıyor. Söz konusu hız eşiklerinin üzerinde arka tekerlekler öndekilerle aynı yönde dönüyor. Bu etki sürüş zevkini, dengeyi ve güvenlik hissini artıracak şekilde dingil mesafesinin uzatılmasıyla aynı duyguyu yaratıyor.

 

Beklenmeyen durumlarda güven veren tepki;

Elektronik amortisör kontrolü ile birlikte kullanılan 4CONTROL teknolojisinin faydası slalom testi ile kolayca fark edilebilir. Söz konusu testte araç 50 ila 60 km/s hızda seyrederken bir engelden kaçarcasına sağa ve sola doğru hareketler yapar.

 

Bu hızlarda ani direksiyon hareketleri, sürücü tarafından seçilen MULTI-SENSE modundan bağımsız olarak araç üzerinde iki etkiye sahip olur:

*    Süspansiyon ayarları sertleşerek gövde yuvarlanması en aza indirilir,
*    Arka tekerlekler aracı sabit tutmak için ön tekerleklerle aynı yönde döner.

 

Düşük hızlarda manevra kabiliyetini artırmak için Talisman’ın arka tekerlekleri ön tekerleklerin tersi istikametine dönüyor.

 

Söz konusu geçiş işlemi Comfort modunda 50 km/s hızda; standart modda 60 km/s hızda Sport modunda ise 80 km/s hızda meydana geliyor. Süspansiyon ayarları da farklı MULTI-SENSE modlarına göre değişkenlik gösteriyor. 

 

Ancak acil durumlarda TALISMAN’ın MULTI-SENSE sistemi güvenlik amacıyla seçili modu devre dışı bırakır.

 

Yol yüzeyi ile teması saniyede 100 kez analiz eden elektronik süspansiyon sistemi

4Control sistemi otomobilin yanal dinamikleri üzerinde doğrudan etkiye sahip. Elektronik süspansiyonlar ise dikey hareketleri kontrol ediyor. Sistem sürüş hissi (yumuşak veya sert) üzerinde etkili oluyor. Aktif süspansiyon sistemi yol yüzeyinin ve sürücü hareketlerinin sürekli değişen koşullarına karşı süspansiyonları adapte ediyor. Bu bağlamda şerit değişikliği için yapılan direksiyon hareketi, hızlanma ve frenleme gibi etkenler dikkate alınıyor. Her süspansiyonda bulunan elektronik kumandalı valfler sayesinde TALISMAN, içinde bulunulan koşulları saniyede 100 kere değerlendiriyor.

TALISMAN’daki elektronik süspansiyon kontrol yönetiminin en büyük özelliklerinden bir tanesi aracın elektrik sistemi (CAN, Controller Area Network) ile birlikte çalışmasıdır. Aracın dinamikleri hakkındaki bilgiler ESC (Elektronik Stabilite Kontrolü) ile paylaşılan sensorlar tarafından toplanıyor: tekerleklerin dönüş hızı, direksiyon simidi açısı, dikey ve yanal ivme, frenlere uygulanan basınç, motor torku ve sürüş yüksekliği. Renault-patentli bu mimari Multi-Sense sisteminin otomobil şasisindeki potansiyele sürekli erişimi mümkün kılıyor.

 

Renault’nun oyunun kurallarını değiştiren şasi mühendisliği

“Renault TALISMAN’ın karakterini en iyi tanımlayan hususlar bence ‘kontrollü dinamiklik’’ ve ‘konforlu çeviklik’ anlayışıdır. Bu model, sıra dışı bir sürüş sunmak üzere birbirinin zıt kutupları bir araya getiriyor. Aracın manevra kabiliyeti küçük bir şehir otomobili ile kıyaslanabilir ve kaldırımlar arası dönüş  açısı sadece 10.8 metre”

 

Patrice Boulanger
TALISMAN Dinamik Uzmanı

Son Güncelleme : 29 Kasım 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo