Otonom Sürüşe Giden Yolda: Yeni 2016 Mercedes E Serisi

Ototeknikveri     14 Aralık 2015 11:53

Mercedes, önümüzdeki ay tanıtacağı yeni nesil E Serisi'nde otonom sürüş teknolojilerine yer verecek.

Otonom Sürüşe Giden Yolda: Yeni 2016 Mercedes E Serisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes, yeni E Serisi sürüş yardımı paketini genişleterek aktif şerit değiştirme asistanı ile birlikte piyasaya sürecek ve böylece lüks sedan otomobil daha da akıllı hale gelecek. Radar ve kamera temelli asistan sistemleri sürücüyü şerit değiştirirken, örneğin çok şeritli yollarda sollama yaparken destekliyor. Sistem konforda ciddi bir artış sağlıyor ve trafik kazalarını önlüyor. Almanya yollarındaki kazaların yaklaşık %15'i aynı yönde seyreden iki araç arasında meydana geliyor, bu kazaların %20'si ise şerit değiştirirken yaşanıyor. Bu gibi riskli durumları ortadan kaldırmak için Mercedes-Benz 2007'den beri kör nokta asistanını kullanıyor. 2010 yılında sistem aktif kör nokta asistanı adıyla yenilendi. Görsel ve ilave sesli uyarının yanı sıra dönüş sinyali aktive edildiğinde kör nokta asistanı aracı şeritte tutmak için tek taraflı fren uygulamalarına müdahil olabiliyor.

 

Mercedes-Benz şimdi aktif şerit değiştirme asistanında ileriye doğru büyük bir adım daha atıyor. DRIVE PILOT ssiteminin bir parçası olarak, tipik şerit değiştirme durumlarında sürücünün yükü hafifletiliyor, sürücü yola daha iyi odaklanabiliyor. Aktif kör nokta asistanı ve aktif şerit koruma asistanına ek olarak sistem kazaları önlemeye de yardımcı oluyor.

 

Daimler AG Ar-Ge'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Thomas Weber yeni teknoloji ile ilgili şunları söylüyor: “Yeni E Serisi artık birinci sınıf segmenti müşterilerinin beklentileri ile daha da uyumlu. Çok sayıda inovasyon sayesinde monoton ya da çok kalabalık yollarda bile sürüş keyfinden kayıp verilmiyor. DRIVE PILOT ve aktif şerit değiştirme asistanı opsiyonel olarak sürücüyü sıkıcı sürüş işlemlerinde destekliyor.”

Otomatik şerit değiştirme

Sürücü şerit değiştirirken dönüş sinyalini iki saniyeden uzun süre aktive ettiğinde aktif şerit değiştirme asistanı yeni E Serisi aracı komşu şerite yönlendiriyor. Araç eğer sensörler güvenlik bölgesi içinde hiç bir başka araç tespit etmezse güvenliğin tam olduğunu onaylayıp otomatik şerit değiştiriyor. Otomobilin sollama için mi yoksa sağ şerite dönmek için mi şerit değiştirdiği burada fark etmiyor. Uzun menzilli bir radar sistemi ve stereo kamera aracın önündeki alanı tarıyor, çok modlu radar sistemi de arka ve yan kısımları sürekli kontrol ediyor. Bu kontrollerde çevrede tespit edilen araçların hızları da hesaba katılıyor. Sürücüye ise sadece otomatik şerit değişimini izlemek kalıyor. Almanya için, Federal Motorlu Araçlar ve Ulaşım Kurumu aktif şerit değiştirme asistanına onay verdi. Avrupa Birliği genelinde uygulama için ise başvuru süreci başlatıldı.

Aktif şerit değiştirme asistanının kullanılması için gerekli kriterler şöyle:

Dönüş sinyalinin iki saniyeden fazla çalıştırılması gerekiyor.

 

Boş alan tespit sistemi üç saniye içinde şerit değiştirilmesine izin veriyor.

 

Direksiyon asistanının aktive edilmesi gerekiyor.

 

Aracın çok şeritli otoban ve benzeri yollarda seyretmesi gerekiyor. Bu da COMAND Online sisteminin navigasyon modülü ile tespit ediliyor.

 

Stereo kamera ile tespit edilen ayrı bir komşu şerit olması gerekiyor.

 

Sistem saatte 80 – 180 km arası hızlarda çalışıyor.

 

Aktif şerit değiştirme sistemi sensörler bir engel tespit ettiğinde, yol çizgileri görülemediğinde, sürücü çapraz sürüş yaptığında ya da direksiyon pilotu kapatıldığında durduruluyor.

 

Aktif şerit değiştirme asistanı DRIVE PILOT sisteminin bir alt fonksiyonu ve Mercedes-benz sürüş yardımı paketinin bir bileşeni. Bu paket gelecek yıl E Serisi ile prömiyer yapacak. Yeni E Serisi Almanya'da 2016 baharında çıkacak.  

Son Güncelleme : 16 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo