Mercedes'ten Emisyon İddialarıyla İlgili Açıklama

Ototeknikveri     17 Aralık 2015 12:08

Daimler AG yetkilileri firmanın emisyon değerlerinin manipüle edildiği ile ilgili iddiaları yalanladı.

Mercedes'ten Emisyon İddialarıyla İlgili Açıklama
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Son zamanlarda çok sayıda yayın organının haberlerinde ve bazı resmi kurum ya da sivil örgütlerinin açıklamalarında çeşitli otomobil üreticilerinin otomobillerinin emisyon değerlerinde yasadışı düzenlemeler yaptıkları iddia ediliyor. Bu iddialardan birisi de Mercedes-Benz'in bir ürününü hedef alıyordu. Daimler AG ise bu iddiaları yaptığı resmi açıklama ile yalanladı. Firmadan yapılan açıklamada Mercedes ürünlerinin tümünün yasal standartlara tamamen uygun olduğu belirtildi. Konuyla ilgili haberlerde Bern Üniversitesi tarafından 2011 yılında Mercedes-Benz C 200 üzerinde yapılan testten bahsediliyor. Mercedes'in açıklamasında bu otomobilde kullanılan teknolojinin 2007 yılında sertifikalandırıldığı ve otomobilin o dönemde geçerli olan Euro 5 standartları ile uyumlu olduğu aktarıldı.

 

Açıklamada sertifikalandırılan norm değerler ile gerçek sürüş koşulları arasında ufak sapmalar olmasının normal olduğu, bunun da yol koşullarının laboratuar koşullarından farklılık göstermesi nedeniyle yaşandığı ifade edildi. Örnek olarak ortam ısısı farklılıkları, otomobilin farklı yükler altında çalışması ya da klima, koltuk ısıtıcısı gibi ilave donanımlar gösterildi. Mercedes yetkilileri, Bern Üniversitesi'nin test sonuçlarının bilimsel olarak sağlıklı değerlendirilebilmesi için test yapılan koşulların iyi bilinmesinin çok önemli olduğunu da ekledi. Bern Üniversitesi Mercedes'in talebine rağmen testin yapıldığı koşullar hakkında bilgi vermedi. Firma testte kullanılan örnek otomobil hakkında da detaylı bilgiye sahip değil.

Açıklamada “Test koşulları ile gerçek sürüş koşulları arasındaki farklardan meydana gelen bu sapmalar nedeniyle firmamız hakkında çıkartılan spekülasyonları şiddetle kınıyor ve bu iddiaları yalanlıyoruz. Mercedes-Benz tarafından egzoz gazının işlenmesini kısıtlayan hiç bir donanım ya da yazılım kullanılmamıştır. Mercedes-Benz otomobillerinde aracın o anda test edildiğini tespit etmesine yarayan herhangi bir fonksiyon da yoktur” denildi.

 

Açıklamada ayrıca uzun yıllar Mercedes-Benz'in tam şekilde ve aktif olarak WLTP (Hafif Ticari Araçlar Test Prosedürü) ve RDE (Gerçek Sürüş Emisyonları) prosedürlerinin hazırlanmaları ve mümkün olan en kısa zamanda dünya çapında standart haline gelmelerini desteklediği hatırlatıldı. Her iki prosedür de yakın gelecekte testlerin mümkün olduğunca gerçek sürüş koşullarını yansıtmasını hedefliyor.

 

“Piyasadaki en yeni teknolojilerin öncüsüyüz”

Mercedes-Benz yetkilileri egzoz gazının işlenmesinde en modern teknolojilerin öncüsü olduklarını vurgulayarak 2009 yılında Euro 6 standartlarına uyum sağlayan ilk üretici olduklarını da hatırlattılar. Firmanın SCR (Seçmeli Katalitik Küçültme) özellikli BlueTEC modelleri Euro 6'ya uyumlu ilk modellerdi. Örneğin şu anki C Serisi 2014'den beri bu teknolojiye sahip. Euro 4, 5 ve 6 standarlarına kademeli geçişle Mercedes-Benz son yıllarda en yeni teknolojileri uyguladı ve araçlarında emisyonları önemli ölçüde azalttı. Firma yetkilileri bazı modellerin emisyon değerlerinin şu anki standartların bile daha ötesinde iyi olduğunu savunuyor.

 

Mercedes'in açıklaması şu şekilde sonlandırıldı: “Bize yöneltilen söz konusu asılsız iddialar yüzünden firmamızın itibarına ve imajına herhangi bir zarar gelirse ilgili mahkemelere başvurarak yasal hakkımızı arayacağımızı belirtmek isteriz”.

Son Güncelleme : 18 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo